Jelentősen növekedett a kereslet a magán egészségügyi szolgáltatásokra

Diagnoscan Magyarország
megjelent:

A Diagnoscan friss felmérése rámutatott, hogy az előző évhez képest egynegyedével nőtt azok száma, akik valamilyen egészségügyi szolgáltatást magán egészségügyi szolgáltatótól vettek igénybe a megkérdezést megelőző két évben. A szolgáltatások 81 százaléka szakorvosi tanácsadás volt, 53 százalékban pedig modern diagnosztikai eljárások (CT, MR és UH).

A Diagnoscan több éve készít felmérést a Szinapszis Kft.-vel közösen arról, milyen mértékben támaszkodnak a budapesti lakosok a magán egészségügyi szolgáltatókra. Ez az arány a tavalyi 45% után, idén 60%-ra emelkedett.

Az ultrahang vizsgálatokért fizettek a legtöbben

A diagnosztikai szolgáltatások közül a magán orvosi rendszer keretében legtöbben (63 %) ultrahang vizsgálatot vettek igénybe, a megkérdezettek fele labor, negyede röntgen, MR, illetve kardiológiai vizsgálatért fizetett.

A magán egészségügyi szolgáltatóhoz forduló betegek preferenciái egybe csengnek az általános tudatos fogyasztói elvárásokkal, melyeket az állami egészségügy nem tud kielégíteni. A páciensek három fő elvárása: hogy időpontra érkezve ne kelljen várakozni, ne legyen hosszú a várólista (néhány nap), az orvos adjon megfelelő tájékoztatást.

Döntő szempontok: várakozási idő és a konzultáció minősége

Mivel Magyarországon a magasabb költségű eszközök (CT és MR) állománya jóval elmarad az európai átlagtól, nem meglepő, hogy számos diagnosztikai vizsgálatra több hetet, esetleg hónapot kell várniuk azoknak, akik ezt TB finanszírozással szeretnék igénybe venni. Ez a várakozási idő a magán szolgáltatók esetében átlagosan maximum egy hétre tehető. Fontos kiemelni, hogy bizonyos betegségtípusok esetén a lefolyás kimenetelét is befolyásolhatja, mennyire korán állítható fel a pontos diagnózis.

A másik fontos szempont, mely bizonyos esetekben még a várakozásnál is fontosabb a páciensek számára: az orvosi konzultáció hossza és minősége. A felmérés rámutatott, hogy a páciensek fontosnak tartják nem csak a kiértékelő, de a vizsgálat előtt annak módszertanát ismertető magyarázatot is. A konzultáció ideális időtartama a válaszok alapján átlagban 24 perc. Fontos még emellett, hogy mind az orvos, mind az egészségügyi személyzet más tagjai kedvesek, nyugodtak és együttműködőek legyenek.

A fizetési hajlandóság meghatározásához a kutatást végzők egy módosított Gábor-Granger féle ároptimalizálási modellt használtak. Ennek során egy enyhébb és egy súlyosabb tünet diagnosztikai vizsgálatának esetét vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, ha az állami egészségügy keretei között a súlyosabb esetben 5,5 hetet kellene várakozni, enyhébb esetben ha 2 hónapot kellene várakozni, akkor a budapestiek fele már inkább választanák a magán szolgáltató térítéses megoldását állapotuk kivizsgálására (amelyre legfeljebb egy héten belül sor kerülhet a bejelentkezéstől kezdve a kutatási eredmények tanúsága szerint).

A kutatásról

A felmérést a Szinapszis Kft. végezte a Diagnoscan Magyarország megbízásából. Az online (CAWI) megkérdezésen alapuló kutatásban 400 fő vett részt, a válaszadók kiválasztása az EgészségPanelből történt. A minta összetétele életkor, nem alapján reprezentálja a célcsoportot.

A 25 éves Diagnoscan Magyarország 1991-ben hozta létre első képalkotó diagnosztikai központját Nemzetközi Egészségügyi Központ néven az egykor MÁV Kórházban. A Magyarországról indult cég tulajdonosi struktúrája az elmúlt években megváltozott és mára a gyógyszeripai és egyéb egészségügyi befektetési kapcsán ismert svájci Bertarelli család tulajdonában álló cégcsoport, az Affidea tagja. Az Affidea csoport Európa legnagyobb magán egészségügyi szolgáltatója, 14 országban több, mint 160 diagnosztikai, laboratóriumi és onkoterápiás központot működtet.

(Szinapszis Kft., Diagnoscan Magyarország)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.