Országjáró körúton a szűrőkamion - Lesújtóan rossz a magyarok egészségi állapota

Szerző: Diamond Agency

919 helyszín, több, mint hárommillió vizsgálat, közel száztízezer megtett kilométer, elkeserítő szűrési eredmények – ez az elmúlt öt év statisztikája. 2015-ben is folytatódik Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, 63 szakmai szervezet összefogásával Európai Uniós irányelvek alapján.

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 5. évadját teljesítette 2014-ben. Az elmúlt öt évben modellértékűen működő program mind az elsődleges, mind pedig a másodlagos megelőzés szempontjából sikeresnek mondható. Az átfogó szűrés eredménye jellemző képet mutat a lakosság egészségügyi állapotáról.

Ön elmenne egy átfogó vizsgálatra?

Sajnos jelenleg nagyon kevesen járnak szűrővizsgálatokra, nem érzi mindenki annak fontosságát. Ez a hozzáállás általában akkor változik, ha az illető családjában vagy közvetlen környezetében váratlanul megbetegszik, vagy éppen meghal valaki. Akkor mindenki elkezd saját magára vonatkoztatni, elmegy az orvoshoz és kivizsgáltatja magát. Nemzeti szűrőprogram: Ön elmenne egy átfogó vizsgálatra?

Ismert, hogy a magyarok átlag életkora elmarad az Európai Uniós átlagtól. Minden második ember szív-, és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedésben hal meg, ugyanakkor számos betegség felismerése csak későn történik meg, amikor már nincs segítség. Ez elsősorban a tájékozatlansággal magyarázható, ugyanakkor az emberek önmaguk és családtagjaik iránti felelőtlenség miatt még mindig nem élnek a szűrővizsgálat adta lehetősséggel. Éppen ezért a program szervezői szeretnének, hogy minél többen látogassanak el a kamionhoz, tegyék meg az első lépést egészségük érdekében, és legyenek tisztában azzal, hogy a szűrővizsgálat életet menthet.

Ha figyelembe vesszük a legfrissebb feldolgozott adatokat, akkor egyértelműen megállapítható, hogy a magyaroknak van még hová fejlődniük az egészségmegőrzés terén.

A Program elmúlt öt évében több, mint 900 helyszínen 112115 ember élt a szűrővizsgálat adta lehetőséggel. A résztvevők átlagéletkora 40-41 év volt, 57 százaléka a nők, míg 44 százalékuk a férfiak köréből került ki. A legaktívabbak Budapesten és Pest megyében voltak az emberek. A kérdőíves válaszok száma öt év alatt elérte a 6859324-t. Megdöbbentő adat, hogy a megkérdezettek 13-35 százaléka még sosem vett részt sem laboratóriumi, se szakorvosi vizsgálaton.

Az elemzések során ugyanakkor kiderült, hogy a program részvevőinek csaknem a fele a kiemelt kockázatú csoportba tartozik, és ha nem kezeltetik magukat, akkor néhány év múlva szívinfarktus, netán gutaütés fenyegetheti őket.

Méhnyakrák

A méhnyakrák már korai stádiumban is jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető, ennek ellenére a méhnyakrákos megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban.
Méhnyakrák - Kis figyelemmel megelőzhető

A szív és érrendszeri szűrővizsgálatok alapján a megkérdezettek 9 százalékánál találtak eltérést. Az átlagos vérnyomás nőknél 128/81 Hgmm, férfiaknál 137/85 Hgmm volt. A vércukorszint vizsgálata 5–6 százalékban mutatott kóros értéket, a koleszterinszint pedig 29–36 százalékban volt a normálistól eltérő. Ugyancsak gyakori volt az emelkedett húgysavszint (9–15 százalék). Nők és férfiak körében közel egyforma volt az ismert hypertonia (22–23 százalék), szívbetegség (4–6 százalék), krónikus vesebetegség (2–3 százalék), diabetes mellitus (5 százalék), légúti betegség, allergia (20–22 százalék) előfordulási gyakorisága. Jelentős volt a szembetegség (11–17 százalék) és a hallásveszteség (8–10 százalék) mértéke is.

A családi anamnézisben a hypertonia előfordulása 53–60 százalék volt, a stroke 13–17 százalékban, daganat 36–45 százalékban, anyagcsere-betegség 33–40 százalékban került említésre. Az incontinentia és a vizeletürítési zavar tesztje 3–8 százalékban volt kóros, a vastagbéldaganat kockázatát felmérő teszt 16–22 százalékban, a visszérbetegség kockázati tesztje pedig 12–21 százalékban volt a normálistól eltérő.

Nem csak tüdőrákot okozhat a dohányzás!

Sok dohányos vélekedik úgy, hogy ha akarná, bármikor abba tudná hagyni a cigarettázást. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ez nem így van, a többség időről-időre visszaesik, okot ugyanis mindig lehet találni arra, hogy valakinek miért muszáj rágyújtania. Pedig van ok elég a füstölés abbahagyására. Nem csak tüdőrákot okozhat a dohányzás!

A kitöltött kérdőívből kiderült, hogy a szűrésen résztvevők 24 százaléka dohányzik. Ez azt jelenti, hogy közel minden negyedik ember fújja nap, mint nap a füstöt, hol ott köztudott, hogy az, aki ennek a káros szenvedélynek hódol, sokkal nagyobb az esélye, hogy szívinfarktust vagy stroke-t kapjon, nem beszélve a daganatos megbetegedésekről. A válaszok alapján kiderült az is, hogy a megkérdezettek 40 százaléka nem is gondol arra, hogy letegye a cigarettát.

A rizikófaktorok csökkentésének valamint az egészséges életmód egyik fontos feltétele a gyümölcsökben és zöldségfélékben, azaz vitaminokban gazdag sószegény táplálkozás. A kérdőíves felmérésnek köszönhetően fény derült arra is, hogy a részt vevők 60-70 százaléka fogyaszt rendszeresen zöldség és gyümölcsféléket. Ugyanakkor a válaszadók 90 százaléka gondolja úgy, hogy a túlzott sófogyasztás betegséget okoz.

Ismertté vált továbbá az is, hogy a résztvevők többségének napi életritmusában a sportnak egyáltalán nincs szerepe. Csupán 53-43 százalék az, aki naponta szakít időt a mozgásra, noha a rendszeres testmozgás (legalább napi 30 perc séta, vagy könnyed futás ajánlott) szintén kiemelt tényező mind a kardiovaszkuláris, mind a daganatos betegségek prevenciójában. A nők 57 százaléka, a férfiak 47 százaléka mozgásszegény életmódot folytat, nem sportol rendszeresen.

Az egészséges életmód döbbenetes hatásai

Tanulmányok tucatjai értekeznek arról, mi mindent is kell megtennünk egészségünk érdekében: ne dohányozz, fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt, ám kevés húst, szabadulj meg a túlsúlytól, s mozogj hetente legalább három és fél órát. És mindezért mit kapunk cserébe? Az egészséges életmód döbbenetes hatásai

A komplex állapotfelmérés mellett az érdeklődők életmód tanácsadáson vehetnek részt, szakemberektől kapnak segítséget azok, akik le szeretnének szokni a dohányzásról, egészségesebben szeretnének táplálkozni, és a számukra a megfelelő sportot keresik. Ugyanakkor megismerhetik az újraélesztés technikáját, elsajátíthatják az elsősegélynyújtás fortélyait.

A program szervezői szerint nagyon fontos, hogy az emberek szembesüljenek egészségi állapotukkal, és ha kell, változtassanak életmódjukon, hiszen köztudott, hogy az életmódra vonatkozó káros tényezők (dohányzás, rendszertelen testmozgás, egészségtelen táplálkozás) elkerülése mindenkinek a saját felelőssége. Nem szabad elfelejteni, hogy, akik a szűréseken részt vesznek, azok a kezükbe vehetik a saját egészségi állapotukról készült kockázatfelmérésüket, amelyet megoszthatnak családorvosukkal.

Minden évben elkészül a szűrővizsgálatokon részt vevők értékeiből nyert statisztikai elemzés, ezáltal nyomon követhető a lakosság általános egészségi állapotának javulása, netán rosszabbodása. Az eredményeket a szakmai szervezetek, a mindenkori egészségügyi kormányzat, az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet is felhasználhatja egy megalapozottabb egészségügyi politika kialakításának érdekében.

A magyar társadalomért életre hívott Program segít, hogy minél több magyar állampolgár életkortól, lakhelytől és foglalkozástól függetlenül megismerje saját egészségi állapotának alakulását és még időben felismerje a megelőzés fontosságát.

(diamondagency.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rovarfóbia (entomofóbia) Rovarfóbia (entomofóbia)

Okok és kezelési lehetőségek. Mit tehet, ha ezzel a problémával küzd?

Villámcsapás Villámcsapás

Hol vagyunk biztonságban? Mi a teendő, ha valakit villámcsapás ér?

Harmadfokú hőségriasztás lép...

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai...

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.