• Boldogtalanok a magyar fiatalok, ha nincs párkapcsolatuk

    Szerző: redlemon.hu

    Kapcsolatfüggők és elvágyódók a hazai fiatalok – derül ki egy friss, 30 országban, köztük Magyarországon végzett felmérésből.

    Míg nemzetközileg a 15-24 éves generáció boldogságát a barátok és a családdal együtt töltött idő jelenti, addig a hazai fiatalokat főleg a párkapcsolat megléte teszi boldoggá. A vizsgált országok közül a magyar fiatalok közül gondolják ráadásul a legtöbben azt, hogy jobb lenne az életük egy másik országban.

    Nemzetközi szinten a fiatalok 74 százaléka definiálja a boldogságot a siker egyik alappilléreként. A világszerte számos ifjúsági márkát üzemeltető Viacom médiavállalat globális kutatásában részt vett több mint 18 ezer fiatal válaszából kiderült, hogy a 30 vizsgált ország közül a Mexikóban élő milleniumi korosztály érzi legjobban magát, az itteni fiatalok 93 százaléka vallja azt, hogy boldogan él. Ez a 74 százalékos globális átlaghoz képest kiemelkedően nagy arány, a magyarok ehhez képest kissé le vannak maradva a maguk 70 százalékával.

    Kapcsolatfüggőség


    A kapcsolatfüggőség divatos kifejezés, manapság gyakran használatos. Amikor valaki minden cselekedetét a másik véleményétől és beleegyezésétől teszi függővé, miközben ez nem kölcsönös, és ebben a szituációban nem boldog egyik fél sem, erős a gyanú a kapcsolatfüggőségre. Kapcsolatfüggőség - Miért jobb a rossz kapcsolat, mint a magány?>>

    A Viacom kutatása alapján 17 százalékkal boldogabbak a hazai fiatalok, mint a legszomorúbbnak számító japánok a maguk 50 százalékával, a portugáloktól, a görögöktől és az olaszoktól viszont alig vagyunk lemaradva.

    A magyar fiataloknak még családjuknál is fontosabb a barátjuk, barátnőjük

    A legújabb trendek szerint azonban világszerte divatba jött, hogy a fiatal generáció tagjai ahelyett, hogy magukat sajnáltatnák, tesznek a jövőjükért: tanulnak, fejlesztik magukat, odafigyelnek az egészségükre, és a pénzügyeiket is az elkövetkező évek függvényében intézik. Ez a VIVA által publikált kutatás szerint a magyar fiatalokra kevésbé jellemző, ők inkább otthon ülnek, rengeteg tévéznek és számítógépeznek, legszívesebben azonban nem egyedül teszik ezt.

    A magyar fiataloknak ugyanis saját bevallásuk szerint még családjuknál is fontosabb, hogy legyen barátjuk, barátnőjük. Ellenben fő stresszforrásukat is ez jelenti, 56 százalékuk emiatt szorong leginkább, amellett, hogy 64 százalékuk problémaforrásának a munkahelykeresést jelöli meg főként – ezek a számok kiemelkedően magasnak számítanak nemzetközi viszonylatban.

    Hirdetés

    A kapcsolatfüggőség okai

    Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus szerint több okra is levezethető a generációra jellemző kapcsolatfüggőség.

    Bodogság, elégedettség


    Minél erősebben érzi bárki is az emberi kötődést, a hálát, a kíváncsiságot, a barátságot és a lelkesedést, annál inkább elégedett az élettel. A pszichológusok szerint a boldogság egyik legfőbb eszköze a humor. A boldogság és az elégedettség 3 tényező függvénye.>>

    „Azt gondolom, hogy Magyarországon még nagyon jellemző, hogy a szülők a létfenntartásért túlóráznak, fáradtak, és ezért nem tudnak megfelelő mennyiségű időt tölteni a gyermekeikkel. Emiatt a fiatalok a kortárs-csoportok felé fordulnak.

    Mivel az önbizalomhiányt erősítő iskolai rendszerek nem az egészséges küzdelmet, hanem szorongást és rivalizálást eredményeznek, ez lecsapódik a baráti kapcsolatokban is. Ezek miatt a fiatalnak az marad, hogy a partnerébe kapaszkodjon, tőle várja az elismerést. Sajnos ebben is sokan csalódnak, ahogyan a többség a tekintetben is kiábrándult, hogy van-e itthon jövője. A rendszerváltást megélt szülők nagy részétől ugyanis feladást és pesszimizmust tapasztalnak. Ebből fakad, hogy kiutat keresnek, akár azon az áron, hogy elhagynák az országot.”- mondja Dr. Almási Kitti.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A legérdekesebb eredmények egyike, hogy nemzetközileg a 15 éven felülieknek még mindig a 24 százaléka hisz abban, hogy jóval többet keres majd, mint szülei. Ez a 2006-os adatokhoz képest 6 százalékos esést jelent, mégis a tágabb lehetőségek, az internet, és a szabad külföldre vándorlás opciója optimizmussal tölti el a fiatalokat.

    A VIVA felmérése szerint a hazai fiatalok csupán 56 százaléka büszke arra, hogy magyarnak vallhatja magát, a nemzetközi 83 százalékos átlaggal szemben. A magyar 15-24 éves generáció tagjainak 69 százaléka gondolja úgy, hogy jobb élete lenne egy másik országban, ezzel az aránnyal az első helyen szerepelnek a hazai válaszadók. A legjobban a kanadai és a japán fiatalok érzik magukat az országukban, náluk csak közel 20 százalékos az elvágyódási arány.

    (redlemon.hu)


     

    Legutóbb frissült: 2014.02.14 11:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A szerelemről tudományosan - Mi köze van hozzá a szívünknek?

    Miért jelképezik a piros, rózsaszín vagy éppen pink színben pompázó szívek a szerelmet? Tévedünk, ha azt hisszük, a szívnek bármi köze van az érzelmeinkhez, hacsak nem fizikai mellékhatásként.

    Az oxitocin - Miért fontos a szervezet számára?

    Az oxitocin olyan anyag, aminek a nevét hétköznapjainkban is gyakran halljuk, de kevés konkrétumot tudunk róla. Rengetegen találkoztak vele, rengetegen hallották a nevét, de nem biztos, hogy minden hatása ennyire széles körben ismert. Nőgyógyászati klinikákon szülés közben, fájások megindítására gyakran használt szer. Mi mindenben van még ezen túl szerepe?

    67 százalékon áll a magyarok boldogságszintje

    Holnap, azaz március 20-án van a boldogság világnapja, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) hívott életre még 2012 nyarán.

    A boldogság hatékony antidepresszáns mellékhatások nélkül

    Március 20. a Boldogság Nemzetközi Napja. - A Boldogság Nemzetközi Napját eredetileg az Egyesült Nemzetek Szervezete vezette be.

    A boldogságról orvosi szemmel

    A boldogság mindenki életében ugyanazt az állapotot jelenti. A boldogság alappillére a belső harmónia és a lelki béke megteremtése. A boldogságérzés eléréséhez azonban mindenki életében más és más tényező szükséges. A boldogságérzet kialakulásához számos dolog segít hozzá bennünket, a szervezetükben aktiválódó biokémiai folyamatok révén.

    Hogyan élnek a magyar fiatalok?

    Szelektíven gyűjti a hulladékot és törekszik az energiatakarékosságra a mai magyar fiatalok csaknem fele; negyedük azonban soha nem sportol - derül ki a Fanta Trendriport elnevezésű kutatás újabb részéből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.