• Meleg lesz, de még nem indokolt a hőségriadó

    Szerző: Független Hírügynökség

    A következő napokban folytatódik a meleg, de országosan egyelőre nem indokolt a hőségriasztás - derül ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményéből. Ennek ellenére ajánlott, hogy aki teheti, a déli órákban ne menjen a napra, hordjon kalapot, szellős ruhát és igyon sok vizet.

      Orvosmeteorológia

    Aktuális időjárási és orvosmeteorológiai helyzetjenetés, illetve előrejelzés a WEBBetegen

    Jövő keddig az ország legmagasabb hőmérsékleteire a fővárosban, Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon és a nagyobb városokban lehet számítani. Ezeken a helyeken a napi átlaghőmérséklet meghaladhatja a veszélyes 25 fokot. Országosan csütörtökön 17 és 32 fok lesz a minimum és maximum hőmérséklet, pénteken 17-29, szombaton 15-30, vasárnap 13-30, hétfőn 13-33, kedden 15-28 Celsius közötti értékekre lehet számítani.

    Hirdetés

    A hőségriasztásnak több fokozata van, másodfokút akkor rendelnek el, hogyha három napon keresztül meghaladja az átlaghőmérséklet a 25 fokot. Hogyha a 27 fokot is meghaladja az úgynevezett napi középhőmérséklet, akkor már harmadfokú riasztást kell elrendelni. Tavaly először szükség volt erre, 10 napon keresztül. A statisztikák szerint ekkor minden nap átlagosan 20 százalékkal többször hívták a mentőket és több haláleset is történt - számolt be Budai Bernadett kormányszóvivő.

    Vízkorlátozás is elrendelhető

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A másodfokú hőségriasztás már az állami szervezeteknek is ad munkát. Készülniük kell ugyanis például a mentőknek és az egészségügyi intézményeknek az esetlegesen több rosszul létre. Az önkormányzatoknak értesíteniük kell a hozzájuk tartozó óvodákat, napközis táborokat, szükség esetén vízkorlátozást és a közterületeken vízosztást rendelhetnek el.

    Harmadfoknál további szervezetek kapcsolódnak be, így például a munkaügyi ellenőrök, akiknek különösen kell figyelni arra, hogy a szabadban dolgozók kapnak-e megfelelő mennyiségű és minőségű vizet, illetve óránként 5-10 perc pihenőidőt.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.06.25 15:30
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Másodfokú hőségriasztás van érvényben

    A közlemény szerint az intézkedést a legfrissebb meteorológiai előrejelzéseket és az Emmi Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztályának szakmai javaslatát figyelembe véve rendelte el az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkárság várhatóan augusztus 23-án éjfélig.

    A klímaberendezések hatásai az egészségünkre

    A nyár és a kánikula beköszöntésével, aki teheti, kocsijában, lakásában, munkahelyén használja a klímaberendezés hűsítő hatását. Manapság már nem is tudjuk, akarjuk elkerülni, hogy találkozzunk a klíma hatásával, ami nem feltétlen jelent csak mindig pozitív dolgokat.

    Péntekig ismét hőségriasztás lesz érvényben

    Az intézkedésről értesítették a megyei kormányhivatalokat, az egészségügyi és a szociális intézményeket, a védelmi bizottságokon keresztül pedig a nagyobb infrastruktúraüzemeltetőket.

    Így próbáljon elaludni kánikulában

    A napokon át tartó hőségben éjszaka álmatlanul hánykolódva nappal is egyre fáradtabbak, nyűgösebbek lehetünk. A következő tanácsoktól a lakás ugyan nem lesz hűvösebb, de segíthetnek abban, hogy legalább más módon ne nehezítsük meg magunknak az elalvást.

    Ha sokáig tart a meleg - A hőkimerülés és hőpangás tünetei

    A hőkimerülés a hőártalmak olyan típusa, mely hosszabb idő, általában több nap alatt fejlődik ki. A klasszikus hőkimerülés hazánkban ritkán fordul elő, ám a hőpangásnak nevezett kórkép nálunk is kialakulhat.

    Kánikulai napok - A hőség veszélyei a vízmérgezéstől a napszúrásig

    A hőségben elsősorban a krónikus betegeknek és időseknek kell óvatosnak lenniük, és vigyázni kell a gyerekekre is. De a nagy meleg az egészséges felnőttek szervezetét is megterhelheti.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.