• Bölcsességfogból állítottak elő őssejtet japán kutatók

    Szerző: Független Hírügynökség

    Japán tudósok bölcsességfogból állítottak elő őssejtet. Ezzel újabb lehetőség nyílt a halálos betegségek tanulmányozására, anélkül, hogy emberi embriókat kellene felhasználni az őssejtek kitenyésztésére.

    Az Ogusi Hadzsime vezette kutatócsoport ugyanolyan típusú őssejtet állított elő egy kihúzott bölcsességfogból, amilyen az emberi embriókban található.

    Tavaly egy amerikai-japán tudóscsoport emberi bőrszövetből tenyésztett ki embrionális őssejteket. Ogusi csapata azt a módszert alkalmazta némi módosítással.

    Hirdetés

    A bejelentés szerint a kutatók a bölcsességfogból kinyert sejteket 35 napon át tenyésztették, ezután a laboratóriumi tesztek bizonyították, hogy a sejtek ugyanolyan őssejtek, mint amilyenek az embriókban találhatók. Az ilyen őssejtek később bármilyen szövet, illetve szerv sejtjeivé képesek átalakulni.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az emberi embriókból való őssejttenyésztés etikai problémákat vet fel. A bőr vagy a bölcsességfog viszont nem okoz ilyen gondot. A bölcsességfogakat sok esetben amúgy is eltávolítják, ezért a kutatók remélik, hogy sokan fogják kutatási célokra felajánlani a fogukat.

    Az emberi bőrből való őssejt-előállítást a Kiotói Egyetem és a madisoni Wisconsini Egyetem tudósai fedezték fel. A kiotói csoport Jamanaka Sinja vezetésével 4 gén bevitelével idézte elő, hogy a bőrsejtek őssejtekké alakuljanak. Az Ogusi vezette kutatók ebből a 4-ből 3 génnel érték el a bölcsességfogból kinyert sejtek őssejteké való átalakulását.

    A világon az Egyesült Államok után Japán költ legtöbbet tudományos kutatásra. Tavaly decemberben Tokió ambiciózus őssejtkutatási programot jelentett be. Öt év alatt 10 milliárd jent (5 milliárd forintot) szánnak az őssejtkutatások ösztönzésére.

    Módosítva: 2008.08.25 12:56, Megjelenés: 2008.08.25 12:56
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bepisil, rohan a WC-re

    Bepisil, rohan a WC-re

    Dr. Sándor György

    Hogyan előzhetők meg a húgyhólyag és az alsó húgyutak funkcionális zavarai?

    Nátha kisbabáknál

    Nátha kisbabáknál

    Szponzorált tartalom

    A nátha a legkisebbek esetében különösen gyakori betegség. Mit tehetünk? (x)

    Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

    A szabadidő parkokban, erdőkben vagy strandokon való időeltöltésnek fizikai és mentális hatásai jól ismertek, de ez az első olyan nagy kutatás, amely kiderítette, mennyi idő szükséges ezen hatások eléréséhez - olvasható a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportálon.

    Az izzadás szerepe - Mit jelent, ha túl sok vagy túl kevés?

    Az izzadság a bőr izzadságmirigyeiből kiválasztódott folyadék. Mértéke lényeges különbséget mutathat emberek között (ugyanúgy, mint bizonyos életkorban, illetve öröklött tényezők hatására, valamint eltérő lehet mértéke a két nem között is), illetve túlzott formája - hyperhidrosis - lehet jele belszervi betegségeknek is.

    Őssejtek - Tároltassuk-e a köldökzsinórvért?

    A közeljövő egyik legkecsegtetőbb terápiás lehetősége az őssejtekkel kapcsolatos. Szinte nincs olyan nap, amikor a világ különböző sajtótermékei ne számolnának be újabb és újabb lehetőségekről, eredményekről.

    Abnormális vérsejtképzés: Myelodiszpláziás szindróma

    Ez a megnevezés egy hematológiai betegségcsoportot takar, melyek közös jellemzője, hogy a csontvelőben található, ún. haematopoetikus (vérképző) őssejtek rendellenesek, ezért a vérsejtképzés elégtelen (ineffektív) és kóros (dysplasiás).

    Mit tudunk az őssejtbankokról?

    Igen sokan, százból 91 ember hallott már az őssejtekről, minden hetedik megkérdezett komolyan fontolgatja, hogy eltárolja születendő gyermeke őssejtjeit.

    Érdemes köldökzsinór vérből nyert őssejtet tároltatni? - Az orvos válaszol

    Megéri-e köldökzsinór vért levenni, mivel igen drága? Ténylegesen az őssejt kérdésben az orvostudomány jelenlegi állása mi? - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

    Köldökzsinórvér: Megéri őssejtet tároltatni?

    "Nemsokára kisbabám születik és tanácstalan vagyok. Levetessük-e a köldökzsinórvért? Milyen esetekben nyújthat segítséget az őssejt? Fel lehet használni az őssejtet a vérrákon kívül más problémánál is?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA