Ne menjen a napra - Tíz perc alatt leéghet!

Szerző: Időkép

Ezekben a hetekben tetőzik az UV-sugárzás, ráadásul szokatlanul megritkult felettünk az ózon is. A napokban - ha teheti - kerülje el a napsugárzást a déli órákban - figyelmeztet az Időkép.

Jövő hét szerdán lesz az idei nyári napforduló, azaz akkor delel majd legmagasabb szögben a nap. Mivel a sugarai ilyenkor teszik meg a legrövidebb utat a légkörben, ezért ilyenkor érvényesül legkevésbé a magaslégköri ózon szűrőhatása, így ilyenkor júniusban mérhetjük a legnagyobb UV-Indexeket is.

Sose volt még ilyen kevés az ózon

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint az 1969-ben kezdett mérések óta sose volt még ilyen kevés ózon felettünk - hétfőn, Siófokon extrém erős UV-sugárzást mértek.

A kitisztult levegőnek köszönhetően még akadálytalanabbul érik el a felszínt a káros ultraibolya sugarak.

13:00 magasságában tetőzik a sugárzás, de az erős napfényt 10:00-tól egészen 15:30-ig érdemes elkerülni! Ha napon kell tartózkodnunk, akkor mindenféleképpen használjunk naptejet. A korábbi híreszteléssekkel szemben a naptej nem rákkeltő, viszont az erős UV-sugárzás az.

(Időkép)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Home office torna Home office torna

Az alábbi gyakorlatok segítségével formában tarthatja magát.

Mi az infraszauna? Vannak...

Az infraszauna egy olyan szaunatípus, ami a fény felhasználásával állít elő hőt. Ezt a szaunatípust néha távoli-infravörös szaunának is nevezik...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.