Hajléktalanok - Jogvédelmi tájékoztatóval kíván segíteni az OBDK

MTI
megjelent:

A jogvédelmi segítségnyújtásról, az alapjogokról, a szolgáltatásokról, a speciális egészségügyi ellátásokról szóló kiadvánnyal kívánja erősíteni és bővíteni a hajléktalan embernek, az érintett területen dolgozók és a társadalom jogtudatosságát az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK).

Az OBDK az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében kiemelte: a megelőzés, változtatás és a megoldáskeresés szándékával állnak a hajléktalan létben élők mellé. A központ "segíteni kíván minden olyan feltárható helyzetben, ahol az Alaptörvényben garantált, alapvető emberi és állampolgári, valamint az ágazati jogszabályokban meghatározott jogok sérülnek, vagy sérülhetnek" - fogalmaztak.

A kiadványt az elkövetkezendő időszakban a leginkább érintett területekre - a közép-magyarországi régióba és a megyei jogú városokba - juttatják el először az ellátottjogi képviselők.

Az OBDK korábban a szociális ellátórendszer szolgáltatásairól és a szakosított ellátásokról, a gyermekvédelmi szakellátásba (gyermekotthonba), nevelőszülőkhöz került gyermekeknek, valamint szüleiknek szóló hasznos tudnivalókról, az intézeti és az otthoni hospice ellátás magyarországi rendszeréről készített szakmai füzetet.

Az egészségügyi ellátáshoz való jog

A magyar jogszabályok szerint minden betegnek joga van az életmentő beavatkozásokon túl az egészségi állapota által indokolt ellátáshoz, fájdalmának és szenvedéseinek csillapításához. Az egészségügyi ellátáshoz való jog

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.