Mire elegendő a kórházaknak nyújtott gyorssegély?

Szerző: DRportal, WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Összesen 11,8 milliárd forintot kaptak július végén a kórházak az egészségbiztosítótól, elsősorban lejárt tartozásaik rendezésére, amit augusztus végéig el is kell költeniük. Van hová fordítani a gyorssegélyt. Május végén több mint 66 milliárd forinttal tartoztak beszállítóiknak az egészségügyi intézmények.

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár szerint kell és lesz is konszolidáció a kórházak esetében. Ebben bízik a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának főigazgatója is. A központnál a pénzügyi egyensúly fenntartása érdekében megszüntetik a felesleges kiadásokat, illetve elhalasztanak nem égetően fontos beruházásokat. Prof. Dr. Édes Istvánt kérdeztük.

2013. december 31-én megszűntek a centrumok, ezzel együtt az egyetem korábbi gazdálkodási modellje is, amiben gyakorlatilag négy, szinte teljesen önálló egység működött egymás mellett. Milyen előnyük származik abból, hogy önállóan működnek a Debreceni Egyetemtől?

Szegeden és Pécsett már évekkel korábban elindult a Klinikai Központ létrejötte. Debrecenben ez az első év azóta, hogy szétvált az oktatási-kutatási és betegellátási terület, illetve annak finanszírozása. Be kell látni, átalakult a korábbi struktúra. A változással átláthatóbbá vált a két nagy terület, egységes gazdálkodási rendszer jött létre külön üzletágakkal, így mi a betegellátásra tudunk koncentrálni.

A korábbi Orvos- és Egészségtudományi Centrum a 2012-2013-as években jelentős hiányt halmozott fel, erre azonban csak a centrum megszűnését követően, illetve a Klinikai Központ létrejötte után derült fény. Mekkora összegről van szó és miből keletkezett a hiány?

Közel 4 milliárdos hiánnyal kezdtük a 2014-es évet, ezért az adósságkonszolidáció jellemezte az első időszakot a folyamatos betegellátás biztosítása mellett.

Nehézségekkel kellett szembenéznünk az elmúlt évben. Az Onkológiai Központ beruházását végül saját forrásból valósítottuk meg, így a pályázatok önerejének biztosítása okozta a legnagyobb problémát, illetve az új épületek jelentős fenntartási költsége is több pénzbe kerül, ráadásul jelképes összeget kaptunk konszolidációra.

Januárban 90 napos késéssel fizettük ki a beszállítókat, jelenleg május-júniusig minden számla ki van egyenlítve, köszönve annak a félmilliárd forintos konszolidációnak, amelyet augusztusban kaptunk a lejárt tartozásaink rendezésére. Debrecen kapta a legmagasabb összeget.

Az év végén várható egy újabb konszolidáció, ha ezt megkapjuk és folytatni tudjuk ezt a gazdálkodást, sikerül takarékoskodnunk, akkor jövőre már csak egy rossz emlék marad az egész.

Milyen költségekből lehet lefaragni?

A központ éves költségvetése összesen 32-33 milliárd forint. A legnagyobb tétel a dologi kiadás, az egészségügyi ellátáshoz szükséges eszközök, kellékanyagok beszerzése, így a beszállítással lehet a leginkább spórolni. Csak a Kardiológián éves szinten 1 milliárd forintba kerülnek a különböző eszközök. Igen drágák a szívsebészeti, szívkatéteres beavatkozások, egy katéter, ballon vagy stent ára több 100 ezer forint, és van olyan beteg, akinél többet is használunk, egyetlen műbillentyű ára pedig milliós tétel. Ezen a területen 1-2 százalékos árcsökkenés is jelentős megtakarítást jelenthet.

Óriási összeg a gyógyszerfogyasztás, amelyre 100-150 millió forintot fordítunk havonta, azonban vannak olyan készítmények, amelyeket teljes összegben finanszíroz az OEP.

Az üzleti partnereinkkel érdemben tudunk tárgyalni. Ők is megértették, hogy egy hajóban evezünk és ha fizetésképtelenné válunk, ők is tönkremennek. A cél az, hogy a pénzügyi egyensúly fenntartása érdekében megszüntessük a felesleges kiadásokat, de úgy takarékoskodjunk, hogy az ne menjen a betegellátás és a szakmaiság rovására.

Állami finanszírozás

Az egészségügyi intézmények biztonságos működtetéshez legalább 1-2 havi finanszírozási összeg hiányzik a kasszából – írja a VG, hivatkozva szakértőkre. Zombor Gábor egészségügyi államtitkár korábban azt közölte: a kormány elé kerülő javaslat szerint a kórházak gazdálkodásának azon része, amelyre nincs ráhatásuk az intézményeknek, kerüljön ki a betegellátásra szánt összegből és ezt az állam közvetlenül finanszírozza.

(DRportal, WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Pozitív HPV-diagnózis Pozitív HPV-diagnózis

A citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell. Mit tehetünk még? (x)

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Megküzdés a krónikus fáradtsággal...

A krónikus fájdalom és a krónikus fáradtság nagymértékben rombolja az életminőséget, ezért fontos önsegítő tippek által is lehetőséget...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.