Az otthon veszélyei: a háziporatka

szerző: Balázsi Viktor, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

A lakóterekben kialakuló allergiás tünetek nagy részéért a háziporatka jelenléte tehető felelőssé. Megfelelő intézkedésekkel a panaszok kiküszöbölhetők.

A közvélekedéssel ellentétben a házipor-allergiának nevezett betegség kiváltója nem a házi por, és még csak nem is a háziporatka, hanem annak mikroszkopikus méretű, a levegőben lévő, beszáradt ürüléke, melyet belélegezve, illetve vele érintkezve jellegzetes allergiás tünetek alakulhatnak ki. A lakóhelyiségekben lévő allergének közül a háziporatka vált ki leggyakrabban légúti allergiát.

Az atkák száma tavasz végén és kora ősszel a legnagyobb, a lakások levegőjének nedvességtartalma ugyanis ebben az időszakban a legmagasabb. A fűtött lakások relatív páratartalma 60% körül van, ez az atkák számára nem ideális. Ezt a - számukra - kedvezőtlen időszakot azok az egyedek élik túl, melyek megfelelő körülmények között, pl. ágymelegben tartózkodnak. A túlélésüket sokszor a háztartásban élők is segítik a lakások túlfűtésével, a belsőlevegő magas nedvességtartalmával.

Milyen atka?

Háziporatka alatt a gyakorlatban két ízeltlábút értünk: Dermatophagoides pteronyssus és Dermatophagoides farinae. Méretük szerint kb. 0,3 mm hosszú, a pókok közeli rokonságban álló élőlények.

Mit esznek a poratkák?

A háziporatkák elsődleges táplálékát a lakótereken belül az ember elhalt, lehullt hámsejtjei jelentik. Ott találhatók meg nagy számban, ahol a hámsejtek felhalmozódnak (ágynemű, bútorhuzatok, szőnyegek, stb.). Az emberről naponta kb. 1,5 g hám válik le, amely egymillió (!) atka számára egy napra elegendő táplálék. 1 g porban akár 200 háziporatka is élhet.

Tudni kell, hogy az emberi testfelületről közvetlenül lekerülő felhám az atka számára emészthetetlen. Ezért az atkának más, a felhámot előemésztő élőlényekre van szüksége, például a velük együtt élő egyes penészgombafajokra: az általuk átalakított felhám megfelelő az atka táplálkozására. Az atka erős allergenitására jellemző, hogy az egy-két évig a hálószobában lévő párna súlyának 10%-át a már elhullott atkák és ürülékük teszi ki.

A háziporatka a magas páratartalmú környezetet és a 17–25°C közötti hőmérsékletet kedveli. -20°C-on, illetve 55°C felett elpusztul, így azokat a textíliákat, amelyek feltehetően atkával szennyezettek (ágynemű, függöny), 60°C-os vízben kell mosni, illetve le kell fagyasztani.

háziporatka

Dermatophagoides farinae, azaz az amerikai háziporatka

A háziporatka-allergia

A háziporatka-allergia orrtünetei csaknem teljesen megegyeznek a pollenek okozta szénanátha-tünetegyüttessel. A háziporatka-allergia esetén inkább az orrdugulás dominál, míg a pollenallergiára az orrfolyás a jellemző. Jellemző tünetek:

  • orrdugulás,
  • orrfolyás,
  • orrviszketés,
  • tüsszögés,
  • szemvörösség,
  • szemviszketés,
  • könnyezés,
  • szájpadviszketés.

Háziporatka-allergiásoknál az allergén akár asztmás rohamot is provokálhat. Sok esetben a háziporatka-allergia a bőrön jelentkezik csalánkiütés, illetve ekcéma (vörös, sokszor száraz felületű foltok a bőrön) formájában.

Mit tehetünk?

Az allergia tüneteinek mérsékléséért fontos az atkaszám csökkentése. Talán a legfontosabb a hálószoba, az ágynemű atkátlanítása. A poratkák kedvenc helyei a szőnyegek, kárpitok, függönyök és bútorhuzatok. A háziporatka-allergiában szenvedők lakókörnyezetének padlója legyen könnyen tisztítható, hézagmentes parketta vagy padló, minél kevesebb szőnyeggel. Szerencsésebb, ha a függönyök könnyű, műszálas anyagból készülnek. Javasolt a bőr-, illetve műbőrborítású bútorok használata.

A rendszeres időközönkénti takarítás és porszívózás az egyik leghatékonyabb módszer az atkák ellen. A porszívózás viszont csak akkor hatékony, ha a porszívónak úgynevezett HEPA-szűrője van (HEPA filter: High-Efficiency Particulate Air Filter – "nagy hatékonyságú részecskeszűrő"), mivel az atkák annyira kisméretűek, hogy a hagyományos porszívó porzsákján átjutva növelik a levegőben lévő allergének számát. A HEPA-szűrő csaknem 100%-os hatékonysággal szűri ki a porrészecskéket, egészen 0,3 mikrométeres nagyságig, így csökken a levegőbe kerülő allergének mennyisége.

A légszűrők alkalmasak a légtérben lebegő részecskék, pl. atkák és háziállatszőrök, pollenek, gombaspórák, füstrészecskék, valamint részecskékhez kötődött radon kiszűrésére. Egy részük mechanikus elven működik. Ezek közül a legfejlettebbek az úgynevezett „nagy hatékonyságú részecskeszűrők" (HEPA filter). A légszűrők másik csoportja az elektromos töltéskülönbség alapján köti meg a részecskéket. Ilyen pl. az elektrosztatikus precipitátor, illetve a plasmacluster. A kombinált készülékek mechanikus és elektrosztatikus szűrő hatást is kifejtenek. Gázok megkötésére egyik típus sem képes, ilyen célra a speciális kémiai filterek vagy aktív szénnel működő berendezések alkalmasak - olvasható Dr. Kalmár Ferenc Belső környezet minősége c. egyetemi jegyzetében.

A légkondicionáló berendezésekkel a házon kívüli allergének (pollenek, gombaspórák) jórészt kirekeszthetők a lakásokból, hivatalokból. A páratartalmat is csökkentik, ami az atkák és penészgombák számára teremt kedvezőtlen életfeltételeket.

  • Az ágynemű huzatot hetente cserélje, s legalább 60 °C-on mossa!
  • Használjon jól szellőző matrac- és ágyneműhuzatot!
  • Soha ne fésülködjön a hálószobában!
  • A szőnyegeket - különösen a hálószobában - lehetőség szerint cserélje ki résmentesen fugázott parkettára, melyek könnyen tisztíthatók!
  • Lakása ne legyen túlzsúfolva növényekkel, amin a penészgomba növekedhet! Lehetőleg ne tartson akváriumot!
  • Portörléshez mindig nedves ruhát használjon! Egy csepp eukaliptuszolaj segít elűzni az atkákat.
  • Használjon HEPA-szűrős porszívót!
  • A zuhanytálcát, kádat, csempéket tisztítsa speciális penészgomba-ölő oldattal!
  • Szellőztessen rendszeresen!

Kapcsolódó Házi praktikák az allergénmentes otthonért

Az otthon veszélyei

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Balázsi Viktor újságíró-szerkesztő; Dr. Kalmár Ferenc: Belső környezet minősége

Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.