Meleg lesz, de még nem indokolt a hőségriadó

Szerző: Független Hírügynökség

A következő napokban folytatódik a meleg, de országosan egyelőre nem indokolt a hőségriasztás - derül ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményéből. Ennek ellenére ajánlott, hogy aki teheti, a déli órákban ne menjen a napra, hordjon kalapot, szellős ruhát és igyon sok vizet.

  Orvosmeteorológia

Aktuális időjárási és orvosmeteorológiai helyzetjenetés, illetve előrejelzés a WEBBetegen

Jövő keddig az ország legmagasabb hőmérsékleteire a fővárosban, Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon és a nagyobb városokban lehet számítani. Ezeken a helyeken a napi átlaghőmérséklet meghaladhatja a veszélyes 25 fokot. Országosan csütörtökön 17 és 32 fok lesz a minimum és maximum hőmérséklet, pénteken 17-29, szombaton 15-30, vasárnap 13-30, hétfőn 13-33, kedden 15-28 Celsius közötti értékekre lehet számítani.

A hőségriasztásnak több fokozata van, másodfokút akkor rendelnek el, hogyha három napon keresztül meghaladja az átlaghőmérséklet a 25 fokot. Hogyha a 27 fokot is meghaladja az úgynevezett napi középhőmérséklet, akkor már harmadfokú riasztást kell elrendelni. Tavaly először szükség volt erre, 10 napon keresztül. A statisztikák szerint ekkor minden nap átlagosan 20 százalékkal többször hívták a mentőket és több haláleset is történt - számolt be Budai Bernadett kormányszóvivő.

Vízkorlátozás is elrendelhető

A másodfokú hőségriasztás már az állami szervezeteknek is ad munkát. Készülniük kell ugyanis például a mentőknek és az egészségügyi intézményeknek az esetlegesen több rosszul létre. Az önkormányzatoknak értesíteniük kell a hozzájuk tartozó óvodákat, napközis táborokat, szükség esetén vízkorlátozást és a közterületeken vízosztást rendelhetnek el.

Harmadfoknál további szervezetek kapcsolódnak be, így például a munkaügyi ellenőrök, akiknek különösen kell figyelni arra, hogy a szabadban dolgozók kapnak-e megfelelő mennyiségű és minőségű vizet, illetve óránként 5-10 perc pihenőidőt.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Fontos az ajánlott óvintézkedések betartása és az oltás felvétele!

Tíz fontos magnéziumvegyület és...

A magnézium több mint 300 olyan metabolikus reakcióban játszik szerepet, amelyek létfontosságúak az egészségünk szempontjából. Magnéziumpótlásra...

Ha sokáig tart a meleg - A...

A hőkimerülés a hőártalmak olyan típusa, mely hosszabb idő, általában több nap alatt fejlődik ki. A klasszikus hőkimerülés hazánkban ritkán...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.