Hogyan látják a jövőt a patikusok?

WEBBeteg
frissítve:

Erre a kérdésre kereste a választ a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége, amikor 2018. augusztus-október folyamán felmérést végzett megbízásukból a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. a gyógyszerészek körében.

Mit jelent a munkaerőhiány a gyógyszerészetben? Hogyan működtethetőek a gyógyszertárak? Mit jelent a degresszív árrés? A gyógyszertárak legnagyobb kihívásait, tapasztalatait összegeztük alábbi összefoglalónkban.

A magyar patikákban átlagosan 9 fő dolgozik (melyből 2-3 gyógyszerész). Ebben általában nincs eltérés az ország különböző pontjai között. A gyógyszertárak fenntarthatóságában, megfelelő működtetésében nagy szerepet játszik a folyamatosan növekvő munkaerőhiány, a nehezen követhető jogszabályok változásai és a forgalom mérete.

A megkérdezett gyógyszerészek szerint napjainkban egyre inkább érzékelhető a munkaerőhiány a patikák működésében, ami a jövőben még több megoldandó feladatot jelent majd. Ez leginkább úgy jelentkezik, hogy sok esetben ugyan fel tudnának venni új alkalmazottat, azonban az már kétséges, hogyan gazdálkodja majd ki az adott gyógyszertár a leendő béremelést. Az alacsonyabban jövedelmező patikák esetében pedig ez is elmarad, ugyanis ők már az új ember bérével sem tudnak kalkulálni, nemhogy egy későbbi béremeléssel. A megkérdezett gyógyszertárak több mint felében (52 százalék) fordult már elő munkaerőhiány, amely elsősorban a vidéki településeket érinti.

Átmeneti megoldás

Csupán a gyógyszertárak negyede foglalkoztat helyettesítő gyógyszerészeket, akik többsége fiatal, ők 2-4 gyógyszertárban is vállalnak munkát. Ez rövidtávon megoldásnak ígérkezik, hiszen változatos munkavégzést tesz lehetővé a fiatal patikusoknak, illetve anyagilag is megéri. Azonban hosszú távon ez nem fenntartható. A munkaerőhiány megoldását ugyanis nem lehet helyettesítésekkel befoltozni.

létszám és munkaerőhiány

A másik kiemelkedő probléma a munkaerőhiány mellett a degresszív árrés. A degresszív árrés azt jelenti, hogy minél magasabb egy gyógyszer beszerzési ára, annál alacsonyabb árrés határozható meg rá. A vényköteles gyógyszerek esetén az árrést törvény szabályozza sávos formában. A sávok a gyógyszerek beszerzési ára alapján vannak meghatározva, és meg van határozva, hogy melyik sávban milyen mértékű árrés alkalmazható. A támogatott gyógyszerek ára központilag meghatározott, tehát azok ára ezen elv alapján, de központilag van kiszámolva (ezért a támogatott gyógyszerek ára minden patikában azonos). A nem támogatott, de vényköteles gyógyszerek ára patikánként eltérhet, de az árakat szintén az árrés-sávok alapján kell meghatározni, így nagyobb mértékű eltérés nem igazán lehetséges.

árrés változás

(Forrás: Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövegsége)

A gyógyszertáraknak ez azért okoz gondot, mert ha az átlag árrés nem túl magas, viszont maga a patika az árrésből szerzett bevételből tartja fenn magát (dolgozók, rezsi, felszerelés stb.), ez hosszú távon, főként az olyan gyógyszertárakban, ahol a vényköteles forgalom a dominánsabb, anyagi problémákhoz vezethet (pl. munkaerőhiányhoz).

Az árréstömeg elmúlt öt évben történt változását a gyógyszerészek felemás módon ítélik meg, ennek oka, hogy az elmúlt időszakban megváltozott a patikai forgalom, amely jelentős változásokat hozott.

A degresszív árrés legfontosabb kihívásai

Az államilag szabályozott árrés jelenlegi formáját a válaszadók kevesebb mint 10 százaléka tartotta elfogadhatónak. A gyógyszerészek túlnyomó többsége (60 százalék) szerint alacsony az árrés, és emelésre van szükség, valamint 16 százalékuk a degresszív árrés-rendszerben látja a problémát.

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége megoldásként javasolja a problémára, hogy módosítani kellene a felső sávon (utoljára 2012-ben módosították a vonatkozó rendeletet). Megfelelő állami támogatással megoldható, hogy a fogyasztó nem érzékeli a változást, de a gyógyszertárak számára jelentős pozitív hatása lenne.

Összességében a kutatásból egyébként az derül ki, hogy a gyógyszertárak és a gyógyszerkiskereskedelmi szektor közép- és hosszú távú fenntarthatóságát alapvetően semlegesen, enyhén pozitívan ítélik meg a gyógyszerészek.

A Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. által végzett kutatásban 223 fő vett részt.

WEBBetegForrás: WEBBeteg, Szinapszis Kft.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.