A helyes kézmosás alapjait már a gyermekkorban el kell sajátítani

Szerző: eurolex.hu

Munkahelyen, intézményekben és otthon egyaránt kiemelten fontos a kézhigiénia. Az Ebola-járvány világszerte felhívta a figyelmet a helyes kézmosás jelentőségére.

Mi ellen nyújt védelmet a kézmosás?

A Kézmosás Világnapját október 15-én tartják. A kezdeményezés apropójából mikrobiológus szakértőt kérdezett meg az MTI-Press az antibiotikumok ellen védekező kórokozók rafinált trükkjeiről, amelyekkel szemben sokszor már csak a kézmosás vethető be. Mi ellen nyújt védelmet a kézmosás?

A probléma azonban nem csak a fejlődő országokat fenyegeti, a fejlett országokban is évente 250 ezer ember hal bele a kórházi kezelések során szerzett fertőzésekbe, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint.

Intézményi szinten és otthon is sok a fertőzés, pedig a helyes kézmosás alapjainak elsajátításával és gyakorlásával a fertőzések kialakulása és terjedése könnyen elkerülhető lenne. A kézmosás nemzetközi világnapja alkalmából a mindennapos kézhigiénia fontosságára kerül a hangsúly.

A kézhigiéné nagyon sokat köszönhet a magyar orvoslásnak. Semmelweis Ignác kötelezővé tette a klórvizes kézfertőtlenítést az orvosi kar számára. Amivel akkor – a szokásokkal szembemenvén – persze nagyon sok „szakmai” ellenséget szerzett magának, miközben elejét vette a gyermekágyi lázként ismert rettegett kórnak, és amivel édesanyák ezreinek életét mentette meg. Azóta 150 év eltelt, de az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések számát még mindig radikálisan csökkenteni lehetne a helyes kézhigiénia népszerűsítésével, betartásával.

„A „TORK - Mindig tiszta kézzel” akciósorozat sok-sok éve viszi el játékos formában a gyerekekhez – már kisóvodás kortól - helyes kézmosás „csínját-bínját”. 2012 óta pedig az SCA Care of Life társadalmi felelősségvállalási programja keretében a Bethesda Gyermekkórházzal és Hivatalos Alapítványával együttműködve a „Közös Küldetésünk az Egészség” program keretében is tovább viszi küldetését. Könnyen megérthetjük „Mindig tiszta kézzel” alapgondolat a fontosságát, ha elképzeljük milyen jelentősége lehet a helyes kézhigiénének a Bethesda Gyermekkórházban működő Országos Gyermekégés Központ mindenapjaiban.

„A mindennapi életünkben a kezeinkre rengeteg, legtöbbször láthatatlan szerves szennyeződés kerül, ami kiváló táptalajt biztosít a mikrobák (baktériumok, gombák, vírusok) számára.

Bőrünk alapvetően savas kémhatású, ám a kéz folyamatos használata közben a kémhatás lúgos irányba tolódik el, ami kitűnő táptalajul szolgál a mikrobák szaporodásához. Egy egyszerű, szappanos kézmosás azonban könnyen segít visszaállítani a savas kémhatást, és a szerves anyagokkal együtt a mikrobákat is eltávolíthatjuk a kézfejről” – mondta el Pap Márta, a Bethesda Gyermekkórház higiénikusa.

A felnőtt társadalom nagy része nincs tisztában a helyes kézmosás mikéntjével, és azzal sem, hogy bizonyos esetekben nagyon ajánlott, vagy éppen kötelező, a szappanos kézmosás. Így étkezés előtt, mosdó használat után, és a tömegközlekedési eszközök használatát követően hazaérkezéskor is.

„Éppen ezért nagyon fontos, hogy már egészen fiatal korban elsajátítsák a gyermekek a helyes kézmosás „csínját-bínját”, és ez a gyakorlat, hasonlóan a helyes fogmosáshoz, mielőbb beépüljön a mindennapokba. Ebben kulcsszerepet játszik a család és az édesanya, aki megtanítja a gyermeket ezekre, és esetenként játékos formában ellenőrzi annak gyakorlását” – emelte ki Kováts Adél, színésznő, a „Közös Küldetésünk az Egészség” program nagykövete.

(www.eurolex.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Szívbarát táplálkozás - Hogyan...

A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában számos kockázati tényező vesz részt, amelyek közül a táplálkozás az egyik...

Október 15 - a kézmosás világnapja

Arra figyelmeztet minket, hogy ez az egyszerű módszer az egyik leghatékonyabb eszköz a fertőzések megelőzésére. Most, a koronavírus világjárvány...

A kézmosás fontos: Hogyan mossuk...

A rendszeres kézmosással csökkenthetjük az olyan fertőző betegségek esélyét, mint amilyen a nátha, az influenza és a hasmenés. Nem elég azonban a...

Fertőtlenítőszerek, szappan: miként...

Amikor az olyan fertőző megbetegedések, mint a COVID-19 terjedésének megakadályozásáról van szó, a legjobb megoldás a hagyományos szappanos...

Kórokozók elleni védekezés...

Mikroszkóp alatt minden másnak látszik, mint ami valójában. Gondolta volna, hogy alaposabban megnézve egy tisztának tűnő konyhapulton vagy akár a...

A bacilusok jobban szeretik a nőket

A nők minden jel szerint képtelenek megszabadulni a kezeiken tenyésző baktériumoktól. Egy nemrég közzétett amerikai tanulmány szerint a nők a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.