• A láz öt különböző típusa és a velük összefüggésbe hozható betegségek

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Valahányszor az ember úgy érzi, hogy a testhőmérséklete emelkedni kezd, elővesz egy lázmérőt, hogy megnézze, mit is érez. Ha az eredmény 37,5 Celsius-fok vagy ennél magasabb érték, akkor az illető lefekszik, jeges borogatást helyez a homlokára és gyógyszert vesz be a láz csillapítására.

    Ezek az alapvető, de hatékony lépések a láz leküzdése érdekében. A láz esetében azonban többről van szó, mint a testhőmérséklet egyszerű megemelkedéséről. A láznak is vannak típusai, amelyek mindegyike egy bizonyos betegségről vagy fertőzésről árulkodhat. Íme a típusok és a hozzájuk kapcsolódó betegségek.

    Hirdetés

    Állandó láz (febris continua)

    Állandó lázról akkor beszélhetünk, ha egy személy testhőmérséklete egy 24 órás időszak leforgása alatt a normál érték felett marad, és a testhőmérséklet-ingadozás nem haladja meg az 1 °C-ot. Ezzel a láztípussal összefüggő betegségek például a következők:

    • Tüdőgyulladás (pneumonia): Súlyos bakteriális fertőzés a tüdőben, amit főként a Streptococcus pneumoniae, a Haemophilus influenzae kórokozók idéznek elő. A tüdőgyulladás légzési nehézséget és légcserezavart okoz.
    • Húgyúti fertőzés: A húgyútak fertőzéses megbetegedése, amit leggyakrabban baktériumok (E. coli és Staphylococcus saprophyticus), valamint ritkán vírusok és gombák okoznak. Ez a megbetegedés a fertőzött számára vizelés közben súlyos diszkomfortérzést eredményez.
    • Hastífusz: A Salmonella alfajokhoz tartozó baktériumok által fertőzött személy székletével szennyezett élelmiszer vagy víz elfogyasztása idézi elő. Ez a rettegett betegség gyengeségérzetet, májnagyobbodást és belső vérzést okoz.

    Ugráló láz (febris intermittens)

    A láz egy olyan típusa, ami egy meghatározott ideig van jelen, majd elmúlik, majd ezt követően újra visszatér, fenntartva ezzel egy ciklust, amelyben lázas és láztalan állapotok váltják egymást. Az ugráló láznak három altípusa van: a mindennapos láz (febris quotidiana), amely során a ciklus 24 órás; a harmadnapos láz (febris tertiana), amely során a ciklus 48 órás; és a negyednapos láz (febris quartana), amely esetében a ciklus 78 órás. A fenti láztípus a következő fertőzésekre jellemző:

    • Malária: A betegséget olyan maláriaszúnyog (Anopheles) csípése terjeszti, ami Plasmodium nemzetségbe tartozó kórokozókat hordoz. A malária a láz mellett kimerültséget, hányást, fejfájást és görcsrohamot okoz.
    • Szepszis: Több szervrendszer általalános fertőzése, amit számos baktérium, valamint gomba és vírus okozhat.

    Ingadozó láz (febris remittens)

    Az ilyen típusú láz hasonló az állandó lázhoz, mivel az érintett személynek folyamatosan emelkedett a testhőmérséklete. Az alapvető különbség azonban az, hogy a testhőmérséklet-ingadozás nagyobb, mint 1 °C.

    Ilyen típusú lázat okoz például az infektív endocarditis, a szívbelhártya gyulladása. Ezt főként a Streptococcus aureus baktérium okozza.

    Igen magas láz (hyperpyrexia)

    Az adott személy testhőmérsékletének súlyos megemelkedése, amely elérheti a 41,5 °C-ot. Általában koponyaűri vérzés, Kawasaki-szindróma, tireotoxikus krízis, valamint egyéb betegségek és patogének okozzák. A lehetséges szövődmények miatt orvosi vészhelyzetként kezelik és ennélfogva erőteljes beavatkozásokra van szükség a kezelés során.

    Hyperthermia (a szervezet túlhevülése)

    Nem egészen tekinthető a láz egy típusának, mivel ez esetben nem a test generálja a magas testhőmérsékletet, azonban olyan gyakori mellékhatásokat okoz, mint például görcsrohamok és légzési nehézség.

    Sohasem biztonságos önmagunkat diagnosztizálni! Fontos, hogy a láz jellemzőit részletezzük az orvosunknak.

    WEBBeteg
    Forrás: F. Zs., fordító; 5 Different Types Of Fever And Diseases Associated With ThemMark Anthony M. Casilla gyógyszerész, MS pharm (tgp.com.ph)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.01.30 13:03, Megjelenés: 2020.01.30 13:03
    Címkék: Láz,
   • Cikkajánló

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    koronavirus.gov.hu

    Egészségügyi védőeszközök és a kezelésnél hatásos gyógyszer is érkezett hazánkba.

    Csecsemők

    Csecsemők

    Dr. Balogh Andrea

    Mi állhat a fájdalmak hátterében, a különböző hasi problémák mögött?

    A jó házasságok a megbecsülésből és a szeretetből táplálkoznak

    Az elmúlt egy évtizedben jelentősen csökkent a házasodási kedv hazánkban, s minden harmadik frigy válással végződik ma is. A fiatalok és az új párt találók is inkább a különélést vagy a hivatalos szentesítés nélküli együttélést választják. Úgy tűnik, félnek elköteleződni a nők és a férfiak is, viszont a társtalanság elviselése is veszélyeket rejthet a kiegyensúlyozott, egészséges testi-lelki élet fenntartásában.

    Postprandiális hipotenzió - A vérnyomás csökkenése étkezés után

    Azt az állapotot, amikor étkezés után csökken a vérnyomás, postprandiális hipotenziónak nevezik. A postprandiális kifejezés az étkezés utáni időszakra utal, míg a hipotenzió alacsony vérnyomást jelent.

    7 tipp a helyes lázméréshez

    A testhőmérséklet mérésére ma már számos hőmérő és különböző mérési módszerek közül választhatunk. Emellett a mérési helytől függően is változik a normál hőmérséklet - így a helyes lázméréshez az egészséges állapotban itt mért értékeket is figyelembe kell venni. Cikkünkből többet megtudhat a modern lázmérési módszerekről, illetve arról, mire kell figyelnie.

    Dengue-láz - Mennyire veszélyes?

    A vérzéses dengue-lázban megbetegedettek esetében a halálozás kezelés nélkül eléri a 10 százalékot is. Vírusölő szerek nem állnak rendelkezésre, és védőoltás sincs még.

    A láz okai és a lázcsillapítási módszerek

    A láz emelkedett testhőmérséklettel járó állapot, egy tünet, melyet kiválthat fertőző és nem fertőző betegség, külső hatás is. Mi a teendő láz esetén?

    Amikor a gyógyszer okoz lázat

    Ha lázasak vagyunk, gyógyszert veszünk be, hogy azt csökkentsük. Ezt mindenki tudja. Azt azonban kevesen tudják, hogy egyes esetekben ha gyógyszert veszünk be, lázasak lehetünk. Hogy is van ez pontosan?

    Láz és lázcsillapítás gyermekkorban

    A gyermekorvosok mindennapi munkájuk során gyakran találkoznak azzal, hogy a szülők nincsenek tisztában a láz fogalmával és a lázcsillapítás módjaival. Tisztázzuk a fogalmakat!

    A magas láz csillapítása

    A láz csillapítására már számos lehetőség van. A megfelelő módszer kiválasztásakor főként arra kell odafigyelni, hogy a beteg csecsemő, gyermek vagy felnőtt. Nem minden korosztálynak felel meg valamennyi lázcsillapító eljárás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA