• Bölcsességfogból állítottak elő őssejtet japán kutatók

    Szerző: Független Hírügynökség

    Japán tudósok bölcsességfogból állítottak elő őssejtet. Ezzel újabb lehetőség nyílt a halálos betegségek tanulmányozására, anélkül, hogy emberi embriókat kellene felhasználni az őssejtek kitenyésztésére.

    Az Ogusi Hadzsime vezette kutatócsoport ugyanolyan típusú őssejtet állított elő egy kihúzott bölcsességfogból, amilyen az emberi embriókban található.

    Tavaly egy amerikai-japán tudóscsoport emberi bőrszövetből tenyésztett ki embrionális őssejteket. Ogusi csapata azt a módszert alkalmazta némi módosítással.

    Hirdetés

    A bejelentés szerint a kutatók a bölcsességfogból kinyert sejteket 35 napon át tenyésztették, ezután a laboratóriumi tesztek bizonyították, hogy a sejtek ugyanolyan őssejtek, mint amilyenek az embriókban találhatók. Az ilyen őssejtek később bármilyen szövet, illetve szerv sejtjeivé képesek átalakulni.

    Az emberi embriókból való őssejttenyésztés etikai problémákat vet fel. A bőr vagy a bölcsességfog viszont nem okoz ilyen gondot. A bölcsességfogakat sok esetben amúgy is eltávolítják, ezért a kutatók remélik, hogy sokan fogják kutatási célokra felajánlani a fogukat.

    Az emberi bőrből való őssejt-előállítást a Kiotói Egyetem és a madisoni Wisconsini Egyetem tudósai fedezték fel. A kiotói csoport Jamanaka Sinja vezetésével 4 gén bevitelével idézte elő, hogy a bőrsejtek őssejtekké alakuljanak. Az Ogusi vezette kutatók ebből a 4-ből 3 génnel érték el a bölcsességfogból kinyert sejtek őssejteké való átalakulását.

    A világon az Egyesült Államok után Japán költ legtöbbet tudományos kutatásra. Tavaly decemberben Tokió ambiciózus őssejtkutatási programot jelentett be. Öt év alatt 10 milliárd jent (5 milliárd forintot) szánnak az őssejtkutatások ösztönzésére.

    Módosítva: 2008.08.25 12:56, Megjelenés: 2008.08.25 12:56
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A prosztata egészsége

    A prosztata egészsége

    Cs. K., fordító

    Egészséges táplálkozással és életmóddal bizonyítottan sokat tehet prosztatája védelméért.

    Alvási apnoe

    Alvási apnoe

    Dr. Vincze Dóra

    Miért alakul ki magas vérnyomás az alvási apnoe során?

    Ezért fázékonyabbak a nők, mint a férfiak

    A lakásban hosszú melegítőben és pulóverben lévő hölgy mellett kényelmesen megfér a pólós és rövid nadrágos férfi. Ha ismerős a kép, nem meglepő, már tudományos magyarázat is van arra, hogy miért fáznak jobban a nők.

    A kézmosás fontos: Hogyan mossuk helyesen?

    A rendszeres kézmosással csökkenthetjük az olyan fertőző betegségek esélyét, mint amilyen a nátha, az influenza és a hasmenés. Nem elég azonban a rendszeres kézmosás. Nagyon sokan nem használnak szappant, vagy túl rövid ideg mossák a kezüket.

    Abnormális vérsejtképzés: Myelodiszpláziás szindróma

    Ez a megnevezés egy hematológiai betegségcsoportot takar, melyek közös jellemzője, hogy a csontvelőben található, úgynevezett haematopoetikus (vérképző) őssejtek rendellenesek, ezért a vérsejtképzés elégtelen (ineffektív) és kóros (dysplasiás).

    Őssejtek - Tároltassuk-e a köldökzsinórvért?

    A közeljövő egyik legkecsegtetőbb terápiás lehetősége az őssejtekkel kapcsolatos. Szinte nincs olyan nap, amikor a világ különböző sajtótermékei ne számolnának be újabb és újabb lehetőségekről, eredményekről.

    Mit tudunk az őssejtbankokról?

    Igen sokan, százból 91 ember hallott már az őssejtekről, minden hetedik megkérdezett komolyan fontolgatja, hogy eltárolja születendő gyermeke őssejtjeit.

    Köldökzsinórvér: Megéri őssejtet tároltatni?

    "Nemsokára kisbabám születik és tanácstalan vagyok. Levetessük-e a köldökzsinórvért? Milyen esetekben nyújthat segítséget az őssejt? Fel lehet használni az őssejtet a vérrákon kívül más problémánál is?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Érdemes köldökzsinór vérből nyert őssejtet tároltatni? - Az orvos válaszol

    Megéri-e köldökzsinór vért levenni, mivel igen drága? Ténylegesen az őssejt kérdésben az orvostudomány jelenlegi állása mi? - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA