Az UV-figyelmeztetést is jelzi a meteorológiai szolgálat új mobilalkalmazása

Szerző: MTI

Mostantól az UV-előrejelzést és -figyelmeztetést is jelzi az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Meteora elnevezésű mobileszközös alkalmazása - jelentette be Tölgyesi László, a szolgálat informatikai és módszertani főosztályának vezetője szerdán egy budapesti rendezvényen.

Radics Kornélia, az OMSZ elnöke a meteorológiai szolgálat és a Napsugárzásvédelmi Tudományos Testület tudományos nappal egybekötött sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az ultraibolya-sugárzás veszélyes, ezért fontosnak tartják, hogy felkészüljenek az UV-szezonra, a veszélyek megelőzésére.

Az UV sugárzás

A nyári napforduló közelében, amikor a legmagasabban van a nap az égen, nagyobb mennyiségű veszélyes sugárzás ér el bennünket. A magas napállás miatt az UV sugárzás ilyenkor a legerősebb, és gyakran a déli órákban az extrém értéket is elérheti. Az UV sugárzásról bővebben.

Kissné Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségpolitikai főosztályának vezetője megköszönte az Országos Meteorológia Szolgálatnak, hogy újra és újra visszatérnek erre a témára. Mint kiemelte: a másik OMSZ (az Országos Mentőszolgálat) mellett az Országos Meteorológiai Szolgálat is életeket ment azáltal, hogy előrejelzik az UV-sugárzás veszélyét, segítik a prevenciót. A sokszori leégés és az azok által okozott bőrelváltozások megelőzése révén a következő 10-20 év betegségterhei csökkenhetnek - hangsúlyozta.

Páldy Anna, a Napsugárzásvédelmi Tudományos Testület elnöke elmondta: konferenciájukat általában május elején, a nyári szezon kezdetekor tartják, amikor még nem késő figyelmeztetni a lakosságot, hogy milyen veszélyei vannak a túlzott napsugárzásnak. Az UV-sugárzás a melanóma és a nem melanóma típusú bőrdaganatok kockázatát is növeli, de szerepe lehet az akár vaksággal járó szürkehályog kialakulásában is - emelte ki Páldy Anna.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) megbízott főigazgató-helyettese kiemelte: az elmúlt száz évben a teljes népességre tekintve nagyon sokat nőtt az UV sugárzás veszélye. Számos betegséget meg lehetne előzni az UV-sugárzás elleni megfelelő védekezéssel - tette hozzá Páldy Anna.

Szolárium

Az UV-sugarak hatására a bőrben képződő D vitamin elsődleges szerepe, hogy ellássa a szervezetet kalciummal - hangsúlyozta Balla Bernadett biológus. Ha a szervezetben megfelelő a D vitamin szint, akkor a kalcium felszívódása 30-40 százalék. Szolárium - Az UV-sugarak hatása és kockázata.

Az OKI főorvosa felhívta a figyelmet, hogy az UV-sugárzás nemcsak a napon, hanem szoláriumozás közben is veszélyt jelent. A társadalom, köztük a fiatalok is keveset tudnak erről, ezért ez ügyben sokat kell még tenni a nevelés és az oktatás terén - hangsúlyozta.

Páldy Anna ugyanakkor arra is kitért: meg kell találni az egyensúlyt a káros sugarak elleni védekezés és a napsütés élvezése között, ugyanis - mint mondta - a napsugárzásnak fontos szerepe van abban, hogy az emberi szervezet elegendő D-vitaminhoz jusson.

Tóth Zoltán, az OMSZ munkatársa előadásában elmondta: a tavalyi szezonban májustól augusztus végéig 38 napon adtak ki figyelmeztetést.

UV-index - védekezés

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetési rendszere szerint 5 és 6,9 közötti UV-index is erős sugárzást jelent. Ha az UV-index 7 és 7,9 közötti, az nagyon erős sugárzást jelent. Ekkor már a széles karimájú kalap, napszemüveg, napernyő, fényvédő krém alkalmazása mellett a szakemberek azt is javasolják, hogy kerüljék a déli napsütésben az árnyékmentes helyen való tartózkodást.

A 8 feletti UV-index már extrém sugárzási szintet jelöl. Ekkor 11 és 15 óra között már árnyékot kell keresni, könnyű, kevés testrészt fedetlenül hagyó ruha, széles karimájú kalap viselése, fényvédő krém, illetve napernyő használata indokolt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kétféle figyelmeztetést adhat ki az UV-sugárzás veszélye miatt. Ha a sugárzás másnapra várható maximuma eléri a 7,5-ös UV-index értéket a Dunántúl vagy a Dunától keletre eső terület 50 százalékán, ebben az esetben az érintett országrészre adnak ki figyelmeztetést. Ha az UV-sugárzás másnapra várható maximuma az ország több mint 50 százalékán eléri a 7,5-ös UV-indexet, akkor az egész országra érvényes a figyelmeztetés.

Tölgyesi László ugyanakkor elmondta: a Meteora alkalmazásban ennél alacsonyabb sugárzási szintre is be lehet állítani "saját riasztást" a saját bőrtípusa, érzékenységének megfelelően.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat február elején indította el Meteora elnevezésű, mobileszközökre kifejlesztett alkalmazását, amely folyamatosan aktuálisan tájékoztat a várható veszélyes időjárási jelenségekről.

Az OMSZ honlapja szerint a mobilalkalmazás Androidos telefonokra tölthető le.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Megküzdés a krónikus fáradtsággal...

A krónikus fájdalom és a krónikus fáradtság nagymértékben rombolja az életminőséget, ezért fontos önsegítő tippek által is lehetőséget...

Napozás: veszélyek és tanácsok

A napozás, a napon való tartózkodás egészséges, a napfény hatására fokozódik a bőrben a D-vitamin, amely főként a csontok szilárdságához és az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.