• Felére csökkent az új HIV-fertőzések száma a gyerekeknél

    Szerző: MTI

    A becslések szerint 1,1 millió HIV-fertőzést sikerült megelőzni a 15 éven aluli gyermekeknél, mivel az új fertőzések száma a felére csökkent a 2005 és 2013 közötti időszakban - derül ki az UNICEF pénteken, az AIDS közelgő világnapja előtt publikált adataiból.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az eredmény annak köszönhető, hogy HIV-fertőzött várandós nők milliói jutnak olyan ellátáshoz, amellyel megelőzhető a fertőzés anyáról gyermekre terjedése. Ez magában foglalja a nők életen át tartó HIV-kezelését, amellyel jelentősen csökkenthető a vírus csecsemőkre történő átterjedésének kockázata, valamint biztosítható az anyák életben maradása és jó egészségi állapota - közölte a UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány pénteken az MTI-vel.

    A legnagyobb csökkenés 2009. és 2013. között nyolc afrikai országban - Malawi, Etiópia, Zimbabwe, Botswana, Namíbia, Mozambik, Dél-afrikai Köztársaság, Ghána - történt.

    Hirdetés

    A végső célt - miszerint a gyermekek esetében 90 százalékkal csökkentsék az új HIV fertőzések számát 2009 és 2015 között - még nem sikerült elérni. A múlt évben az alacsony és közepes jövedelmű országokat tekintve a HIV- fertőzött és várandós nők mindössze 67 százaléka jutott hozzá az anya-gyermek transzmisszió terén leghatékonyabb antiretrovirális gyógyszerekhez.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A megfelelő eredményeknek gátat szab, hogy a kezelés nem érhető el mindenki számára. Az alacsony és közepes jövedelmű országokban élő HIV-fertőzöttek közül a felnőttek nagyobb eséllyel kapnak antiretrovirális kezelést, mint a gyermekek: 2013-ban a 15 éves és annál idősebb felnőttek 37 százaléka részesült kezelésben, szemben a 0-14 éves gyermekek körében mért mindössze 23 százalékkal, ami azt jelenti, hogy négy gyermekből maximum egy kap megfelelő kezelést.

    A serdülőkorúak AIDS halálozási mutatói ugyancsak aggasztóak. Miközben a többi korcsoportban 2005 és 2013 között csaknem 40 százalékkal csökkent az AIDS-hez köthető halálesetek száma, egyetlen korcsoportban, a 10-19 év közötti serdülőkorúaknál ez a szám nem csökkent.

    A UNICEF Új statisztikák - gyermekek, serdülőkorúak és az AIDS című jelentéséből megismerhetők a gyermekekre és serdülőkorúakra, azaz a 0-19 éves korosztályra vonatkozó legfrissebb nemzetközi adatok és elemzések.

    Legutóbb frissült: 2014.11.30 02:52
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A HIV megduplázza a szívbaj kockázatát

    A HIV vírussal diagnosztizált embereknél megduplázódik a szívbetegség kockázata. Egy a globális adatokat elemző új tanulmány szerint a HIV-fertőzöttséggel összefüggő szív- és érrendszeri betegségek aránya több mint háromszorosára nőtt 20 év alatt. Ez azért derülhetett ki, mert a vírussal diagnosztizált emberek ma már tovább élnek.

    A HIV megelőzése

    A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV pozitív, a kombinált terápiát minél hamarabb el kell indítani a kedvezőbb kimenetel érdekében.

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

    HIV gyorsteszt, ami életet ment

    A fertőzöttek egy része nem is tud a betegségéről, a hazai érintetteknek csupán a 30-50 százaléka kap gyógyszeres kezelést.

    Vita a körülmetélés körül

    A körülmetélés (circumcisio) talán az egyik legrégebbről ismert sebészeti beavatkozás. A zsidók vallási szertartásként végzik, a muszlimok körében a lelki megtisztulást jelenti. Az előnyéről, hátrányáról szóló viták időről-időre napirendre kerülnek orvosi és laikus körökben egyaránt.

    Tudnivalók a HIV-fertőzésről

    Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünetegyüttes kórokozója HIV vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, a HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.