• Oltóközpont - a nyári szezon előtti felkészülésre hívják fel a figyelmet

    Szerző: mti

    A közel-keleti koronavírus fertőzésről, a Guineában és Sierra Leonéban zajló Ebola-járványról, valamint a labdarúgó világbajnokság kapcsán a Brazíliába való utazásról is többen érdeklődnek az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában.

    Utazás, baleset, biztonság

    Csonttörés, bokaficam, gyomorrontás, kórházi kezelés, horribilis számla - egyáltalán nem olyan élmények és fogalmak, amelyeket bárki szívesen megőrizne a családi nyaralásról. Mégis, mindössze az üdülni indulók egyharmada gondol a naptej és a törölköző mellett az utasbiztosításra is, ami nélkül pedig nem csak a pihenés, hanem talán az egész életünk is tönkremehet. Utazás, baleset, biztonság.>>

    Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az oltóközpont munkatársai arra hívják fel a figyelmet, hogy a legszívesebben látogatott dél-európai turisztikai célpontok esetében az egyik legfontosabb a hasmenés, a balesetek, az UVA/UVB sugárzás, a leégés és a tengeri csalánozók csípésének elkerülése.

    Ezekben az országokban érdemes palackozott vagy forralt vizet inni és különösen figyelni a fertőtlenítésre. Emellett tanácsos olyan gyógyszereket vinni, amelyek segíthetnek a tüneti kezelésben, ha szükséges.

    Kiemelik, hogy különösen fontos lehet az előzetes orvosi konzultáció az utazóknak, amennyiben egzotikus nyaralóhelyekre utaznak. Az utazók felkészítésével foglalkozó szakemberek naprakész információval rendelkeznek a világ más tájairól jelentett új és régi fertőző betegségekről, és ismerik a védőoltások alkalmazásával kapcsolatos javaslatokat, a nem fertőző betegségek megelőzési módjait.

    Jelenleg a Brazíliában június 12-én kezdődő labdarúgó világbajnokság kapcsán kellett jelentős szervezési feladatot megoldania az OEK-nek, hogy folyamatosan biztosítani tudják a sárgaláz elleni védőoltást. A vakcinához ugyanis hónapok óta Európa-szerte nehéz hozzáférni, miközben a rendezvény több helyszíne is sárgalázzal érintett területeken található.

    Hirdetés

    A szúnyogok által terjesztett Dengue-láz, az étellel-vízzel átvihető kórokozók, a cseppfertőzéssel terjedő vírusos és bakteriális fertőzések megelőzése mellett, a hosszú repülőút kockázatára, az állatharapások elkerülésére és a személyes biztonság fontosságára is felhívják a figyelmet.

    Az OEK figyelmeztet arra is, hogy tavaly óta változott a járványos gyermekbénulás (poliomyelitis) helyzete a világban. Olyan országokban is előfordul a vad vírus, ahol már évek óta nem volt jelen. Tíz országban mutatható ki a vírus cirkulációja, melyek közül Izraelbe és Etiópiába rendszeresen szerveznek turista utakat, míg Afganisztánt, Irakot, Kamerunt és Nigériát általában munkavállalás vagy üzleti út kapcsán keresik fel a magyar utazók.

    12 hónapnál nem régebbi emlékeztető oltással kell rendelkezni

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata alapján, aki gyermekkorában szabályosan, több alkalommal kapott gyermekbénulás elleni oltást, annak 12 hónapnál nem régebbi emlékeztető oltással kell rendelkeznie, ha az említett államokba utazik, ugyanis felnőtt is lehet a vírus hordozója. Ennek hiányában, aki 4 hétnél hosszabb ideig tartózkodik Szíriában, Pakisztánban vagy Kamerunban, az ország elhagyása előtt oltásra kötelezik - nyilatkozta Jelenik Zsuzsanna, az OEK főorvosa az MTI-nek.

    A Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontban - amely idén ünnepli tizenötéves fennállását - több nyelven beszélő, kiemelkedő szakmai tudással rendelkező orvos-asszisztens gárda nyújt nemzetközi színvonalú szolgáltatást az utazóknak.

    Az oltóközpontban évente 8-10 ezer embernek adnak utazás előtt tanácsot, és 12-13 ezer oltást adnak be az utazók számára, akiknek azt javasolják, hogy indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak a célország kulturális, higiénés, etikai és gazdasági és politikai helyzetéről.

    (MTI)

    Módosítva: 2014.06.04 15:45, Megjelenés: 2014.06.04 15:45
   • Cikkajánló

    Derékfájás

    Derékfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Tanácsok a megelőzéshez. Hogyan tarthatja hátát egészségesen és erősen?

    Kipirosodott könyök

    Kipirosodott könyök

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    A könyök területén észlelhető bőrelváltozások hátterében több betegség is állhat.

    Miért szükséges a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat?

    Hazánkban a Munka Törvénykönyve előírja, hogy a munkavállalók kizárólag olyan feladatra alkalmazhatók, ami az egészségükre, a testi alkatukra és fejlettségükre tekintettel van, és káros hatás nem éri őket.

    Koffeinmentes kávé - Ártalmas-e az egészségre?

    A koffeinmentes kávé ízében és megjelenésében is nagyon hasonlít a hagyományos kávéra, ám csak minimális koffeint tartalmaz. Nem ez az egyetlen különbség azonban a hagyományos és a koffeinmentes kávé között.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Modern daganatterápia
    Személyre szabott kezelési terv, mesterséges intelligencia segítségével.
    Tehet a hüvelygomba ellen
    A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.
    Allergiás?
    A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
    Új - Távkonzultáció
    Válasszon szakterületet, foglaljon percek alatt az otthonából, kényelmesen!
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások