A népességmozgás egyaránt kihívást jelent a menekültek, valamint a befogadók számára

Szerző: WHO Magyarországi Iroda

Dr. Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatójának közleménye.

Az a jelentős menekült és menedékkérő áradat, amely a WHO Európai Régiójának országaiba érkezik, és amely az elmúlt hónapokban tovább növekedett, megköveteli, hogy sürgősen megoldást találjunk ezeknek az embereknek az egészségügyi szükségleteire. Országok közötti, országon belüli és ágazatok közötti fellépésre egyaránt szükség van.

Az Európába érkező menekültek és menedékkérők megfelelő színvonalú ellátása nemcsak a népesség egészsége szempontjából fontos, hanem emberi jogaik és az őket befogadó közösségek emberi jogainak a védelme és támogatása szempontjából is alapvető jelentőségű. Ez tökéletesen tükrözi az Egészség 2020 – a WHO/Európai Régió egészségügyre és a jólétre vonatkozó európai szakpolitikai keretének szellemét, valamint az Egészségügyi Világszervezet közgyűlése által elfogadott, a menekültek egészségéről szóló WHA61.17 határozatát is, amely mérföldkövet jelent a WHO ezen a területen végzett globális munkájában.

2015-ben eddig mintegy 350 000 menekült és menedékkérő érkezett különböző európai országokba (Bulgáriába, Ciprusra, Görögországba, Magyarországra, Olaszországba, Máltára, Szerbiába, Spanyolországba és Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságba) a Törökországban menedéket kérő csaknem 2 millió emberen felül.

Erősödő migráció: járványügyi kockázat van, járványveszély egyelőre nincs

Az alapvető higiénés szabályok betartása segíthet elkerülni a fertőzéseket. Erősödő migráció: járványügyi kockázat van, járványveszély egyelőre nincs

Jóllehet közkeletű az a hiedelem, hogy összefüggés van a migráció és a fertőző betegségek behurcolása között, a két dolog között nincsen rendszeres kapcsolat. A fertőző betegségek elsősorban a szegénységgel hozhatók kapcsolatba. A menekültek és menedékkérők főként az Európában gyakori fertőző betegségeknek vannak kitéve, függetlenül a migrációtól. Rendkívül alacsony annak a kockázata, hogy egzotikus fertőzést hordozó közvetítő anyagokat, például Ebola-vírust vagy közel-keleti légúti koronavírust (MERS-CoV) hoznak be Európába, és a tapasztalatok azt mutatták, hogy amikor ilyen eset történik, akkor az inkább a rendszeresen utazókat, a turistákat vagy egészségügyi dolgozókat érinti, mintsem a menekülteket vagy a menedékkérőket.

Gyűjtést indított a menekülteknek a Magyar Vöröskereszt

Elindította 1359-es adományvonalát a Magyar Vöröskereszt, hogy növelni tudja menekült ügyben kapacitásait. Gyűjtést indított a menekülteknek a Magyar Vöröskereszt

Európa felkészült az ilyen esetek kezelésére. Ébernek kell maradnunk és elsősorban nem erre kell összpontosítanunk. Kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy minden egyes úton lévő számára biztosítsuk a vendégszerető környezethez, és szükség esetén a magas színvonalú egészségügyi ellátáshoz való teljes körű hozzáférést anélkül, hogy nem, életkor, vallási, nemzetiségi vagy faji alapon megkülönböztetnék őket. Ugyanakkor ilyen módon biztosíthatjuk a legbiztonságosabban azt is, hogy a helyi lakosság ne legyen feleslegesen kitéve behurcolt fertőzést hordozó közvetítő anyagoknak. A WHO támogatja azokat a szakpolitikákat, amelyek jogi státuszuktól függetlenül egészségügyi szolgáltatásokat biztosítanak a menedékkérők és menekültek számára.

A menekültek és menedékkérők nem alkotnak homogén csoportot, nekünk pedig gondoskodnunk kell arról, hogy ellátó rendszereink megfeleljenek sokrétű igényeiknek. Különösen fontos ez az erőszaknak, többek között a nemi alapú erőszaknak, szexuális erőszaknak és kényszerprostitúciónak kitett menekültek és menedékkérők esetében. Fontos emellett a nemi reproduktív egészség és jogok, az anyák és gyermekek egészsége, a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek, a mentális egészség, a sürgősségi ellátás és a védőoltásokkal megelőzhető betegségekkel szembeni védelem szempontjából is.

Az úton lévő emberek jelentette kihívásoknak akkor tudunk megfelelni, ha az egészségügyi rendszer felkészült és megfelelő kapacitással rendelkezik, beleértve jelentős mennyiségű járványtani, epidemiológiai adat és migrációs információ beszerzését, a gondos tervezést, képzést, és mindenekelőtt az egyenlőség és szolidaritás alapelvének, valamint az emberi jogoknak és méltóságnak a mindenkori tiszteletben tartását.

A menekült és menedékkérő csoportok színvonalas ellátása nem lehet kizárólag az egészségügyi rendszerek feladata. Az egészség társadalmi meghatározói olyan ágazatokat is érintenek, mint az oktatás, a foglalkoztatás, a társadalombiztosítás és a lakhatás. A menekültek és menedékkérők egészségére az említett ágazatok is jelentős hatással vannak.

A népességmozgással összefüggő egészségügyi kérdések már évek óta szerepelnek a WHO napirendjén, különösen az Európai Régióban. Biztosítanunk kell, hogy egészségügyi rendszereink kellőképpen felkészültek legyenek arra, hogy segítséget nyújtsanak a menekültek és menedékkérők számára, miközben ezzel párhuzamosan megóvják a hazai lakosság egészségét. Ez megköveteli a származási országok, a tranzitországok és a célországok közötti együttműködést.

A WHO Európai Regionális Irodája szakmai és helyszíni segítséget nyújt az érintett országok számára, felmérve és kiegészítve a menekültek és menedékkérők egészségügyi szükségleteinek kielégítéséhez szükséges kapacitásukat. A Regionális Iroda emellett szakpolitikai iránymutatást ad a vészhelyzeti tervezéshez, továbbképzését nyújt az egészségügyi személyzet számára és sürgősségi készleteket biztosít, amelyek egyenként három hónapig kielégítik egy 10.000 fős népesség igényeit.

Állandó bázist állított fel a Katolikus Karitász a röszkei gyűjtőponton

Három sátorból álló állandó bázist állított fel a Katolikus Karitász a röszkei gyűjtőponton. Zagyva Richárd, a szervezet helyszínen segítő országos igazgatóhelyettese elmondta, hogy a sátrakban egészségügyi, szociális ellátást tudnak biztosítani. A bázison orvos, ápoló, tolmács és önkéntesek dolgoznak. Élelemmel, ivóvízzel, gyógyszerekkel, takarókkal és hálózsákokkal látják el a bevándorlókat, akik sokszor több órán keresztül várják, hogy a rendőrség elszállítsa őket a befogadóállomásra. Hozzátette: sok civil önkéntes is az ő sátraikba viszi adományait. A Katolikus Karitász sajtószolgálata azt közölte: önkéntesei hétfő éjjel több mint száz családot segítettek takarókat, hálózsákot, ivóvizet és bébiételt osztva a szabad ég alatt táborozó menekülteknek, és csatlakoztak hozzájuk a Cseh Karitász munkatársai is. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szeptember 4-én kérte a Karitatív Tanács segélyszervezeteit, hogy segítsék a menekülteket, valamint koordinálják a segíteni akarók munkáját. (Forrás: MTI)

(WHO Magyarországi Iroda)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tippek a nyári hajápoláshoz Tippek a nyári hajápoláshoz

Érdemes megfogadni hasznos tanácsainkat.

Nyári depresszió Nyári depresszió

Jellegzetes tünete a kimerültség, álmatlanság és belső nyugtalanság.

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Szívbarát táplálkozás - Hogyan...

A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában számos kockázati tényező vesz részt, amelyek közül a táplálkozás az egyik...

Hogyan történik az ukrajnai...

Alig eszméltünk fel a COVID-19-világjárvány tragédiájából, mely sajnos itt maradt velünk, az orosz-ukrán háború újabb sokk mindannyiunk...

Mivel kínáld a menekülteket?

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége összeállított egy rövid listát, amit érdemes figyelembe venni, amikor étellel, itallal kínáljuk az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.