Speciális sókat vont ki a forgalomból a hatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)
megjelent: 2015.10.02.

Speciális - például jódozott, fluorozott vagy csökkentett nátrium-tartalmú - sókat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), melynek eredményeként 45 termékből 40-nél indult hatósági eljárás - közölte az élelmiszer-biztonsági hatóság.

Miért probléma a túlzott sóbevitel?

A nátrium ugyan az egyik legfontosabb makroelem a szervezet számára, de napi 1,5-2 gramm nátrium elégséges a szervezet napi nátriumigényének fedezéséhez. Miért probléma a túlzott sóbevitel?

A tájékoztatás szerint 32 esetben figyelmeztetésben részesültek az élelmiszer-vállalkozók, további 8 terméknél pedig összesen mintegy félmillió forint bírságot szabtak ki a szakemberek. Több tételt a kereskedelmi forgalomból is ki kellett vonni. A hatóság többek között a jódozott, fluorozott és csökkentett nátrium-tartalmú termékeket vizsgálta elsősorban laboratóriumi és érzékszervi paraméterek, jelölési előírások alapján.

A vizsgált termékek érzékszervi tulajdonságai, valamint víztartalma is megfelelt az előírásoknak. Leggyakoribb hibaként a tápértékjelölés elmaradása vagy hibás feltüntetése fordult elő. A korlátlan minőség-megőrzési idővel jelölt termékek közül kettő - a tételazonosító jelölés lehagyása miatt - nem volt nyomon követhető.

Ezeket a termékeket azonnali hatállyal kivonták a kereskedelmi forgalomból. Szintén eltiltotta a hatóság a kereskedelmi forgalmazástól azt a két tételt, amelyeknél elmulasztották jelölni azok ferro-cianid (csomósodást gátló) adalékanyag tartalmát.

A Nébih a - jelölés alapján - jódozott sók mindegyikénél elvégezte a jód-tartalom vizsgálatot. Négy terméknél a mért érték alacsonyabb volt a jelöltnél. A vizsgálat során az is kiderült, hogy két jódozott megnevezésű termék egyáltalán nem tartalmazott jódot, ezeket a gyártók saját hatáskörben kivonták a kereskedelmi forgalomból.

A hatóság figyelmeztetésben részesítette azoknak a termékeknek a gyártóit, amely termékek jelölésén olyan állítások szerepeltek, amelyek nem engedélyezettek, illetve azok valóságtartalmát nem tudták igazolni a vállalkozók, továbbá a só gyógyhatásaira utaltak - tartalmazza a tájékoztatás.

(Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih))

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

12 figyelmeztető szívtünet 12 figyelmeztető szívtünet

Milyen esetekben jobb orvosi segítséget, véleményt kérni?

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

A Listeria a hűtőben jobban túlél, mint szobahőmérsékleten

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

A sófogyasztás és a magas vérnyomás - Mi az összefüggés?

A hazánkban népbetegségnek számító magas vérnyomás (hipertónia) kialakulásában nem csupán a genetikának van szerepe, hanem többek között a...

Étel okozta megbetegedések

Minden évben 23 milliónál is több európai betegszik meg a kétes, bizonytalan eredetű, egészségre ártalmas (nem feltétlenül a megromlott)...

Botulizmus: veszélyes méreganyagok az ételekben

A botulizmus egy viszonylag ritkán előforduló, éppen ezért nem nagyon ismert megbetegedés. Kórokozója a Clostridium botulinum nevű baktérium...

Strand, fagyi: biztonságban vagyunk?

A nyárhoz elválaszthatatlanul hozzátartozik a fagyi, a pancsolás, a lángos. Azonban mielőtt belevetjük magunkat a nyári örömökbe, érdemes...

Sófogyasztási szokások: Kóstolás nélkül sózunk?

Egy kutatás, melyet a Nemzetközi Táplálkozástudományi Szövetség (IUNS) és az Unilever tudósai vezettek, globálisan tekinti át a sófogyasztási...

Tévhitek és tények a sóbevitelről - Napi 5 gramm az ajánlott?

A nátriumból és kloridból álló só kis mennyiségben elengedhetetlen a folyadék- és ásványianyag-egyensúly fenntartásához. Az ajánlások szerint...

Élelmiszerek és mikotoxinok - Mennyire veszélyesek a láthatatlan gombák?

Egy sajnálatos szegedi eset kapcsán immár napok óta téma hazánkban a fuzáriumgomba toxinjai által okozott egészségkárosodás. Mint ismeretes a beteg...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.