Elindult az év - Mi változik az egészségügyben?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Egyszerűsödtek a táppénz, a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, valamint a baleseti táppénz számításának szabályai. Bővült a TAJ számot kiváltók köre. A népegészségügy, ezen belül az egészséges életmód továbbra is fontos prioritása a kormánynak, ezért is történtek változtatások a menzákon, ősztől kevesebb só, cukor és zsír kerül az ételekbe.

Megnéztük, mi változott január elsejétől, mire számítsanak a kismamák, az orvoshoz járók, mit takar az új CSED elnevezés. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága válaszolt a kérdéseinkre, illetve a Magyar Közlönyből, valamint az OEP és az ÁNTSZ közleményeiből szemezgettünk.

Egészségügyi szolgáltatási járulék

Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 6930 forint lett (naponta 231 forint). Az adóhatóság kérelemre, visszamenőleges hatállyal törli a külföldön élő magánszemélyek egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségét, ha hitelt érdemlően igazolják (a tartózkodást, illetve az egészségbiztosítási jogviszonyt igazoló okirattal), hogy huzamos ideje, életvitelszerűen Magyarország területén kívül tartózkodnak, az ottani egészségbiztosítási rendszer hatálya alatt állnak.

Változott a TAJ-szám igénylése!

TAJ-számot nemcsak belföldi személy, hanem biztosított személy, tehát belföldi és külföldi is egyaránt igényelheti az ország bármely egészségbiztosítási szakigazgatási szervénél – olvasható a Magyar Közlönyben.

Megszűnt a különbség

A nem rendszeres jövedelmek (jutalom, prémium, stb.) a rendszeres jövedelemmel azonos módon, teljes összegben az ellátás meghatározásának alapját képezik. Így a táppénzt az adóbevallásban szereplő jövedelem után számítják ki.

Vényköteles marad a sürgősségi fogamzásgátló tabletta!

Betegbiztonsági kockázatok miatt a sürgősségi fogamzásgátló tabletta, hasonlóan más esemény utáni tablettákhoz eddig is vényköteles volt, és ezután is az marad, ahogy az Európai Unió számos tagállamában. Az orvosi és gyógyszerészi ellátás együttes jelenléte mellett biztosítható csak a készítmény biztonságos alkalmazása – írta közleményében az államtitkárság.
A Népszabadság korábban arra emlékeztetett: az Európai Gyógyszerügyi Hivatal (EMA) még novemberben tette közzé honlapján az ajánlást, amellyel az egyik sürgősségi fogamzásgátlót minden tagországában kivette a receptköteles készítmények köréből.

Kismamáknak fontos információk!

A terhességi-gyermekágyi segély megnevezése január 1-től megváltozott. A 2014. december 31-ét követően született gyermekek esetében már csecsemőgondozási díjat állapítanak meg. A csecsemőgondozási díj (CSED) ugyanazon személyeknek, ugyanolyan jogosultsági feltételek mellett jár, mint korábban a terhességi-gyermekágyi segély.

Tudta? Utazási költségtérítés jár annak a kismamának, aki a koraszülött intézményben ápolt gyermekéhez utazik annak érdekében, hogy gyermekét anyatejjel táplálja. Az igénybevétel feltételeiről a biztosítottat a háziorvos vagy a házi gyermekorvos tájékoztatja.

Bővebben: OEP

Gyed: változás a számításokban

A diplomás gyedre való jogosultsági feltételek között szerepel, hogy az igénylőnek legalább két félév aktív hallgatói jogviszonnyal kell rendelkeznie. A két aktív félév eddig 300 naptári napi hallgatói jogviszonyban volt meghatározva, ez január 1-jétől összesen 260 naptári napra csökkent.

Figyeljen, hol dohányzik, mert megbüntetik!

A buszmegállókban, vasútállomásokon és pályaudvarokon találkoznak a legtöbbször tilosban dohányzókkal a közegészségügyi felügyelők. Az ÁNTSZ adatai alapján: tavaly több mint 27 ezer helyszínt ellenőriztek, bírságot 120 esetben, több mint 3 millió forint értékben szabtak ki. A legmagasabb bírság az eddig beérkezett adatok szerint 250 ezer forint volt, amit egy egészségügyi intézmény dolgozójának kellett befizetnie.

Miután a legtöbb probléma a közlekedési eszközök megállóiban, az állomásokon tapasztalható, az ÁNTSZ idén kiemelt munkatervi feladatként határozta meg ezek ellenőrzését.

Ősztől kevesebb só és cukor a menzákon!

Házi segítségnyújtás

Megváltoztak a házi segítségnyújtás jogosultságának feltételei. A kormányzat a szociális ellátórendszer átalakításánál arra törekszik, hogy a legrászorultabbak kapjanak fokozott odafigyelést, segítséget, ápolást és gondozást.

A túlzott só-, cukor- és zsírfogyasztás visszaszorítása a célja a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló rendeletnek, amelynek kihirdetését több éves előkészítési folyamat, szakmai és civil szervezetek bevonásával lefolytatott széleskörű egyeztetés sorozat előzte meg. Emellett 2011 augusztusában kihirdették a rendelet alapjául szolgáló, közétkeztetésre vonatkozó országos tisztifőorvosi ajánlást, amelyre épülve számos jó gyakorlat ismert. Ilyen például a Mintamenza Program.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2013-ban az óvodákban és iskolákban táplálkozás-egészségügyi felmérést végzett, a korábbiakhoz képest gyakrabban, naponta egyszer kaptak nyers gyümölcsöt, zöldséget a gyerekek. Az iskolák többségében a teljes kiőrlésű pékárukat is felvették az étrendbe. Az is kiderült, hogy a konyhák kétharmada vezetett be új ételeket, eddig még nem használt nyersanyagokat, amelyek összhangban vannak az egészséges táplálkozás irányelveivel – a változatosság növelésén túl. A tapasztalatok alapján a gyerekek többségének ízlettek az egészséges ételek, sikerült megkedveltetni az új ízeket. Ugyancsak pozitív fejlemény, hogy a diétás étkeztetést már az iskolák kétharmadában meg tudják oldani – tájékoztatta portálunkat az EMMI egészségügyért felelős államtitkársága.

Testi és lelki egészség az iskolában

A gyerekek táplálkozását alapvetően három dolog befolyásolja: az otthon látott példa (80 százalékban döntő), az iskolában hallott információ, valamint a menza és a büfé kínálata. Kitartó és hosszú távú munka eredménye, hogyan lehet megváltoztatni az iskolai oktatás és nevelés keretében az otthoni esetleges rossz szokásokat.

A rendeletben foglalt előírások alkalmazása 2015. január helyett szeptember 1-jétől lesz kötelező, nagyobb eredményre ezt követően számítunk. A sófogyasztás csökkentése 2021-ig szakaszosan valósul meg.

Györki Niké dietetikus a WEBBeteg.hu portálnak korábban azt mondta: Magyarországon is egyre több a túlsúlyos gyerek, magas vércukorszinttel és vérnyomással, ezt a tendenciát meg kell állítani a felnövekvő generáció érdekében, és valahol el kell kezdeni a változtatást.

Érinti majd a módosítás azokat az egészségügyi intézményeket is, ahol étkezést biztosítanak a betegeknek, ápoltaknak. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában eddig is speciális szabályok érvényesültek, dietetikus állítja össze az étrendet, így alig történik majd változás az elmúlt évekhez képest.

Dizájner drogok: felülvizsgálják a szabályozást!

A bizonyítottan egészségügyi és szociális problémát jelentő új pszichoaktív anyagok szigorú kontroll alá kerülnek. Még 2012-ben létrehozta a kormány az új pszichoaktív anyagok folyamatosan bővülő kormányrendeleti listáját. A cél a veszélyes, tudatmódosító szerek visszaszorítása.

A dizájner drogok esetében különösen fontos a folyamatos nyomon követés, hiszen gyorsan változnak a vegyületek, valamint fokozza a veszélyt, hogy nem ismertek ezeknek a szereknek a rövid és hosszú távú élettani hatásai. Ezek az anyagok a hagyományos drogoknál is rombolóbb hatásúak lehetnek, s különös kockázatot jelent, hogy a fiatalokban nem tudatosul a szervezetre gyakorolt pusztító hatásuk. Tekintettel a dizájner drogok okozta növekvő társadalmi fenyegetettségre, a kormány elrendelte az új pszichoaktív anyagokra vonatkozó korábbi szabályozás felülvizsgálatát – tájékoztatta portálunkat az államtitkárság.

Okostelefonról is elérhető az OEP honlapja

Többletfeladatokat kap az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), a jövőben ellátás-szervezéssel és finanszírozási teendőkkel foglalkozik majd.

Könnyen átlátható, felhasználóbarát felépítés és megújult funkciók jellemzik az OEP új honlapját. A honlap elérhető okostelefonokról és táblagépekről is. „Az OEP új honlapjának elsődleges célja, hogy megkönnyítse a lakosság, az egészségügyi szolgáltatók és a szakma képviselői számára a tájékozódást, valamint az ügyek intézéshez szükséges információk és nyomtatványok elérését.” – közölte közleményében Dr. Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója.

Az új honlapon elérhető az új Nyomtatványtár is, ahol az egészségbiztosítási ügyek intézéshez szükséges nyomtatványok, űrlapok és iratminták mind letölthetőek

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.