Alma, minden nap - Új Guinness rekord született

Országos Egészségfejlesztési Intézet
megjelent:

Több mint ezren ettek egyszerre almát a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központ előtti téren, ezzel megdöntötték az eddig fennálló Guinness rekordot. Az eseményt az Országos Egészségfejlesztési Intézet
Egészségkommunikációs Központja szervezte.

Ezer alma, ezer ember, egy Guinness rekord. Ezzel a felhívással invitált mindenkit a Semmelweis Egyetem, az Országos Egészségfejlesztési Intézet és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem péntek délutánra a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központja előtti térre. A Guinness rekord kísérlethez szükséges almát a Földművelésügyi Minisztérium biztosította.

Több mint ezren, zömében a két egyetem hallgatói gyűltek össze a téren, hogy részesei legyenek ennek a közösségi élmények, így megdőlt a korábbi, 840 ember részvételével létrejött Guinness rekord.

Kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek a magyarok

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet az „Alma. Minden nap!” kampányával és a december 5-i Guinness rekorddal a gyümölcs- és zöldségfogyasztást kívánja népszerűsíteni. A kampány középpontjában az almafogyasztás áll, mert az alma olcsó, ízletes hazai gyümölcs, amelynek számos jótékony hatása van az egészségre.

Magyarországon a gyümölcs- és zöldségfogyasztás népszerűsítése különösen fontos, ugyanis hazánkban a napi bevitel nem éri el az ajánlott mennyiség felét sem. Pedig az elegendő napi fogyasztás segíthet megelőzni olyan súlyos betegségeket, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatos elváltozások vagy a kettes típusú diabétesz.

Világszerte körülbelül 1,7 millió ember halálában játszik szerepet az alacsony zöldség- és gyümölcsfogyasztás - állítja a WHO 2004-es jelentése. Sőt, az emésztőrendszeri megbetegedések körülbelül 14 százaléka, az ischaemiás szívbetegségek miatt bekövetkező halálesetek 11 százaléka és a stroke 9 százaléka is szoros összefüggésbe hozható az elégtelen zöldség- és gyümölcsfogyasztással. Pedig az ideális napi fél kg zöldség- és gyümölcsbevitel elérhető, ha minden étkezésben - legalább háromszor egy nap - van zöldség vagy gyümölcs.

A WHO ajánlása alapján napi minimum 400 gramm zöldség és gyümölcs elfogyasztása javasolt, de számos újabb kutatás szerint az ideális napi mennyiségnek el kell érnie az 500 grammot (ebbe nem számítva bele a burgonyát és az egyéb keményítőtartalmú gumókat).

Kérdések és válaszok az alma egészségi hatásairól

Az alma mindannyiunk által ismert, legkönnyebben elérhető és talán legnépszerűbb gyümölcs. A WEBBeteg újságírója szakértőket kért fel arra, hogy értelmezzék az interneten terjedő, ám gyakran félrevezető vagy féligazságokat tartalmazó állításokat. Kérdések és válaszok az alma egészségi hatásairól

Minden gyümölcs és zöldség ajánlott

A gyümölcs- és zöldségfogyasztás fontos összetevője az egészséges táplálkozásnak. Az elegendő napi fogyasztás segíthet megelőzni az olyan súlyos betegségeket, mint a kardiovaszkuláris megbetegedések, a daganatos elváltozások vagy a diabétesz, emellett csökkenti az elhízás esélyét, valamint segít megelőzni és enyhíteni a mikrotápanyag-hiányt.

A gyümölcsökben és zöldségekben található élelmi rostok hozzájárulnak a koleszterin- és a vércukor szint csökkenéséhez (szív- és érrendszeri megbetegedések és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata), csökkentik az éhséget és növelik a jóllakottság érzését.

Az egy főre jutó elfogyasztott energia 14 százalékkal meghaladja az optimális mennyiséget, ugyanakkor változatlanul kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk.

Hazánkban az évi zöldség- és gyümölcsfogyasztás megközelítőleg 79 kg, ami napi mennyiség alapján 216 grammot tesz ki az ajánlott 500 grammal szemben.

Magyarországon korábban mintegy 30 kg volt a fejenkénti almafogyasztás, ez mára 15 kilóra esett vissza, pedig a hazai gyümölcstermesztés 60 százalékát az alma adja.

Világszerte körülbelül 1,7 millió ember halálában játszik szerepet az alacsony zöldség- és gyümölcsfogyasztás - állítja a WHO 2004-es jelentése. Sőt, az emésztőrendszeri megbetegedések körülbelül 14 százaléka, az ischaemiás szívbetegségek miatt bekövetkező halálesetek 11 százaléka és a stroke 9 százaléka is szoros összefüggésbe hozható az elégtelen zöldség- és gyümölcsfogyasztással.

Pedig a fél kg zöldség- és gyümölcsbevitel elérhető, ha minden étkezésben - legalább háromszor egy nap - van zöldség vagy gyümölcs.

Miért pont az alma?

Mert az alma egész évben kapható, olcsó hazai gyümölcs. Vitamin- és antioxidánstartalma révén erősíti az immunrendszert. A benne lévő gyümölcscukornak köszönhetően segíti a gyors energiapótlást, de lassabb a vércukoremelő hatása. Jelentős rost- és gyümölcssavtartalma miatt rendben tartja az emésztőrendszert. Tele van fontos ásványi anyagokkal, mint például a kálium, magnézium, szelén.

Zöldség és gyümölcs

A gyümölcsökben jóval több - egészen pontosan ötször annyi - található azokból az anyagokból, amelyek egészségünkre pozitívan hatnak, mint azt korábban évekig feltételezték, és a legjobb hatást kiváltók közvetlenül a héj alatt találhatók. Zöldség és gyümölcs - Miért és hogyan érdemes fogyasztani?

(Országos Egészségfejlesztési Intézet)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.