• Mire elegendő a kórházaknak nyújtott gyorssegély?

    Szerző: DRportal, WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    Összesen 11,8 milliárd forintot kaptak július végén a kórházak az egészségbiztosítótól, elsősorban lejárt tartozásaik rendezésére, amit augusztus végéig el is kell költeniük. Van hová fordítani a gyorssegélyt. Május végén több mint 66 milliárd forinttal tartoztak beszállítóiknak az egészségügyi intézmények.

    Zombor Gábor egészségügyi államtitkár szerint kell és lesz is konszolidáció a kórházak esetében. Ebben bízik a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának főigazgatója is. A központnál a pénzügyi egyensúly fenntartása érdekében megszüntetik a felesleges kiadásokat, illetve elhalasztanak nem égetően fontos beruházásokat. Prof. Dr. Édes Istvánt kérdeztük.

    Hirdetés

    2013. december 31-én megszűntek a centrumok, ezzel együtt az egyetem korábbi gazdálkodási modellje is, amiben gyakorlatilag négy, szinte teljesen önálló egység működött egymás mellett. Milyen előnyük származik abból, hogy önállóan működnek a Debreceni Egyetemtől?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Szegeden és Pécsett már évekkel korábban elindult a Klinikai Központ létrejötte. Debrecenben ez az első év azóta, hogy szétvált az oktatási-kutatási és betegellátási terület, illetve annak finanszírozása. Be kell látni, átalakult a korábbi struktúra. A változással átláthatóbbá vált a két nagy terület, egységes gazdálkodási rendszer jött létre külön üzletágakkal, így mi a betegellátásra tudunk koncentrálni.

    A korábbi Orvos- és Egészségtudományi Centrum a 2012-2013-as években jelentős hiányt halmozott fel, erre azonban csak a centrum megszűnését követően, illetve a Klinikai Központ létrejötte után derült fény. Mekkora összegről van szó és miből keletkezett a hiány?

    Közel 4 milliárdos hiánnyal kezdtük a 2014-es évet, ezért az adósságkonszolidáció jellemezte az első időszakot a folyamatos betegellátás biztosítása mellett.

    Nehézségekkel kellett szembenéznünk az elmúlt évben. Az Onkológiai Központ beruházását végül saját forrásból valósítottuk meg, így a pályázatok önerejének biztosítása okozta a legnagyobb problémát, illetve az új épületek jelentős fenntartási költsége is több pénzbe kerül, ráadásul jelképes összeget kaptunk konszolidációra.

    Januárban 90 napos késéssel fizettük ki a beszállítókat, jelenleg május-júniusig minden számla ki van egyenlítve, köszönve annak a félmilliárd forintos konszolidációnak, amelyet augusztusban kaptunk a lejárt tartozásaink rendezésére. Debrecen kapta a legmagasabb összeget.

    Az év végén várható egy újabb konszolidáció, ha ezt megkapjuk és folytatni tudjuk ezt a gazdálkodást, sikerül takarékoskodnunk, akkor jövőre már csak egy rossz emlék marad az egész.

    Milyen költségekből lehet lefaragni?

    Portré

    A központ éves költségvetése összesen 32-33 milliárd forint. A legnagyobb tétel a dologi kiadás, az egészségügyi ellátáshoz szükséges eszközök, kellékanyagok beszerzése, így a beszállítással lehet a leginkább spórolni. Csak a Kardiológián éves szinten 1 milliárd forintba kerülnek a különböző eszközök. Igen drágák a szívsebészeti, szívkatéteres beavatkozások, egy katéter, ballon vagy stent ára több 100 ezer forint, és van olyan beteg, akinél többet is használunk, egyetlen műbillentyű ára pedig milliós tétel. Ezen a területen 1-2 százalékos árcsökkenés is jelentős megtakarítást jelenthet.

    Óriási összeg a gyógyszerfogyasztás, amelyre 100-150 millió forintot fordítunk havonta, azonban vannak olyan készítmények, amelyeket teljes összegben finanszíroz az OEP.

    Az üzleti partnereinkkel érdemben tudunk tárgyalni. Ők is megértették, hogy egy hajóban evezünk és ha fizetésképtelenné válunk, ők is tönkremennek. A cél az, hogy a pénzügyi egyensúly fenntartása érdekében megszüntessük a felesleges kiadásokat, de úgy takarékoskodjunk, hogy az ne menjen a betegellátás és a szakmaiság rovására.

    Állami finanszírozás

    Az egészségügyi intézmények biztonságos működtetéshez legalább 1-2 havi finanszírozási összeg hiányzik a kasszából – írja a VG, hivatkozva szakértőkre. Zombor Gábor egészségügyi államtitkár korábban azt közölte: a kormány elé kerülő javaslat szerint a kórházak gazdálkodásának azon része, amelyre nincs ráhatásuk az intézményeknek, kerüljön ki a betegellátásra szánt összegből és ezt az állam közvetlenül finanszírozza.

    (DRportal, WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

    Legutóbb frissült: 2014.08.19 12:05
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Mik a tünetei, hogyan kezelhető?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Szuperbaktériumok - Az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása

    A penicillin Fleming általi felfedezése 1928-ban, majd rutinszerű gyógyszerként való bevezetése 1941-ben indította el a különböző baktériumok örökítő anyagaiban is azokat a változásokat, melynek következményeként mára multi drug rezisztens kórokozókról, vagy, ahogy a köznyelv nevezi, szuperbaktériumokról beszélhetünk, mely az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása lesz a XXI. században.

    Országossá teszik az anyák háza rendszerét

    Országossá teszik az anyák háza rendszerét, amelynek az a lényege, hogy minél komplexebb támogatást adjon a beteg gyermekük mellett lévő szülőknek - mondta el az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában a budapesti Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

    Rendben lezajlott a szülés? Mehet haza

    Az Egészségügyi Szakmai Kollégium szülészeti tagozatának vezetője szerint a kollégium már húsz éve valamennyi kormánynál megpróbálta elérni, hogy a kötelezően előírtnál hamarabb is hazamehessenek a kórházból az anyák az újszülöttjeikkel, ám nem jártak eredménnyel.

    Melyik kórház kapjon 100 liternyi kézfertőtlenítőt? Szavazzon!

    A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete – vagyis a ReSzaSz – a hazai betegbiztonság elkötelezett híve, ezért most dr. Novák Hunor gyermekgyógyásszal karöltve 200.000 forint értékben alkoholos kézfertőtlenítőt ajánlanak fel egy, a lakosság szavazatai alapján kiválasztott budapesti kórháznak.

    Húsvét - A kórházak és a mentők folyamatosan működnek

    A betegellátás a húsvéti időszakban is folyamatos lesz az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fenntartásában működtetett intézményekben, kórházakban, és az Országos Mentőszolgálat is teljes készenlétben áll az ünnepek alatt.

    Hogyan ünnepeljék a karácsonyt, ha szerette kórházban van?

    Az ünnepeket a kórházban tölteni sokkal stresszesebb, mint egy tipikus kórházi bennfekvés. Sok beteget aggaszt, vajon mi történik nélküle otthon, vagy folyamatosan arra gondol, mi mindent kéne megcsinálnia, hogy felkészüljön az ünnepekre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.