Bölcsességfogból állítottak elő őssejtet japán kutatók

Független Hírügynökség
megjelent:

Japán tudósok bölcsességfogból állítottak elő őssejtet. Ezzel újabb lehetőség nyílt a halálos betegségek tanulmányozására, anélkül, hogy emberi embriókat kellene felhasználni az őssejtek kitenyésztésére.

Az Ogusi Hadzsime vezette kutatócsoport ugyanolyan típusú őssejtet állított elő egy kihúzott bölcsességfogból, amilyen az emberi embriókban található.

Tavaly egy amerikai-japán tudóscsoport emberi bőrszövetből tenyésztett ki embrionális őssejteket. Ogusi csapata azt a módszert alkalmazta némi módosítással.

A bejelentés szerint a kutatók a bölcsességfogból kinyert sejteket 35 napon át tenyésztették, ezután a laboratóriumi tesztek bizonyították, hogy a sejtek ugyanolyan őssejtek, mint amilyenek az embriókban találhatók. Az ilyen őssejtek később bármilyen szövet, illetve szerv sejtjeivé képesek átalakulni.

Az emberi embriókból való őssejttenyésztés etikai problémákat vet fel. A bőr vagy a bölcsességfog viszont nem okoz ilyen gondot. A bölcsességfogakat sok esetben amúgy is eltávolítják, ezért a kutatók remélik, hogy sokan fogják kutatási célokra felajánlani a fogukat.

Az emberi bőrből való őssejt-előállítást a Kiotói Egyetem és a madisoni Wisconsini Egyetem tudósai fedezték fel. A kiotói csoport Jamanaka Sinja vezetésével 4 gén bevitelével idézte elő, hogy a bőrsejtek őssejtekké alakuljanak. Az Ogusi vezette kutatók ebből a 4-ből 3 génnel érték el a bölcsességfogból kinyert sejtek őssejteké való átalakulását.

A világon az Egyesült Államok után Japán költ legtöbbet tudományos kutatásra. Tavaly decemberben Tokió ambiciózus őssejtkutatási programot jelentett be. Öt év alatt 10 milliárd jent (5 milliárd forintot) szánnak az őssejtkutatások ösztönzésére.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.