• Meleg lesz, de még nem indokolt a hőségriadó

    Szerző: Független Hírügynökség

    A következő napokban folytatódik a meleg, de országosan egyelőre nem indokolt a hőségriasztás - derül ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményéből. Ennek ellenére ajánlott, hogy aki teheti, a déli órákban ne menjen a napra, hordjon kalapot, szellős ruhát és igyon sok vizet.

      Orvosmeteorológia

    Aktuális időjárási és orvosmeteorológiai helyzetjenetés, illetve előrejelzés a WEBBetegen

    Jövő keddig az ország legmagasabb hőmérsékleteire a fővárosban, Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon és a nagyobb városokban lehet számítani. Ezeken a helyeken a napi átlaghőmérséklet meghaladhatja a veszélyes 25 fokot. Országosan csütörtökön 17 és 32 fok lesz a minimum és maximum hőmérséklet, pénteken 17-29, szombaton 15-30, vasárnap 13-30, hétfőn 13-33, kedden 15-28 Celsius közötti értékekre lehet számítani.

    Hirdetés

    A hőségriasztásnak több fokozata van, másodfokút akkor rendelnek el, hogyha három napon keresztül meghaladja az átlaghőmérséklet a 25 fokot. Hogyha a 27 fokot is meghaladja az úgynevezett napi középhőmérséklet, akkor már harmadfokú riasztást kell elrendelni. Tavaly először szükség volt erre, 10 napon keresztül. A statisztikák szerint ekkor minden nap átlagosan 20 százalékkal többször hívták a mentőket és több haláleset is történt - számolt be Budai Bernadett kormányszóvivő.

    Vízkorlátozás is elrendelhető

    A másodfokú hőségriasztás már az állami szervezeteknek is ad munkát. Készülniük kell ugyanis például a mentőknek és az egészségügyi intézményeknek az esetlegesen több rosszul létre. Az önkormányzatoknak értesíteniük kell a hozzájuk tartozó óvodákat, napközis táborokat, szükség esetén vízkorlátozást és a közterületeken vízosztást rendelhetnek el.

    Harmadfoknál további szervezetek kapcsolódnak be, így például a munkaügyi ellenőrök, akiknek különösen kell figyelni arra, hogy a szabadban dolgozók kapnak-e megfelelő mennyiségű és minőségű vizet, illetve óránként 5-10 perc pihenőidőt.

    (FH)

    Módosítva: 2008.06.25 15:30, Megjelenés: 2008.06.25 15:30
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    Ha sokáig tart a meleg - A hőkimerülés és hőpangás tünetei

    A hőkimerülés a hőártalmak olyan típusa, mely hosszabb idő, általában több nap alatt fejlődik ki. A klasszikus hőkimerülés hazánkban ritkán fordul elő, ám a hőpangásnak nevezett kórkép nálunk is kialakulhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA