Igazi kuriózum! Megjelent a Tudástár sorozat a Szegedi Tudományegyetem gondozásában

WEBBeteg
megjelent: 2014.12.11.

A nyolc kötetes sorozat, a Szegedi Egyetemi Tudástár az universitas egy sikeres TÁMOP-pályázatnak köszönheti megszületését. A Szegeden kutató Szent-Györgyi Albert szellemi örökségéről szóló rész magyar és angol nyelven olvasható, az utolsó, nyolcadik kötet pedig egy egyetemtörténeti fotóalbum.

Pál József irodalomtörténész, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese irányításával működő Szegedi Egyetemi Kiadó unikumnak számító vállalkozása a Tudástár-sorozat, amely a nagyközönség számára is közérthető módon mutatja be a Tisza-parti universitason végzett munka kiemelkedő eredményeit.

Múlt és jelen

A nyolcból négy kötet a múltról, négy a jelenről szól. Egy-egy könyv a négy nagy tudományterület (élő- és élettelen természettudományok, bölcsészettudományok, bölcsészet- és társadalomtudományok) szerint csoportosítva a szegedi egyetemen jelenleg oktató és kutató tudósok publikációból ad válogatást.

A rektorhelyettes az SZTE tudományos eredményeket bemutató és népszerűsítő TÁMOP-pályázat sajtónyilvános, könyvbemutatóval színesített záró rendezvényén elárulta: terveik között szerepel, hogy eljusson a sorozat egy-egy példánya szegedi iskolákba, ott legyen a boltok polcain is. Újszászi Ilona, az SZTE Média Centrum vezetője lapunknak elmondta: december folyamán mind a nyolc kötet megjelenik.

Így írtak róla: Szent-Györgyi Albert a korabeli médiában

Hannus István professor emeritus, a sorozat egyik szerkesztője a rendezvényt követően arról beszélt a WEBBeteg.hu portálnak, hogy amerikai tartózkodása idején gyűjtötte össze a New York Times című lapban 1933 és 1986 között publikált, Szent-Györgyi Alberttel kapcsolatos írásokat, ezekhez pedig hozzászerkesztette a helyi Délmagyarország című napilapban 1928 és 1948 között fellelhető Szent-Györgyit emlegető írásokat, méghozzá egy, a kutatói munkát forradalmasító új módszerrel. A regionális lapot ugyanis digitalizálta az SZTE Klebelsberg Könyvtár és a Somogyi-könyvtár, így a lap 1910 és 1945 közötti lapszámai elérhetőek az egyetemi bibliotéka oldalairól.

Szent-Györgyi Albert

Az első cikk a neves tudósról 1928. szeptember 26-án jelent meg a Délmagyarországban, hírül adva, hogy kinevezték az egyetem új vegyész tanárává. Ezt követően sokáig elkerülte őt a sajtónyilvánosság, végül 1931-ben adtak ki egy összefoglaló írást a tudományos eredményeiről, ám ekkor még nem említették azt az áttörését, amiért végül Szent-Györgyi Nobel-díjat kapott. Erre egészen 1933-ig várni kellett – ismertette egy korábbi rendezvényen Hannus István.

(WEBBeteg; Forrás: Szegedi Tudományegyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Az otthon veszélyei Az otthon veszélyei

A gombák által termelt spóra váltja ki a penészgomba-allergiát.

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

Boldogkői Zsolt: Misszióm a modern biológiai ismeretek terjesztése

Hetedik éve vezeti a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Biológiai Intézetét, amely eddig minden évben elnyerte az év...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.