• Továbbra is többször riasztják a mentőket az átlagosnál

    Szerző: MTI

    Hétfő délig több mint kétszázszor riasztották a mentőket Budapesten, fiatalok és idősek is rosszul lettek a nagy melegben. Szombaton és vasárnap tíz-húsz százalékkal több volt a rosszulléttel összefüggő riasztások száma egy átlagos naphoz képest, és hétfőre is ez várható - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója az MTI-vel.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt hétfőre Budapestre és tíz megyére másodfokú, míg hat megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki. A napi középhőmérséklet általában 24 és 27 Celsius-fok között, városi környezetben 27 fok fölött, a legmagasabb hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul.

    Hirdetés

    Győrfi Pál arról számolt be, hogy a hőséggel összefüggésben sok súlyos közlekedési baleset történt a hétvégén. Arra figyelmeztetett, hogy a nagy melegben mindenki fáradékonyabb, emiatt megnő a reakcióidő, így mind az autóvezetőknek, mind a gyalogosoknak óvatosabban kell közlekedniük.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Többen fulladtak vízbe a hétvégén, ezzel kapcsolatban a kijelölt fürdőhelyek használatának és a gyermekek víz melletti folyamatos felügyeletének szükségességét hangsúlyozta.

    A tartós kánikula miatt péntek hajnaltól vasárnap éjfélig hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat másodfokú figyelmeztetését akkor rendelik el, amikor a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás egyúttal azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, ami indokolja az egészségügyi ellátó rendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását.

    A fürdőzés jogi szabályozása

    Mivel a vízben való tartózkodás több potenciális veszélyforrást is rejteget, erre is vonatkoznak külön jogi szabályozások. >>

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2014.07.22 17:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hogyan tároljuk a gyógyszereket a nyári melegben?

    Hőség idején a gyógyszerek tárolásával, szedésével kapcsolatban különösen körültekintőnek kell lennünk.

    Hőség és egészségünk

    A nagy hőség extrém megterhelést jelent az emberi szervezet számára, amelynek ilyenkor folyamatosan arra kell törekednie, hogy testhőmérsékletünket állandó szinten tartsa. A hőség különösen az idős emberekre és a gyerekekre, de bármely egészséges emberre nézve is igen veszélyes lehet.

    Szívbetegségek és hőség: Hogy lehet könnyebben elviselni?

    A nyári magas hőmérséklet sokakat megvisel. Különösen az idősek, a várandós nők és a betegek szervezetét terheli meg a nagy hőség.

    Mit tehetünk a hőség okozta problémák elkerülése érdekében?

    A nagy hőség extrém megterhelést jelent a szervezet számára.

    Péntekig ismét hőségriasztás lesz érvényben

    Az intézkedésről értesítették a megyei kormányhivatalokat, az egészségügyi és a szociális intézményeket, a védelmi bizottságokon keresztül pedig a nagyobb infrastruktúraüzemeltetőket.

    Így próbáljon elaludni kánikulában

    A napokon át tartó hőségben éjszaka álmatlanul hánykolódva nappal is egyre fáradtabbak, nyűgösebbek lehetünk. A következő tanácsoktól a lakás ugyan nem lesz hűvösebb, de segíthetnek abban, hogy legalább más módon ne nehezítsük meg magunknak az elalvást.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.