Dohányzási tilalom, színkódos élelmiszer?

Szerző: Független Hírügynökség, WEBBeteg

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság is csatlakozott tavaly megszületett Egészséges Szív Európai Chartához. A civilek a dohányzás szigorítását és az élelmiszer egészségességét jelző színkódok bevezetését szorgalmazzák.

A teljes dohányzási tilalom bevezetését sürgetik a vendéglátóipari egységekben, a munkahelyeken és a közintézményekben azok a hazai szakmai és civil szervezetek, amelyek az Egészségügyi MInisztériummal együtt tavaly aláírták az Egészséges Szív Európai Chartáját.

A nemzetközi egyezményhez csatlakozók második találkozójukon határozatot hoztak arról is, hogy javasolják: a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében olyan piros, sárga és zöld kódok kerüljenek az élelmiszerekre, amelyek alapján a vásárlók eldönthetik, az egészségesebb élelmet veszik-e meg.

A dohányzás szabályozása

Az Európai Unió akkor legszigorúbb dohányzásellenes törvényét Írországban vezették be 2004 tavaszán. A jogszabály - egyes kivételektől (szálláshelyek, börtönök, elmegyógyintézetek) eltekintve - megtiltotta az összes nyilvános helyen a dohányzást. A tiltott helyen történő dohányzás Írországban akár 3000 euróval is büntethető. Az elmúlt években az ír minta hatására a legtöbb európai országban szigorították a nyilvános dohányzást, többek között Olaszországban, Nagy-Birtanniában, Németországban, Franciaországban.
Magyarországon 1999-ben fogadták el a nemdohányzók védelméről szóló törvényt. Ez csupán annyit ír elő, hogy a dohányzók számára egy elkülönített helyet kell kijelölni, sok étteremben azonban mind a mai napig egy légtérben vannak az dohányzó és nemdohányzó asztalok.
Az Egészségügyi Minisztérium először 2007 májusban jelentette be, hogy szigorítani készül a dohányzás szabályain és már 2008-ban életbe léptek volna az új rendelkezések. A jogszabály azonban nem készült el időben, így idén - a kijelölt helyeken - még rá lehet gyújtani az éttermekben is. Dohányzási szabályok Európában - térkép (angolul)

A szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozások száma az unión belül Magyarországon az egyik legmagasabb, a 65 év alatti férfiak esetében például az ausztriai értékek háromszorosa. Ezért csatlakozott hazánk elsőként az unióban is egyre nagyobb gondot okozó betegségek megelőzése, terheinek csökkentése érdekében tavaly megszületett Egészséges Szív Európai Chartához. Az egyezményt az Egészségügyi Minisztériumon kívül 18 szakmai és civil szervezet írta alá, hozzájuk csatlakozott kedden az Országos Egészségfejlesztési Intézet és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság.

Még ősszel szigoríthatják a dohányzásellenes törvényt

A szívbetegségek nagyrészt megelőzhetőek életmódváltoztatással, például a dohányzás abbahagyásával, egészségesebb étkezéssel. A chartához csatlakozó magyar szervezetek ezért is szeretnék elérni, hogy minél előbb kerüljön az Országgyűlés elé a zárt helyeken történő dohányzási tiilalomról szóló törvény.

Medgyaszai Melinda, a minisztérium szakállamtitkára a keddi tanácskozás után elmondta: bíznak a politikusokban, akik hetek óta tárgyalnak a javaslatról, és reményeik szerint az Országgyűlés Egészségügyi bizottsága még az őszi parlamenti ciklusban beterjeszti ezt.

Szükségtelen és kivitelezhetetlen?

Az élelmiszerek színkódos címkézésének az unióban is sok az ellenzője. Az élelmiszergyártók szükségtelennek és kivitelezhetetlennek tartják azokat a javaslatokat, amelyek alapján a vevők például láthatnák, hogy a választott élelmiszerben egészségtelenül nagy a cukor-, az energia- vagy a telítettzsír tartalom.

A charta magyar aláírói fontosnak tartják a címkézést, és a színkódokon kívül a jelenleginél nagyobb, olvashatóbb címkék bevezetését is szorgalmazzák.

Többségében támogatják az emberek

Az Eurobarometer 2006-os jelentése szerint az európaiak több mint 60 százaléka egyetért azzal, hogy bárokban, kocsmákban is tiltsák meg a dohányzást. Magyarországon az európai átlagnál is többen támogatnák a rendelkezést, és csupán a megkérdezettek 11 százaléka ellenezne egyértelműen egy ilyen értelmű törvényt.

Egyetértene-e a dohányzás megtiltásával a bárokban, kocsmákban?
Egyetért-e a dohányzás megtiltásával bárokban, kocsmákban? A válaszok megoszlása az egyes európai uniós országokban. (Eurobarometer, 2006)

(FH, WB)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Megküzdés a krónikus fáradtsággal...

A krónikus fájdalom és a krónikus fáradtság nagymértékben rombolja az életminőséget, ezért fontos önsegítő tippek által is lehetőséget...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.