Fültisztítás - mit tehetünk, hogy elkerüljük a fülzsírt?

WEBBeteg - Támogatott tartalom
frissítve:

A fülviasz vagy más néven fülzsír a hallójáratban elhelyezkedő speciális mirigyek terméke. A hallójáratban normálisan végbemenő hámsejtvándorlás eredményeként a fülzsír folyamatosan halad a termelődés helyétől a külvilág felé. (x)

A fülzsír nem az elégtelen tisztálkodás következménye. Összetétele genetikailag meghatározott. Az úgynevezett nedves típus magasabb, 50%-os zsírtartalmú, míg a száraz típus zsírösszetétele 30%-os. A fülzsír termelődését fokozhatja a túlzott tisztogatás, a hallójáratba helyezett különböző füldugók, hallókészülék illesztékek használata. Szennyezett levegőjű munkahelyeken a különböző összetételű finom porok szintén fokozhatják a fülzsír termelődését.

Fontos védő szerepe van: baktérium-, gombaölő hatású

A gyakori vattapálcás tisztogatás azonban fokozza a termelődését. Akiknek nem termelődik fülzsírja, a száraz, viszkető, hámló hallójárat-bőr okozta kellemetlenségre panaszkodnak. A túlzott fülzsír termelődése, különösen, ha együtt jár a gyakori tisztítási kísérlettel, fülzsírdugó kialakulásához vezethet, melyet csak szakember tud eltávolítani. A fülzsírdugó ismételt kialakulása legtöbbször megelőzhető néhány fültisztítási szabály betartásával:

Mindennapos fültisztítás

A mutatóujj köré csavart törölközővel a hallójárat bemenetének megtisztítása anélkül, hogy a hallójáratba behatolnánk. Ne mossa szappannal a hallójáratot! Az így bekerülő víz, szappan, sampon fellazítja, ezzel irritálja a hallójárat bőrét.

Ne használjon fültisztító pálcát!

A fültisztító pálcával befelé tolja a fülzsírt, ez segíti a fülzsírdugó kialakulását. Fülzsír csak a hallójárat külső egyharmad részében termelődik, azonban a fültisztító pálca használatával ennél mélyebbre nyomódik, ahonnan már csak szakember tudja eltávolítani.

Hogyan tisztítsuk helyesen fülünket?

A Vaxol fülspray biztonságos és hatékony szer a fülzsír fellazítására és természetes úton történő eltávolítására. Használatával ritkábban szükséges a fület kimosni, a fülmosás könnyebben végezhető.

A Vaxol fülspray használata

  • A fülkagyló felső részét kissé húzza felfelé és hátra.
  • Tartsa az üveget függőlegesen, a szórófejet helyezze a hallójáratba, majd 1–2-szer teljesen nyomja le az adagolópumpát.
  • Enyhén masszírozza a hallójárat első-külső peremét.
  • Ha szükséges, ismételje meg az eljárást a másik füllel.
  • Ne mosson fület az alkalmazás után.
  • A fülsprayt álló, vagy ülő helyzetben alkalmazza.

Használja heti egyszer vagy kétszer a fülzsír felgyülemlésének megelőzésére és a fül öntisztulásának elősegítésére.

Cikkajánló

Fültisztítás
A fülviasz vagy más néven fülzsír, orvosi nevén cerumen a hallójáratban elhelyezkedő speciális mirigyek terméke. A mirigyek termelte zsíros, kenőcsös masszán kívül levált hámsejteket, szőrszálakat és az esetlegesen besodródó port és szennyeződéseket tartalmazza. A hallójáratban normálisan végbemenő hámsejtvándorlás eredményeként a fülzsír folyamatosan halad a termelődés helyétől a külvilág felé.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Pukoli Dániel
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.