• A jövőben kizárólag patikában kapható majd néhány megfázás elleni készítmény

    Szerző: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet

    Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felülvizsgálva korábbi gyakorlatát a betegek biztonsága érdekében a jövőben kizárólag a gyógyszertárakban tesz elérhetővé néhány paracetamolhatóanyag-tartalmú készítményt.

    Az OGYÉI főigazgatójának, dr. Pozsgay Csillának a tájékoztatása szerint ezen készítmények gyógyszertáron kívüli értékesítése kellő körültekintést igényel, ezért megszünteti az alábbi gyógyszerek gyógyszertáron kívüli forgalmazását:

    COLDREX CITROM ÍZŰ por belsőleges oldathoz

    COLDREX FEKETERIBIZLI ÍZŰ por belsőleges oldathoz

    COLDREX MAXGRIP citrom ízű por belsőleges oldathoz

    GRIPPOSTAD HOT DRINK 600 mg por belsőleges oldathoz

    LOLIGRIP 500 mg/200 mg/25 mg por belsőleges oldathoz

    NEO CITRAN belsőleges por felnőtteknek

    RUBOPHEN THERMO 500 mg/10 mg echinacea-csipkebogyó ízű granulátum belsőleges oldathoz

    RUBOPHEN THERMO 500 mg/10 mg narancs-gyömbér ízű granulátum belsőleges oldathoz

    RUBOPHEN THERMO 650 mg/10 mg cseresznye ízű granulátum belsőleges oldathoz

    RUBOPHEN THERMO 650 mg/10 mg granulátum belsőleges oldathoz

    RUBOPHEN THERMO cukormentes 500 mg/10 mg citromízű granulátum belsőleges oldathoz

    RUBOPHEN THERMOPLUS por belsőleges oldathoz

    WICK TRIACTIN citrom ízű por belsőleges oldathoz

    Coldrex Junior por belsőleges oldathoz

    Hirdetés

    Mit kell tudni ezekről a készítményekről?

    A paracetamolhatóanyag-tartalmú készítmények fájdalom- és lázcsillapító hatású gyógyszerek, amelyek önmagukban vagy más hatóanyagokkal kombinációban kaphatóak: tabletta, por, granulátum vagy szirup formájában. A betegtájékoztatóban előírt adagolás mellett biztonságosan alkalmazhatóak, azonban nagyobb mennyiségek bevétele súlyos májkárosodáshoz vezethet!

    Egyidejűleg szedett gyógyszerek, bizonyos kísérőbetegségek növelhetik a paracetamol alkalmazásának kockázatát.

    A paracetamol hatóanyagot tartalmazó készítmények alkalmazása esetén fontos tudni:

    • Ha májműködési zavar (pl. májgyulladás, Gilbert-szindróma), súlyos vesekárosodás áll fenn, vagy rendszeresen nagyobb mennyiségű alkoholt fogyaszt, akkor a paracetamoltartalmú készítmények szedésének megkezdése előtt beszéljen a gyógyszerésszel vagy az orvossal.
    • Paracetamoltartalmú gyógyszert 3 napnál hosszabb időn túl csak orvosi vagy fogorvosi javaslatra szabad szedni. Ha a tünetek 3 napnál tovább is fennállnak, forduljon orvoshoz.
    • Ellenőrizze házi patikáját: a többféle márkanéven vásárolt/kiváltott paracetamoltartalmú gyógyszerek egyidejű alkalmazása esetén forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, aki tájékoztatni fogja Önt a megfelelő adagolásról.

    Számolni kell!

    Mivel a paracetamol nagyon sok megfázás elleni – többféle hatóanyagot tartalmazó –, ún. kombinációs gyógyszerben is megtalálható, előfordul, hogy a betegek a megengedett napi adagot túllépik. Nem ritka – állítja az OGYÉI főigazgatója, – hogy a náthás, lázzal, fejfájással küszködő betegek különböző forró italporokkal kúrálják magukat, kombinálva szintén paracetamolt tartalmazó láz- és/vagy fájdalomcsillapítókkal.

    Fontos, hogy a túladagolás és ebből adódóan egy esetleges májkárosodás megelőzése érdekében a betegek tisztában legyenek a paracetamoltartalmú készítmények megfelelő adagolásával.

    3 hónapos kor feletti csecsemők – 12 éves gyermekek:

    A fent említett korosztály részére 10-15 mg-nak megfelelő adag adható testtömeg kilogrammonként. Azaz, ha a gyermekünk 10 kg, akkor 10x10-15, azaz 100-150 mg-nyi gyógyszert adhatunk csak neki. Figyelem: 24 órán belül 4 adagnál több nem alkalmazható! Fontos tudni, hogy 3 hónaposnál fiatalabb csecsemők csak orvosi javaslat esetén kaphatnak paracetamoltartalmú készítményt.

    12-18 év közötti serdülők:

    Ajánlott egyszeri adag: 500 mg paracetamol, melyből 24 órán belül 4 adagnál több nem alkalmazható.

    Napi maximális adag: 2000 mg

    Felnőttek:

    Ajánlott egyszeri adag: 500-1000 mg paracetamol, 4-6 óránként.

    Napi maximális adag: 4000 mg

    Figyelni kell arra, hogy a különféle – vényre vagy vény nélkül kapható – készítmények együttes alkalmazása esetén a hatóanyag-tartalom összeadódik, éppen ez indokolja az OGYÉI mostani döntését. Azzal, hogy a listában szereplő kombinációs készítmények kizárólag csak gyógyszertárakban lesznek elérhetők biztosítható az, hogy a betegek a gyógyszerészek tájékoztatása után, kellő ismeretek birtokában folytassák otthonukban a terápiát. Mindig a gyógyszerek betegtájékoztatójában olvasható információk a mérvadóak, így kérjük, vegyék ezt figyelembe!

    A döntés lényege

    Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet döntése azt jelenti, hogy a patikán kívüli gyógyszerforgalmazó-helyek a hatóság döntésének kézhezvételét követően nem rendelhetnek többet a listában szereplő készítményekből, a meglévő készletek a lejárati idő végéig értékesíthetők.

    Az OGYÉI főigazgatója arra kéri a betegeket, a gyógyszerek alkalmazása előtt mindig alaposan olvassák át a gyógyszerek dobozában található betegtájékoztatót! Érdemes átvizsgálni a házpatikában lévő készítményeket is, a biztonságos gyógyszeralkalmazás érdekében nézzék meg, mely gyógyszerek tartalmaznak paracetamol hatóanyagot. Alkalmazás előtt számoljanak, ha pedig bizonytalanok, kérjék gyógyszerészük, háziorvosuk vagy az OGYÉI segítségét!

    Gyógyszer-információs vonal: 06-1-8869-409 

    E-mail: [email protected]

    (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet)

    Olvasson tovább! A paracetamol májkárosító hatásáról

    Legutóbb frissült: 2017.05.09 11:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Ajakherpesz

    Ajakherpesz

    WEBBeteg

    Hogyan szabadulhat meg gyorsan a az ajakherpesz kellemetlen tüneteitől? (x)

    A migrén okai

    A migrén okai

    B. M., szakfordító

    Vannak egyéntől függően különböző faktorok, melyek migrént válthatnak ki.

    Gyógyszerek biztonságos megsemmisítése - Mit tegyünk a lejárt gyógyszerekkel?

    Mit tehetünk abban az esetben, ha lejárt a szavatossági ideje vagy valamilyen okból kifolyólag már nincs szükségünk egy gyógyszerre?

    Vényköteles, mégsem olcsóbb? - Ha nem támogatott egy gyógyszer, akkor miért kell hozzá recept?

    A vény és az ártámogatás fogalmait gyakran egymáshoz társítjuk, és úgy gondoljuk, azért kell a vény, hogy olcsóbb legyen a gyógyszer. Viszont sokszor találkozunk azzal a gyógyszertárban, hogy az általunk kiváltott gyógyszer hiába receptköteles, a teljes árát kell kifizetnünk. Akkor hogy is van ez?

    A vényeken mit jelentenek a jogcím kategóriák?

    Azt, hogy melyik gyógyszerre milyen típusú támogatás számolható el, az egészségbiztosító határozza meg többek között az alapján, hogy az adott gyógyszer milyen betegség kezelésére szolgál. A súlyos, ritka vagy örökletes betegségek kezelésére szánt gyógyszerek támogatása általában magasabb.

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    Gyógyszerek ártámogatással - Íme a legfontosabb kérdések

    Az egészségbiztosító által támogatott gyógyszerek árát a készítmény gyártója határozza meg, a beteg pedig úgynevezett térítési díjat fizet értük. Az egyébként 100 százalékban támogatott gyógyszerek kiváltása esetén is önrészt kell vállalnunk.

    Az internetes gyógyszervásárlás szabályai

    Manapság nem újdonság az interneten zajló kereskedelem, és azon sem nagyon lepődünk meg, hogy webáruházakban szinte bármilyen terméket vagy szolgáltatást megvásárolhatunk, amire éppen szükségünk van. Azonban az egészségügyi termékek, főként a gyógyszerek és vitaminok beszerzése a neten talán még nem olyan mindennapi, mint például a műszaki cikkek vagy a könyvek vásárlása, mégis hordoz magában rizikót, ha például nem jó helyen vásárolunk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.