• Konyhasó tételeket hívatott vissza a hatóság

        Szerző: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

        Állati takarmányozásra szánt kálium-klorid felhasználásával gyártott, csökkentett nátrium tartalmú étkezési só tételek azonnali hatályú visszahívását rendelte el az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság.Az intézkedés a Compex-Só Kft. 2014-ben gyártott, csökkentett nátrium tartalmú termékeit érinti.

        A közérdekű bejelentés alapján indított vizsgálatok megállapították, hogy a Compex-Só Kft. nyírtassi üzemében 2014-ben több alkalommal gyártott, összesen 13,3 tonna csökkentett nátrium tartalmú  étkezési vákuum só élelmiszer gyártásához állati takarmányozásra szánt kálium-kloridot használtak fel. Az ország több pontjáról mintázott termékek laboratóriumi vizsgálatai azt is megállapították, hogy a forgalomba hozott csökkentett nátrium tartalmú sónak a nátrium és kálium tartalma változó, a gyártmánylap szerinti 70% nátrium-klorid és 30% kálium-klorid arány helyett előfordult 100%-os kálium-klorid, de 90%-os nátrium-klorid tartalom is.

        Hirdetés
        Tévhitek és tények a sóbevitelről - Napi 5 gramm az ajánlott?

        A nátriumból és kloridból álló só kis mennyiségben elengedhetetlen a folyadék- és ásványianyag-egyensúly fenntartásához. Az ajánlások szerint egy felnőtt napi sóbevitele 5 gramm, durván 1 teáskanálnyi mennyiség. Ebben benne van az összes étkezés, beleértve a félkész és kész termékek sótartalmát, illetve a külön sózást is. Tévhitek és tények a sóbevitelről >>

        Szakirodalmi adatok szerint a túlzott kálium bevitel veseelégtelenségben szenvedő betegek számára kedvezőtlen lehet. A fogyasztó félrevezetése a vártnál magasabb nátrium tartalom is, ezért szükségessé vált az összes, 2014-ben legyártott tétel forgalmazásának megtiltása és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívása.

        A gyártó gondatlanságból használt élelmiszer előállításához takarmányozási célra szánt alapanyagot, amivel jogsértést követett el, így az elsőfokú élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság – a megbízhatatlan technológia alkalmazásának megtiltása mellett – várhatóan élelmiszerlánc-felügyeleti- és élelmiszer-ellenőrzési bírság megfizetésére is kötelezi majd.

        A hatóság felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a termék fogyasztása nem biztonságos. A fogyasztók – az ilyenkor szokásos eljárás alapján – a visszahívott terméket a vásárlás helyére vihetik vissza.

        A visszahívott só csomagolásán feltüntetett tételazonosító fordított sorrendben megadott gyártási dátumból (nap, hó, év) és azonosító betűből, számból áll. Ebből adódóan a visszahívott só tételek a „2014” évszám alapján könnyen beazonosíthatóak.

        A visszahívott só azonosító adatai:

        •     megnevezése: Csökkentett nátrium tartalmú vákuum só 1 kg
        •     csomagolása: átlátszó fóliazacskó
        •     tételazonosítóra példa: 05 06 2014   A3

        A bizonytalan mennyiségű kálium-kloridot tartalmazó konyhasó élelmiszerbiztonsági vonatkozásairól bővebben az alábbi cikkben olvashatnak.

        (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal)

        Legutóbb frissült: 2014.09.19 16:07
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Tüdőtályog

        Tüdőtályog

        Dr. Brugós László

        A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

        Ízületi fájdalmak

        Ízületi fájdalmak

        B. M., szakfordító

        A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

        Mire figyelmeztet a szomjúságérzet?

        A szomjúság a szervezet fiziológiai válasza a folyadékegyensúly eltolódására. A folyadéktartalom csökkenése súlyos zavarokhoz vezet, ezért az emberi szervezet nagyon pontosan szabályozza a test folyadék- és elektrolit-háztartását.

        Miért vagyunk szomjasak?

        Miért leszünk szomjasak a túl sós ételek fogyasztása után? Hogyan szabályozza a nátrium-kálium aránya a vízháztartást? Megtudhatja a cikkünkből!

        Szomjúságérzet - Hogy működik szervezetünk vízháztartása?

        A szomjúság a szervezet fiziológiai válasza a folyadékegyensúly eltolódására. A folyadéktartalom csökkenése súlyos zavarokhoz vezet, ezért az emberi szervezet nagyon pontosan szabályozza a test folyadék- és elektrolit-háztartását.

        Élelmiszerek, melyek károsíthatják csontjainkat

        A Caring.com összeállításában, hat olyan élelmiszerről rántotta le a leplet, amelyek komoly károkat okozhatnak csontjainknak.

        Mikor sok a sóból? Kutatási eredmények a só hatásairól

        Számos tanulmány hangoztatja, hogy a túlzott sófogyasztás sok súlyos megbetegedés, többek közt a szívbetegségek és a stroke kockázatát növeli, ezért csökkenteni kellene a napi sófogyasztás javasolt mértékét. De vajon mi az a mennyiség, amikor a só már túl sok a szervezetünknek?

        Speciális sókat vont ki a forgalomból a hatóság

        Speciális - például jódozott, fluorozott vagy csökkentett nátrium-tartalmú - sókat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), melynek eredményeként 45 termékből 40-nél indult hatósági eljárás - közölte az élelmiszer-biztonsági hatóság.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.