Nem alszunk eleget - Lezárult a Nagy alváskutatás

Szerző: www.arvaligroup.com

Nem alszunk eleget, leggyakoribb rémálmunk a zuhanás, és sokan aludtunk már el iskolában vagy munkahelyen. A Cardo Nagy alváskutatása 1000 fő alvási, pihenési szokásait vizsgálta, az eredményeket szakértők kommentálták.

Nem alszunk eleget

A megkérdezettek 40 százaléka 6-7 órát alszik, közel 18 százalék 6 óránál kevesebbet. 7-8 órát a válaszadók alig több mint 26 százaléka jelölt meg, kb. 16 százalék pedig ennél több időt tölt alvással. Nem meglepő módon a „hány órát aludna, ha tehetné” kérdésre nem ezek a válaszok a születtek – a legtöbben (35 százalék) 8-9 órát illetve 7-8 órát (24 százalék) szánnának erre a tevékenységre, sőt, közel 10 százalék még 10 óránál is többet fordítana rá.

Hogyan alszunk?

A megkérdezettek közel 15 százaléka állítja csak, hogy nyugodtan. Közel fele néha felébred, de általában végigalussza az éjszakát, míg közel harmadának ritkán vannak nyugalmas éjszakái, és minden apró zajra felébred. Hogy ezek a számok mit jelentenek? „A rövid alvás mennyiség szignifikáns rizikó faktora a bármilyen okból bekövetkező elhalálozásnak.

Ha valaki csak napi 4 órát alszik rendszeresen a kockázat 2-szerese, ha 5 órát alszik másfélszerese a kockázat a napi 7 órát alvókkal szemben, hogy bármilyen okból meghal. Ennek magyarázata lehet, hogy a rövidebb alvás időtartam, rövidebb pihenési időszakot jelez, amely a mentális egészség gyengüléséhez, szegényes élet stílushoz, a fizikai kondíció romlásához, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség csökkenéséhez vezet.

A hosszú tartamú alvás ugyancsak rizikó faktor. A 8 órás alvás 1,3-szoros, a 9 órás másfélszeres, a 10 órás kétszeres kockázatot jelent a 7 órát alvókkal szemben a bármilyen okból bekövetkező halálra” - mondja dr.habil Szakács Zoltán PhD, a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság elnöke.

Édes álom?!

Az elalvással, úgy tűnik, hogy nincs gond – a megkérdezettek közel felének nem kell sok idő, kb. fél óra, mire elalszik, közel 34 százaléknak pár perc alatt sikerül, ám több mint 11 százalék legalább 1-2 órát vagy még többet forgolódik előtte. Hogy mi segít ebben leginkább? Úgy tűnik, hogy a TV nézés (a válaszadók közel 35 százaléka szerint), jócskán lemaradva következik az olvasás (11 százalék), illetve további praktikák, mint például, hogy elszámolunk 100-ig, gyógyteát iszunk, meditálunk, tejet fogyasztunk. Közel 32 százalék semmilyen praktikát nem vet be az elalvás érdekében.

Az álom mindig is érdekes témának bizonyult, lássuk, hogy milyen eredmények születtek. A legtöbben (28 százalék) nem emlékeznek az álmaikra, akik viszont igen, ott a család/barátok tematika vezet. Ha pedig álom, akkor a rémálmok nem megkerülhetőek (a megkérdezettek kb. 28 százaléka vallja csak, hogy nincsenek rémálmai). Ha pedig rémálom, akkor úgy tűnik, hogy nincs abszolút „favorit”: a zuhanás „vezet” közel 15 százalékal, de az üldözés, csapdába esés és menekülni képtelenség valamint a „szörnyűség történik a szeretteinkkel” is gyakori.

Alvásproblémák

A pihentető alvás minden korban elengedhetetlen feltétele az egészségnek. Az alvásproblémák terhe egyéni és társadalmi szinten is komoly gondot jelent, többek között korlátozhatja a napi munkavégzést. Globális jelenségről van szó, a világ lakosságának 45 százalékát érinthetik az alvásproblémák, amelyek megelőzhetőek és gyógyíthatók. Alvásproblémák: minden második embert érinthet

A válaszadók kb. 87 százaléka nem igazán frissen vagy kifejezetten fáradtan ébred, a megkérdezettek közel fele szerint viszont a matrac számít leginkább a pihentető alvásban. A felkelés úgy tűnik, nem is megy olyan nehezen. Közel 61 százalék pár perc alatt megy, viszont kb. 33 százaléknak kell 20-30 perc, mire ki tud kászálódni az ágyból.

Nem mindegy hol alszunk, min alszunk

Legszívesebben közepesen kemény matracon (38 százalék), memória matracon (31 százalék) és bio matracon (23 százalék) hevernénk, a rugós és rugótlan egyaránt kedvelt, ugyanúgy mint a kemény és a puha is (több válasz is bejelölhető volt). Egy bio matracon, amiben természetes anyag van, pl. kókusz, szintén szívesen pihennénk. Kb. 30 százalék 5-10 évente cseréli a matracát, kb. 60 százalék azonban 10-15 év között vagy ritkábban.

A megkérdezettek több mint háromnegyede tudja, hogy léteznek már matracok, amelyek gyógyászati segédeszköznek minősülnek. Matracvásárlásnál a legfontosabb szempontok: kényelem, egészséges alvás, minőség, szellőzés. Az innováció, úgy tűnik, kevéssé érdekel minket. A legtöbben interneten tájékozódnak, majd az üzletekben – úgy tűnik, hogy a közeli ismerősök, barátok véleménye és a TV, sajtóhirdetések kevésbé számítanak ebből a szempontból.

„Mivel az ember nem évente cseréli le a matracát, nagyon nem mindegy, hogy milyet vásárol. Amire kiemelt figyelmet kell fordítani, az az, hogy kellő alátámasztása legyen a hátnak illetve a gerincnek. A szellőzés szintén fontos, hiszen a fekhely higiéniáját is növeli, és csökkenti az esetleges allergiás panaszokat” - mondja Fülöp Tamás, Értékesítési és Marketing Igazgató, Cardo Kft.

Alvás munka közben?

A megkérdezettek harmada csak a saját ágyában tud aludni. Egyedül vagy együtt szeretünk aludni – erre 41 százalék-59 százalék arányban voksoltak a válaszadók. Főképpen oldalt fekve alszunk vagy hason… és a válaszadók harmada már aludt el munkahelyen vagy iskolában, sokan rendszeresen! Szex közben azonban mindössze kb. 13 százalék.

A nem reprezentatív online kutatás 2014 áprilisában készült 1000 fős mintán a Survey Monkey rendszerének használatával, az ArvaliCom közreműködésével. A válaszadók 84,4 százaléka nő volt, a 18,72 százalék budapesti, 31,79 százaléka vidéki nagyvárosi, 49,49 százalék vidéki kisvárosokból és falvakból került ki, 39,63 százalékuk 35 év alatti, 60,36 százalék 36 év feletti.

(www.arvaligroup.com)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Aranyér Aranyér

Mi lehet a kiváltó ok? Hogyan előzze meg az aranyér kialakulását?

Itt az újabb hőségriasztás...

Naponta 2-3 liter folyadék, elsősorban víz, a nap folyamán egyenletesen elosztva. Gyerekek számára a vízen túl az egészséges táplálkozás...

Az alvási apnoe kezelése

Az alvási apnoe enyhébb eseteiben orvosa életviteli változtatásokat javasolhat Önnek, többek között fogyást és a dohányzás elhagyását. Ha ezek...

Akár tíz litert is izzadhatunk egy...

Testünk 2-4 millió verejtékmirigye felel hőháztartásunk szabályozásért és gondoskodik arról, hogy a szervezet ne melegedjen túl akkor sem, amikor a...

Hogyan segíthet a babának, hogy...

Sok szülő belefáradt már abba, hogy éjszakáról éjszakára órákat van ébren kisbabája sírása miatt. Az alábbi tippekkel segíthet gyermekének...

Élet alvási apnoeval

Számos esetben az obstruktív, illetve a centrális alvási apnoeval való együttélés szempontjából nagyon fontos, hogy Ön átgondolja saját...

Az alvászavar és típusai

Az alvás alapvető létszükséglet a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódáshoz, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi...

Az alváshiány egészségügyi...

Napjaink rohanó világában nehéz mindenre időt szakítani, ezért kompromisszumot kell kötnünk. Ez gyakran az alvás rovására megy. Egy jó könyvre...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.