• Több ezer ember lett egészségtudatosabb Debrecenben

    Szerző: infodigit.hu

    Az EFI 11 klubfoglalkozás és tanácsadás keretében több mint 1500 főt vont be, egyéb programjaival, kiadványaival pedig több tízezer főt ért el.

    A Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet 124 995 400,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a TÁMOP-6.1.2 „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód-programok” című pályázati kiíráson. A Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet által működtetett Egészségfejlesztési Iroda, továbbiakban EFI, hosszú távú célja a kistérségben élők egészségi állapotának javítása. A cél elérését támogatja az EFI, mint önálló szervezeti egység, amely a pályázati forrásból finanszírozva kialakított infrastrukturális valamint tárgyi eszközei segítségével több évre szóló programsorozat megszervezését és lebonyolítását teszi lehetővé.

    Hirdetés

    Kell a dohány? - Szokjon le!


    A cigarettáról leszokni nem könnyű, ám az elhatározás melletti kitartás mindenképpen javasolt. Most úttörő módon hazánkban először, egy ingyenesen letölthető mobil applikáció segíti a leszokni vágyó dohányosokat! Kell a dohány? - Szokjon le!>>

    Az Egészségfejlesztési Iroda létrehozásával és működtetésével a szív-érrendszeri, daganatos megbetegedések csökkentését, a korai és elkerülhető halálozást befolyásoló életmód javítását, a lakosság egészségi állapotának javulását kívánta elérni. Az EFI új szervezeti egységként jött létre, mint a kistérség egészségfejlesztési feladataihoz rendelt újszerű intézményrendszeri elem. Létrehozása lehetővé tette az egészségfejlesztési tevékenység hatékonyságának és szakmai megalapozottságának javítását, a lakosság egészségi állapotának és az egészség-egyenlőtlenségek leküzdésének érdekében.

    Az EFI keretében 6 klubfoglalkozás (szív- érrendszeri, cukorbeteg, dohányzásról leszoktatást segítő, alkoholleszokást támogató, szülőklub és idősklub) működött 14 hónapon keresztül havi rendszeres­séggel, és 5 klubfoglalkozás, valamint tanácsadás (krízishelyzetűeket segítő csoport, szív-érrendszeri betegek testmozgása, testmozgás és étrendi tanácsadás, futóklub) heti gyakorisággal. Ezen foglalkozásokon több mint 1500 fő vett részt legalább egy alkalommal, és 219 fő sikeresen életmódot is váltott. Az EFI egészségügyi szűrésekkel is segítette az egészségtudatosabb életmódra váltást: 35 bevont háziorvoson keresztül 1669 főt szűrt le, iskolai szűrések keretében 630 főt, egy Egészségnap keretében ismét közel 600 főt, és az EFI irodába betértekkel együtt ez a szám 4000 fölé emelkedett.

    Vészhelyzet, elsősegély

    Színvonalas kiadványait (moduláris kiadványok, leafletek, bemutató füzet, stb.) több ezer példányban osztották ki. 16.000 fő telefonos felmérése is megtörtént, majd részükre egészség­tudatos életre nevelő üzeneteket és programajánlatokat küldtek 6 hónapon keresztül hetente többször. A www.efi.kenezykorhaz.hu portált több mint 26 ezer alkalommal nyitották meg indulása óta, a közösségi oldalakon pedig közel 500 követője van a hetente többször friss tartalommal jelentkező weboldalnak. A portálon lehetősége van a lakosságnak a saját egészségügyi felmérésére, és a programokra való jelentkezésre is.

    (infodigit.hu)

    Módosítva: 2015.04.30 18:37, Megjelenés: 2015.04.30 18:37
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A ráncfeltöltés

    A ráncfeltöltés

    Dr. Csuth Ágnes

    A beavatkozás bár egyszerű, azért mégsem nem teljesen kockázatmentes.

    A kardioverzió

    A kardioverzió

    Dr. Molnár Dóra

    Olyan ritmuszavar, mely során a szív nem ritmusosan húzódik össze.

    Időjárás-változás, fronthatások, nyári meleg

    A testnek és a léleknek is a tavaszi, majd a nyári napsütés, a napfény, a kellemes hőmérsékleten, szerencsés esetben, a tiszta, szabad levegőn való tartózkodás, a fürdőzés, a kirándulás a legideálisabb feltöltődések egyike. Csakhogy a légköri hatások ingadozásával, a hirtelen változó hőmérséklettel, az időjárási fronthatások állandósulásával, a globális felmelegedés következményeivel nagy tehernek van kitéve minden korosztály szervezete már magzati kortól.

    Szapora légzés - Hiperventilláció, tachypnoe

    Légzésünk anélkül működik, hogy gondolni kellene a lélegzetvételre, nem tudatosan irányítjuk. Egy felnőtt ember 12-15-ször vesz levegőt egy perc alatt, ha ennél többször, akkor azt orvosi szakkifejezéssel élve tachypnoénak nevezzük. A tachypnoét el kell különítenünk a hiperventillációtól, ami szintén egyfajta szapora légvétel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.