Hajléktalanok - Jogvédelmi tájékoztatóval kíván segíteni az OBDK

Szerző: MTI

A jogvédelmi segítségnyújtásról, az alapjogokról, a szolgáltatásokról, a speciális egészségügyi ellátásokról szóló kiadvánnyal kívánja erősíteni és bővíteni a hajléktalan embernek, az érintett területen dolgozók és a társadalom jogtudatosságát az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK).

Az OBDK az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében kiemelte: a megelőzés, változtatás és a megoldáskeresés szándékával állnak a hajléktalan létben élők mellé. A központ "segíteni kíván minden olyan feltárható helyzetben, ahol az Alaptörvényben garantált, alapvető emberi és állampolgári, valamint az ágazati jogszabályokban meghatározott jogok sérülnek, vagy sérülhetnek" - fogalmaztak.

A kiadványt az elkövetkezendő időszakban a leginkább érintett területekre - a közép-magyarországi régióba és a megyei jogú városokba - juttatják el először az ellátottjogi képviselők.

Az OBDK korábban a szociális ellátórendszer szolgáltatásairól és a szakosított ellátásokról, a gyermekvédelmi szakellátásba (gyermekotthonba), nevelőszülőkhöz került gyermekeknek, valamint szüleiknek szóló hasznos tudnivalókról, az intézeti és az otthoni hospice ellátás magyarországi rendszeréről készített szakmai füzetet.

Az egészségügyi ellátáshoz való jog

A magyar jogszabályok szerint minden betegnek joga van az életmentő beavatkozásokon túl az egészségi állapota által indokolt ellátáshoz, fájdalmának és szenvedéseinek csillapításához. Az egészségügyi ellátáshoz való jog>>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.