A legegészségtelenebb hűtőszekrényben tartott ételek

DRportal
megjelent:

Bizonyára mindenki tudja, mekkora táplálkozási bűncselekményt követ el, amikor sajtos hamburgert rendel az étteremben. De mi a helyzet a hűtőszekrényben tartott egészségtelen ételekkel? A következő listán felsoroljuk a legegészségtelenebb hétköznapi élelmiszereket.

Majonéz

A majonéz mértékletes fogyasztása nem jelent gondot, ám egy igazi majonézrajongó egy negyed csészényi adaggal, könnyen összehozhat akár 360 kalóriát és 40 gramm zsírt. A majonéz mániások majonéz helyett, használhatnak alacsonyabb kalóriatartalmú ízesítőt, például csili szalszát, mustárt vagy válasszanak csökkentett kalóriatartalmú majonézt

Alkoholos italok

Az alkoholfogyasztás, amellett hogy függőséget okozhat, szintén a szervezet számára hasznosíthatatlan, üres kalóriákat jelent. Egy pohár borban kb. 170, egy üveg sörben 150 , egy kupica égetett szeszesitalban kb.105 kalória van, és ehhez még hozzáadódhat a kísérők kalóriatartalma is.

Felvágottak

A különféle felvágottak, sonkafélék nagy adag sót, zsírt továbbá a tartósításhoz használt nitriteket tartalmaznak. Az Amerikai Rákkutatási Intézet szerint, bármely füstöléssel, pácolással, sózással vagy kémiai szerrel tartósított húskészítmény kapcsolatba hozható a vastagbélrákkal. Néhány szakértő gyanítja, hogy a tartósítás során használt anyagok a szervezetben rákkeltő vegyületekké alakulhatnak át. A só mennyisége már egy pár szeletnyi felvágottban is elérheti a 310-480 milligrammot. A magas sótartalmú étkezés pedig köztudottan növeli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, ami a szívbetegségek és az agyvérzés fő okozója. Ezért a szendvicsbe felvágott helyett tegyünk inkább grillezett húsokat.

Virsli és kolbászfélék

A húskészítményekhez sorolható virsli és kolbász rengeteg sót és zsírt tartalmaz. A receptekben a virsli és a kolbász helyettesíthető roston sült baromfival, marhával, sertés vesepecsenyével és rákkal. Ha mindenképpen ragaszkodik a virslihez és a kolbászhoz, válassza a csökkentett zsírtartalmú változatokat, vagy próbálja ki a szója alapú kolbászt. Ezekben nem sokkal kevesebb a só, azonban az telített zsírok és az összes zsír mennyisége kb. fele annyi, mint a hagyományos termékekben.

Zsíros tejtermékek

A teljes tejből készült termékek a sok értékes tápanyag mellett, kiadós mennyiségű zsírt és koleszterint is tartalmaznak. Ha például naponta fél liter zsíros tejet fogyaszt, akkor heti 1904 kalóriával, 105gr zsírral, ebből 59,5 telített zsírral és 315 milligram koleszterinnel növeli meg a szervezetbe kerülő mennyiséget. Az alacsony zsírtartalmú tejben is van némi kalória, ugyanakkor mégis tartalmazza a kulcsfontosságú tápanyagokat.

Tejszínes jégkrémek, krémfagylaltok

A fagylalt és jégkrém még mértékletes fogyasztás esetén is jelentősen megnöveli a bevitt kalóriák számát. Egy adag általában 260 kalóriát, 14 gramm zsírt, ebből 8 gramm telített zsírt, 65 milligramm koleszterint, és 23 gramm cukrot tartalmaz. Fagylalt helyett, egészségesebb desszertként fogyasszon inkább sima joghurtot friss gyümölccsel.

Krémes salátaöntetek

Egy átlagos hűtőszekrényben biztosan találunk egy ezersziget vagy egy sajtos salátaöntetet. A hagyományos salátaöntetekből, két evőkanálnyi mennyiséggel kb.120kalóriát, 12 gramm zsírt, ebből 2,5 gramm telített zsírt és 380gramm sót adunk salátánkhoz.

Margarinok és vajak

Mivel a margarin és vaj textúrája miatt nehezen kenhető vékonyan, általában mindkettőből túl sokat fogyasztunk. Egy csapott evőkanálnyi margarinban (80%-os zsírtartalmú) 86 kalória és 9,6 gramm zsír van, ugyanennyi vajban pedig 134 kalória és 14,4 gramm zsír található.

Jól döntünk, ha sütés-főzéshez repce- vagy olívaolajra váltunk. Amennyiben a recept megkívánja, használhat csökkentett zsírtartalmú margarint, vagy válasszon vékonyabban kenhető, habosított vajat.

Fagyasztott sült burgonya

Egy kis adag sültburgonya 8-11 g zsírt, ebből kb. 3 gramm telített szírt, 390-540 gramm sót és kb.190 kalóriát tartalmaz. A fagyasztott félkész sült krumpli helyett, fogyasszon házilag készült rostonsült burgonyát, mert így só és zsír nélkül juthat hozzá a burgonyában található értékes tápanyagokhoz.

(DRportal - Forrás: webmd.com)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.