11 városban magas az ózonterhelés

Szerző: WEBBeteg/Országos Környezetegészségügyi Intézet

Az utóbbi napokban az ózonterhelés több városban meghaladta az egészségügyi határértéket, ma tizenegy város kapott kifogásolt minősítést - olvasható az Országos Környezetegészségügyi Intézet közösségi oldalán.

Tájékoztatásuk szerint a levegő magas ózontartalma miatt tizenegy településen (Sajószentpéter, Hernádszurdok, Oszlár, Salgótarján, Esztergom, Dorog, Győr, Veszprém, Ajka, Sopron, Szentgotthárd) okozhat problémát az ózonterhelés.

Magas ózonszint mellett szabad sportolni?

A fokozódó napsütéssel a levegő ózonszintje is emelkedik. Minél intenzívebb a napsütés, annál magasabb ez az érték. Az autók kipufogógáza és az ipari tevékenységből származó gázok tovább rontják a levegőminőséget, növelik az ózonszintet. Magas ózonterhelés mellett fokozott óvatosság ajánlott, ha a szabadban szeretne sportolni! Tudjon meg többet

Az érintett településeken az érzékenyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek (köhögés, nehezebb légzés).

Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy az érzékeny, beteg és idős emberek, gyerekek, kismamák a déli, délutáni órákban minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, tartózkodjanak az aktív testmozgástól, inkább a kora reggeli és késő esti órákban menjenek ki a levegőre. Egészséges emberek is kerüljék a szabadban végzett nehéz fizikai munkát, aktív testmozgást - tették hozzá.

A meteorológiai előrejelzés, valamint a legfrissebb légszennyezettségi adatok alapján a városok levegő-egészségügyi helyzetében a nap hátralévő részében jelentős javulás várható.

(WEBBeteg - Országos Környezetegészségügyi Intézet)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Egy közkedvelt gyógynövény: a...

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L....

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.