Szmogveszély Budapesten és országszerte

Szerző: legszennyezes.hu

Budapest több mérőállomásán is a szmogriadó riasztási fokozatát megközelítő vagy azt meghaladó a szálló por koncentrációja, de a többi településen is igen rossz a levegő minősége.

A legszennyezes.hu adatai szerint a legtöbb hazai településen gyors ütemben romlik a levegő minősége. Budapesten a pesthidegkúti állomáson tegnap már a riasztási fokozatot is meghaladta a szálló por koncentrációja (103 mikrogram/köbméter). Hasonlóan rossz volt a helyzet Csepelen (90) és a XV. kerületben (92) is.

Szmog és szállópor

2008. októberében az Európai Unióban egyedüliként, Magyarország bevezette a szálló porra vonatkozó konkrét, önálló egészségügyi határértékeket, mely a 2,5-10 mikrométer nagyságrendbe eső részecskékre vonatkozik. Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell.>>

De nem csak Budapesten rossz a levegő minősége. A Sajó-völgyben már vasárnap átlépte a levegő szennyezettsége az egészségügyi határértékeket (50), hétfőn pedig már a szmogriadó tájékoztatási fokozatát is (75).

Miskolcon a Búza téri állomáson hétfőn 96 mikrogramm/köbméter volt a levegő szálló por koncentrációja, ami már közel van a szmogriadó riasztási fokozatához (100) is.

A többi hazai településen vasárnap még határérték alatt volt a levegő szennyezettsége, azonban hétfőn már egyre több településen emelkedett a határérték fölé.

Dunaújvárosban 64 mikrogram/köbmétert, Szegeden 66, míg Pécsett 60 mikrogrammos értéket regisztráltak tegnap a műszerek, amelyek szintén az egészségügyi határérték (50) feletti értékek.

Ennél is rosszabb a helyzet Nyíregyházán, ahol a szálló por koncentrációja (94) megközelítette tegnap a riasztási fokozatot.

Miért magas a levegő szennyezettsége?

A hétvégi mediterrán ciklon nyomán igen hideg levegő árasztotta el a Kárpát-medencét. A magasban azonban kevésbé volt erőteljes a lehűlés, így talajközelben most hidegebb van, mint 1500 méter magasan. Ez a fordított légrétegződés meggátolja, a függőleges légcserét, így a légszennyező anyagok nem tudnak eltávozni a kibocsátási helyükről. Amíg ez a hidegpárna jelenség megmarad, addig a levegő minősége is igen kedvezőtlen marad.

Az esotanc.hu előrejelzése szerint holnap egy időjárási front éri el hazánkat, és a magasban csütörtöktől további melegedés indul meg, illetve a délkeleti szél is megélénkül. A hajnali órákban némileg enyhülnek a hajnali fagyok, de továbbra is marad a fordított légrétegződés, és így a levegő minőségében sem várható jelentős javulás.

A szálló por hatása

A szálló por káros rövidtávú hatása mellett fontos megemlíteni, hogy nincs olyan alacsony érték, ami alatt ne kellene káros hatással számolni. Hosszú távon növeli a szív- és keringési, valamint a légzőszervi halálozások arányát is. Egy friss tudományos publikáció szerint a Sajó-völgyben évente mintegy 250 ember idő előtti halálát okozza ez a szennyezőanyag.

Javasoljuk, hogy a légszennyezettségre érzékenyebb csoportok, így az idősek, a gyermeke, a várandós anyukák, a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, valamint a légzőszervi problémákkal küszködők, lehetőleg kerüljék a forgalmasabb csomópontokat, és rövidítsék meg a kint tartózkodást különösen a késő délután-esti órákban.

(legszennyezes.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vashiányos vérszegénység Vashiányos vérszegénység

Mi okozhatja? Melyek a vashiány tünetei? Mennyi a vasszükségletünk?

Legyen a mozgás kortalan! Legyen a mozgás kortalan!

A Magyar Szabadidősport Szövetség ajánlása a szenior korosztálynak. (x)

Ha idősebb férfi fiatal nőt szeret s...

Tapasztalták már, ha tíz-húsz-harminc évvel idősebb férfi oldalán sokkal fiatalabb párját látják, rögtön utánuk fordulnak, s gyakorta negatív...

Hogyan készítsünk gyógynövényből...

Ez a kérdés azért is fontos, mert a várt hatás eléréséhez a gyógynövényben lévő hatóanyagoknak kellő mennyiségben ki kell oldódniuk....

Szívbeteg vagy? Vigyázz: a téli...

Nem csak a tiszta víz, hanem a tiszta levegő is egyre nagyobb értékké válik napjainkban. Láttunk már elrettentő példákat egyes kínai...

A szmog olyan, mint a dohányzás

A szmog a tél velejárója, bár egyáltalán nem olyan természetes dolog, mint a hóesés. A hóval ellentétben pedig számos egészségügyi kockázattal...

Amit a szmogról és a szálló porról...

2008 októberében az Európai Unióban egyedüliként, Magyarország bevezette a szálló porra vonatkozó konkrét, önálló egészségügyi...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.