Vizeink szennyezésével magunknak is súlyos betegségeket okozunk

Szerző: MTI

A vizek szennyezése nemcsak az ottani élővilágot teszi tönkre, hanem az embereknek is súlyos betegségeket okoz - figyelmeztetett Áder János köztársasági elnök a Víz Világnapja alkalmából a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumban tett szombati látogatásán.

A vízszennyezettség hatásai

A vizeinkbe kerülő, tesztoszteron termelést blokkoló vegyi anyagok a felelősek a férfiak nemzőképességének csökkenéséért - állítja egy brit tanulmány. A gyógyszerek, növényvédő szerek és egyéb vegyi anyagok vízbe jutása a halaknál elnőiesedést illetve nemváltást okoz. Hasonló hormonváltozás a férfiaknál is megfigyelhető. A vízszennyezettség csökkenti a nemzőképességet.>>

Az államfő hozzátette: a világ kórházi ágyainak ötven százalékán olyan betegeket gyógyítanak, akik a fertőző víz miatti betegségektől szenvednek. Erre nem csak a víz világnapján érdemes emlékeztetni a kicsiket és nagyokat - mondta Áder János.

A víz világnapján gyakran szokták idézni azt a már közhelyesnek tekinthető mondatot, hogy "gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan" - és a közös környezeti felelősségnek ezen egymondatos meghatározása mind a mai napig megállja a helyét - hangsúlyozta Áder János.

A köztársasági elnök szerint a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum éppen arra példa, hogy a globális kérdéseken túl lokális tettekre is szükség van. "Néhányan megálmodták, hogy itt a Tisza mentén is meg kellene mutatni, amit máshol nagyon sok helyen láthatunk, csak itt nem tengeri, hanem édesvízi halakkal" - jegyezte meg az államfő.

Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere

A Tisza-tavi Ökocentrum 2012 áprilisára készült el 1,9 milliárd forintos uniós támogatással. Fő célja a Tisza és a Tisza-tó élővilágának bemutatása, illetve a térség idegenforgalmának fellendítése. Itt található Európa legnagyobb, csaknem 750 ezer literes édesvizű akváriumrendszere is.

Áder János elmondta: ez a kiállítás - azon túl, hogy elbűvöli a gyerekeket és lenyűgözi a felnőtteket - arra is emlékeztet, hogy mindaz, amit itt látható, a természetben is megtalálható. Úgy fogalmazott: "ha nem bolygatjuk a természetet, fölöslegesen nem avatkozunk be, nem szennyezzük a vizeinket és vigyázunk rájuk, ugyanilyen élettel teli vizeket őrizhetünk meg gyerekeink és unokáink örömére".

A köztársasági elnök kitért a tavaly októberi budapesti víz-világtalálkozóra is, mint hangsúlyozta, a tanácskozás nagy diplomáciai, politikai és szakmai siker volt.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Az álmok terápiás szerepe

Minden ember álmodott már valaha, és minden bizonnyal a legtöbbünkben, ha nem is mindenkiben, felmerült, hogy mit jelenthet az álma, jó-e egyáltalán...

Van-e szerepe az orvosi gombáknak a...

A gyógynövények mellett több ezer éve a gombákat is sokan fogyasztják. Az elmúlt évtizedekben több ezer tudományos publikáció született a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.