• Ismét hőségriadó péntektől!

    Szerző: Független Hírügynökség

    Másodfokú hőségriadót rendelt el péntektől vasárnapig az országos tiszti főorvos. A napi középhőmérséklet hétvégén 27 fok is lehet, több helyen 30 foknál is melegebb lesz - tájékoztatta a Független Hírügynökséget az ÁNTSZ Kommunikációs Főosztálya.

    Másodfokú hőségriasztást rendelt el péntektől az országos tiszti főorvos, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a napokban erőteljes felmelegedés várható. Péntektől jövő hét elejéig délután az ország nagy részén harminc foknál is melegebb lesz, a napi középhőmérsékletek pedig elérhetik a 25, hétvégén és hétfőn a 27 fokot. A riasztás vasárnapig érvényes, hétfőtől enyhülhet a meleg.

    Hirdetés

    Legutóbb augusztus 13 és 15 között volt - szintén másodfokú - hőségriadó. Akkor a napi középhőmérséklet 25, helyenként 27 fok volt.

    Az ózonkoncentráció megnövekedése az egészségre is káros lehet, a szem, az orr és a toroknyálkahártya irritációt, köhögést, fejfájást okozhat.

    Mit jelentenek az egyes színek a hőségriasztásoknál?

    A meleggel kapcsolatos riasztást háromfokú skálán közli a meteorológiai szolgálat. A legalacsonyabbat (sárgát) abban az esetben adják ki, ha a napi középhőmérséklet megközelíti a 25 Celsius fokot.

    A narancssárga riasztás akkor lép életbe, ha a napi középhőmérséklet három napon át meghaladja a 25 fokot, vagy egy napon átlépi a 27-et. A legmagasabb (vörös) a riasztás akkor, ha három napon keresztül 27 fok fölött van a napi átlaghőmérséklet.

    Tanácsok kánikula idejére

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Gyermeket és állatot még rövid időre se hagyjunk a gépkocsiba bezárva! A nagy melegben hűtsük magunkat és megfelelően pótoljuk az izzadással elveszített folyadékot és sót. Kirándulásra, utazásra mindig vigyünk magunkkal folyadékot! Különösen vigyázzanak egészségükre kánikula idején az idősek, szív-, vese-, máj- és cukorbetegségben szenvedők.

    Ügyeljünk a gyermekekre, a kórházakban, időseket ellátó intézményekben gondozottakra - ők fokozottan érzékenyek a meleg és a napsugárzás hatására. A nagy melegben korlátozzuk a fizikai aktivitást, 11 és 15 óra között lehetőleg tartózkodjunk árnyékban, hűvös helyen.

    A napon hagyott gépjárművek igen gyorsan felmelegedhetnek, ezért ajánlott utazás előtt alaposan átszellőztetni az utasteret. A meleg gépjárműben való utazás rosszulléthez, akár ájuláshoz is vezethet, így fokozott a balesetveszély.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.09.04 14:22
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Strand, fagyi: biztonságban vagyunk?

    A nyárhoz elválaszthatatlanul hozzátartozik a fagyi, a pancsolás, a lángos. Azonban mielőtt belevetjük magunkat a nyári örömökbe, érdemes tájékozódni: egészségünket, épségünket nem tesszük-e kockára?

    Kullancsencephalitis és Lyme-kór - Most van itt a megelőzés ideje!

    Tavasztól nyárig és ősszel a legaktívabbak a kullancsok. A közönséges kullancs számos kórokozót hordozhat és terjeszthet: Lyme-kór és vírusos agyvelőgyulladás. Az agyvelőgyulladás esetében rendelkezésre áll védőoltás, amelynek köszönhetően folyamatosan csökken a betegek száma, de más is van a háttérben.

    Védőnői méhnyakszűrés: a tavalyi kenetvételek 3 százaléka volt daganatgyanús

    Átfogó, hosszú távú cél, hogy jelentősen csökkenjen a hazai méhnyakrák okozta halálozás, ezért indította el az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala még 2013-ban azt az európai uniós programot, amely országossá terjesztette ki a védőnői méhnyakszűrést. A tavalyi évben 2554 kenetvételt végeztek, ebből 62 volt daganatgyanús.

    Tájékoztatás a védőnői méhnyakszűrésre felkészítő továbbképzésről

    Újra lehetőség nyílik térítésmentesen elvégezni a méhnyakszűrési tevékenységre felkészítő továbbképzést.

    Meghosszabbítja a hőségriadót az országos tisztifőorvos

    Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását a 2015. július 17. (péntek) 0:00 órától 2015. július 20. (hétfő) 16.00-ig kiadott harmadfokú hőségriadót július 24. (péntek) 24:00 óráig meghosszabbítja az ország egész területére vonatkozóan. Ezeken a napokon a napi átlag hőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot, ami fokozott óvatosságot követel minden állampolgártól saját és környezete egészsége érdekében.

    Különleges táplálkozási célú élelmiszereket tiltott be az ÁNTSZ

    Az Európai Unió tagországaiban működő, az élelmiszerekre és a takarmányokra vonatkozó gyorsriasztási rendszeren (RASFF: Rapid Alert System for Food and Feed) érkezett tájékoztatások alapján, a járási hivatalok járási népegészségügyi intézetei által 2014. évben az alábbi táblázatban felsorolt különleges táplálkozási célú élelmiszerek kategóriába tartozó, nagy izomerő kifejtését elősegítő, elsősorban sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek szánt élelmiszerek kerültek vizsgálatra.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.