Különleges táplálkozási célú élelmiszereket tiltott be az ÁNTSZ

Szerző: ÁNTSZ

Az Európai Unió tagországaiban működő, az élelmiszerekre és a takarmányokra vonatkozó gyorsriasztási rendszeren (RASFF: Rapid Alert System for Food and Feed) érkezett tájékoztatások alapján, a járási hivatalok járási népegészségügyi intézetei által 2014. évben az alábbi táblázatban felsorolt különleges táplálkozási célú élelmiszerek kategóriába tartozó, nagy izomerő kifejtését elősegítő, elsősorban sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek szánt élelmiszerek kerültek vizsgálatra.

Az alábbi táblázatban megtalálható készítmények nagy része az ellenőrzések időpontjában már nem volt forgalomban, a forgalmazók raktárkészlettel már nem rendelkeztek. Azokban az esetekben, ahol még megtalálható volt a készítmény, ott az egészségügyi hatóság – az azonosító adat nélküli készítmények esetében valamennyinek, azonosító adattal rendelkezőknél a beazonosított tételeknek – a további forgalmazását megtiltotta, a szükséges intézkedéseket megtette.

A készítmények kifogásoltságának okai között nem engedélyezett vegyületek, negatív listán szereplő gyógynövények, új élelmiszer összetevőnek minősülő anyagok*, határértéket meghaladó vitaminok, pszichotróp anyagok találhatóak, melyek egészségre gyakorolt hatása vagy már bizonyított, vagy pedig – engedélyének hiánya miatt – még nem ismert.

Termék neve

Azonosító adat

Kifogásoltság oka

Érintett forgalmazók száma

"Anavite" (Gaspari Nutrition)

-

Nem engedélyezett összetevőket tartalmaz (kalcium kálium foszfát-citrát, magnézium aszpartát, cink glicinát kelát, réz glicinát kelát, mangán glicinát kelát, króm nikotinát glicinát kelát és molibdén glicinát kelát)

1

SuperPump MAX

-

Nem engedélyezett összetevőket tartalmaz (csüdfű kivonat és nátrium glicerofoszfát)

1

Weider Tribulus Terrestris

Tételszám: 41023041/9

Lejárati idő: 2016.08.31.

Nem engedélyezett összetevőt tartalmaz (1-dehidroandrosztendion)

4

Monster Pak

Tételszám: 2125850513 (31/03/2015)

Magas B6-vitamin tartalom (343 mg/100g)

1

Multi Pro Plus

Tételszám: 0527650813 (30/06/2015)

Magas B6-vitamin tartalom (543 mg/100g)

1

T-100 male testo booster

-

Nem engedélyezett gyógynövényeket – maca gyökeret (Lepidium meyenii) és ashwagandát (Withania somnifera), Tribulus terrestris és Astragalus membranaceus – tartalmaz. A készítményben nem engedélyezett D-aszparaginsav, valamint az ásványi réz-biszglicinát is megtalálható

4

Optimum Nutrition ZMA

Szállítmány azonosító (lotszám): 0000658377

Nem engedélyezett összetevőt tartalmaz (magnézium-aszpartát)

1

Tested Multivites

-

Nem engedélyezett összetevőt tartalmaz (bór-citrát)

3

Opti Women

Tételszám 0000671144

Lejárati idő: 2015.07.01.

Tételszám: 0000665961; 0000668355 Lejárati idő: 2015.05.01.

Nem engedélyezett összetevőket tartalmaz (magnézium aszpartát, molibdén amino acid kelát, króm gtf, vas amino acid kelát)

2

Opti Men

Tételszám: 0000660537 Lejárati idő: 2015.05.01.

Nem engedélyezett összetevőket tartalmaz (magnézium aszpartát, molibdén amino acid kelát, króm gtf, vas amino acid kelát)

2

Brutal Blade

Tételszám: 130129

Lejárati idő: 2016.01.31.

Magas B3-vitamin tartalom (3.11g/100g)

1

Arnold Iron Pump, Arnold Schwarzenegger Series

-

Nem engedélyezett összetevőket tartalmaz (vinpocetine, kalcium szilikát)

3

Miracle Frooties Csodabogyó 600 mg

-

Nem engedélyezett új élelmiszer összetevőt tartalmaz (Synsepalum dulcificum-csodabogyó)

1

ANIMAL M-STAK

-

Nem engedélyezett új élelmiszer összetevőket tartalmaz (illatos varjúháj /Rhodiola rosea/ és béta-ekdiszteront valamint Bioperinet)

6

ANIMAL RAGE

-

Nem engedélyezett új élelmiszer összetevőket tartalmaz (illatos varjúháj /Rhodiola rosea/, kínai kúszómagnólia /Schisandra chinensis/, kínai hernyógombát /Cordyceps sinensis/)

3

Animal Cuts

Tételszám 187438C, 187397I

Nem engedélyezett összetevőket tartalmaz (medveszőlő levél /Uva Ursi Leaf/, Coleus Forskohlii, Ashwangandha kivonat, Rihodiola Rosae, B-Feniletilamin, Bioperine® /Piper nigrum/, Rhodiola Rorae)

1

Super Pump MAX

-

Nem engedélyezett összetevőket, új élelmiszert és ásványi anyagot tartalmaz (csüdfű kivonat az egész növényből - Oxytropis falcate extract és nátrium glicerofoszfát)

6

Arnold Iron Pack

Lejárati idő: 2015.07.31.

Nem engedélyezett összetevőket tartalmaz (vinpocetine, bór-citrát, cink-pikolinát és szelén-metionin)

4

No Bull Super Concentrated Pre-Workout Formula

-

Nem engedélyezett élelmiszer összetevőket tartalmaz (Mucuna pruriens: bengáli bársonybab, vinpocetine)

2

Dopamite 60 tablets

-

Nem engedélyezett élelmiszer összetevőket tartalmaz (Mucuna pruriens: bengáli bársonybab, vinpocetine)

2

Meltdown Fat Incineratot

-

A termék yohimbe (Corynanthe yohimbe) kéreg hatóanyagot tartalmaz, amely a yohimbine alkaloidja.

1

Nutrex Lipo 6

Szállítmány száma:50007502

Nem engedélyezett összetevőt tartalmaz (mesterséges guggulszteron)

1

AMINO 1 The Athletes coctail (ízesítések: Glacier Breeze, Fruit punch, Lemon lime, Orange mango, Cherry limeade)

-

Nem engedélyezett összetevőt tartalmaz (betain)

1

The True Original Animal PAK

Vonalkód: 0 39442 03011 5

Nem engedélyezett új élelmiszer összetevőket (ginseng és máriatövis, Sylibum marianum), nem engedélyezett anyagokat (arginin alfaketoglutarát és l-karnitin fumarát) tartalmaz

7

TRIBU X

Tételszám: 0722911223 (31/12/2015)

Pszichotróp összetevőt tartalmaz (tetrahidrokannabinol 2,53 mg/kg – ppm)

1

Pro Nutrition Tribulus, Tribulus Terrestris

Tételszám L0401008.11.13

Lejárati idő: 2015.11.07.

Pszichotróp összetevőt tartalmaz (tetrahidrokannabinol 0.244 mg/kg)

3

Arnold Iron Cuts 90 kapszula

-

Nem engedélyezett összetevőket tartalmaz: bór-citrát, vinpocetine és új élelmiszer összetevők: Evodiamine, Eriobotrya japonica, Gymnema syvestre, Lagerstroemia speciosa, Diindolylmethane

1

Ez a cikk is érdekelheti Önt

A modern élelmiszeripar egyik sajátossága a különböző adalékanyagok egyre növekvő mértékben történő alkalmazása. Az ételadalékok használatának célja lehet tartósítás, ízfokozás, színezés, vagy állagjavítás. Bizonyos összetevők azonban allergiás tünetek okozói is lehetnek. Allergiát okozó ételadalékok>>

Tekintettel arra, hogy a készítmények akár az interneten keresztül is megrendelhetőek, ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy az élelmiszerek, ezen belül a különleges táplálkozási célú élelmiszerek is kizárólag a jogszabályok által meghatározott összetevőket tartalmazhatják. A táblázatban szereplő készítmények a kifogásolt összetételükkel veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét.

Amennyiben valaki a táblázatban szereplő készítmények forgalmazásával találkozik valamelyik üzletben, illetve különösen az interneten, akkor kérjük, hogy ezt a tényt jelezze az illetékes Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szerveinek. Ezt követően a hatóság a lakosság egészségének védelme érdekében megteszi a szükséges lépéseket. A hatóság munkáját hatékonyan segítheti azzal, ha bejelentéskor a készítmény azonosító adatait is megadja.

A Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szerveinek elérhetősége megtalálható az ÁNTSZ honlapján, a www.antsz.hu címen.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal felhívja a figyelmet továbbá arra, hogy aki a készítményekből vásárolt, az ne fogyassza el.

(Közegészségügyi Főosztály ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala)

Módosítva: 2014.11.18 21:41, Megjelenés: 2014.11.18 21:41
Címkék: Sportoló, ÁNTSZ
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan maradjunk egészségesek...

Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy...

Az ionok, ionpótlás jelentősége...

Az ionháztartás és a vízháztartás nem választható külön egymástól. Az emberi szervezetben található nagy mennyiségű folyadék tartja oldott...

Az alváshiány visszaveti egy...

A legtöbb sportoló tudatában van annak, hogy a kellő mennyiségű alvás fontos a megfelelő sportteljesítmény eléréséhez, de eddig ez csak egy...

Az élsportoló is szorong

A sportolók élete állandó megmérettetés, a figyelem fokozottan összpontosul rájuk, nemzetek szurkolnak, szorítanak értük, ám a...

Sportkardiológia profiknak és...

A sportolók szívének egészségére, illetve a rendszeres ellenőrzésre leginkább sajnos csak az úgynevezett hirtelen szívhalál esetén szokás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.