• Igazi kuriózum! Megjelent a Tudástár sorozat a Szegedi Tudományegyetem gondozásában

    Szerző: WEBBeteg/SZTE

    A nyolc kötetes sorozat, a Szegedi Egyetemi Tudástár az universitas egy sikeres TÁMOP-pályázatnak köszönheti megszületését. A Szegeden kutató Szent-Györgyi Albert szellemi örökségéről szóló rész magyar és angol nyelven olvasható, az utolsó, nyolcadik kötet pedig egy egyetemtörténeti fotóalbum.

    Pál József irodalomtörténész, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese irányításával működő Szegedi Egyetemi Kiadó unikumnak számító vállalkozása a Tudástár-sorozat, amely a nagyközönség számára is közérthető módon mutatja be a Tisza-parti universitason végzett munka kiemelkedő eredményeit.

    Múlt és jelen

    A nyolcból négy kötet a múltról, négy a jelenről szól. Egy-egy könyv a négy nagy tudományterület (élő- és élettelen természettudományok, bölcsészettudományok, bölcsészet- és társadalomtudományok) szerint csoportosítva a szegedi egyetemen jelenleg oktató és kutató tudósok publikációból ad válogatást.

    Hirdetés

    A rektorhelyettes az SZTE tudományos eredményeket bemutató és népszerűsítő TÁMOP-pályázat sajtónyilvános, könyvbemutatóval színesített záró rendezvényén elárulta: terveik között szerepel, hogy eljusson a sorozat egy-egy példánya szegedi iskolákba, ott legyen a boltok polcain is. Újszászi Ilona, az SZTE Média Centrum vezetője lapunknak elmondta: december folyamán mind a nyolc kötet megjelenik. 

    Így írtak róla: Szent-Györgyi Albert a korabeli médiában

    Hannus István professor emeritus, a sorozat egyik szerkesztője a rendezvényt követően arról beszélt a WEBBeteg.hu portálnak, hogy amerikai tartózkodása idején gyűjtötte össze a New York Times című lapban 1933 és 1986 között publikált, Szent-Györgyi Alberttel kapcsolatos írásokat, ezekhez pedig hozzászerkesztette a helyi Délmagyarország című napilapban 1928 és 1948 között fellelhető Szent-Györgyit emlegető írásokat, méghozzá egy, a kutatói munkát forradalmasító új módszerrel. A regionális lapot ugyanis digitalizálta az SZTE Klebelsberg Könyvtár és a Somogyi-könyvtár, így a lap 1910 és 1945 közötti lapszámai elérhetőek az egyetemi bibliotéka oldalairól.

    Az első cikk a neves tudósról 1928. szeptember 26-án jelent meg a Délmagyarországban, hírül adva, hogy kinevezték az egyetem új vegyész tanárává. Ezt követően sokáig elkerülte őt a sajtónyilvánosság, végül 1931-ben adtak ki egy összefoglaló írást a tudományos eredményeiről, ám ekkor még nem említették azt az áttörését, amiért végül Szent-Györgyi Nobel-díjat kapott. Erre egészen 1933-ig várni kellett – ismertette egy korábbi rendezvényen Hannus István.

    (WEBBeteg; Forrás: SZTE)

    Legutóbb frissült: 2014.12.11 17:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Fiatalok tartanak jótékonysági divatbemutatót Szegeden

    Ép és fogyatékkal élő fiatalok részvételével tartanak jótékonysági divatbemutatót március 12-én Szegeden, az esten a középiskolások és egyetemisták saját tervezésű és készítésű ruháikat mutatják be.

    Leszállhatnak a mentőhelikopterek a szegedi klinikán

    Megkapta az üzemben tartási engedélyt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikáinak mentőhelikopter-leszállópályája szerdán.

    Újra fogadhat betegeket a szegedi koraszülött-intenzív osztály

    Csütörtök reggeltől ismét fogadhat betegeket a szegedi koraszülött-intenzív osztály, ahol korábban klebsiella pneumoniae fertőzést fedeztek föl – tájékoztatta a Csongrád Megyei tiszti főorvos szerdán az MTI-t.

    Bővítették és korszerűsítették a szegedi koraszülött intenzív osztályt

    Uniós támogatással harmincágyasra bővítették és korszerűsítették a Szegedi Tudományegyetem gyermekklinikájának koraszülött intenzív osztályát – közölte Túri Sándor professzor csütörtökön a Tisza-parti városban.

    Takarékosság - Műtéteket halasztanak el Szegeden

    Szigorú takarékoskodási intézkedéseket vezettek be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikáin, ez - néhány szakmacsoportot leszámítva - november 23. és 27. között a tervezhető műtétek elhalasztásával jár – közölte Pál Attila, az SZTE klinikai központjának elnöke kedden a csongrádi megyeszékhelyen.

    Bravúros agyműtét Szegeden

    Magyarországon egyedülálló, de a világon is ritka agyműtétet hajtottak végre a szegedi idegsebészeti klinikán egy fiatal nőn, akiről epilepsziás rohama után derült ki, hogy agydaganata van.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.