Új helyre költözik a sürgősségi ellátás Nagykanizsán

Szerző: MTI

Csütörtöktől tíz napon át szünetel a nagykanizsai kórház sürgősségi betegellátó osztályának működése, mert a részleg új helyre költözik - tájékoztatta a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója kedden az MTI-t.

Brünner Szilveszter közölte: a január 27-én már az új helyen megnyíló sürgősségi osztály feladatát a költözés ideje alatt más osztályok veszik át.

A betegek legfontosabb jogai

Magyarországon minden betegnek joga van az egészségügyi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és megkülönböztetés nélküli egészségügyi ellátáshoz. A betegek legfontosabb jogai.

Az urológiai betegek ellátása a sebészeti osztály feladata lesz, a szemészeti páciensek megfelelő helyre irányítását a baleseti osztály ügyeletese végzi, míg a fül-orr-gégészeti betegek ellátásáról és továbbutalásáról az intenzív osztály orvosa intézkedik. Ha valaki beutaló nélkül, vagy a sürgősségi osztálynak címzett beutalóval érkezik, a belgyógyászati osztály ambulanciáján kapja meg ez idő alatt az elsődleges ellátást.

A főigazgató kifejtette: naponta 60-80 beteg érkezik a nagykanizsai sürgősségi osztályra, de 70 százalékuk esetében nem indokolt a sürgősségi ellátás. Az új részleg január 27-ei megnyitását követően a remények szerint jobban összehangolhatóbbá válik az alapellátás és a sürgősségi osztály munkája is - tette hozzá.

Brünner Szilveszter az MTI kérdésére elmondta azt is, hogy a jelentősen megnövelt területű új osztály biztonságos működéséhez a mostani 40 fős létszámot a másfélszeresére kell növelni, de a finanszírozás egyelőre nem bővült. Az intézmény ezért saját forrásaiból alkalmaz majd közreműködő személyzetet, vagyis ápolókat és orvosokat.

Megújuló sűrgősségi centrum támogatással

A kórház korábbi tájékoztatása szerint a Nagykanizsa és térségéhez tartozó mintegy 100 ezer lakosú terület ellátását végző intézményben a sürgősségi ellátás korszerűsítésére 520 millió forintot fordítottak. Ehhez az Új Széchenyi Terv forrásaiból közel 448 millió forint támogatás társult.

A csaknem ezer négyzetméteres, részben teljesen új épületszárnyban fogadják a mentőautóval vagy más módon érkező pácienseket. A sürgősségi eseteket és a fertőzéses szövődményeket kezelő szeptikus műtőt, illetve vizsgálóhelyiségeket alakítottak ki, és nyolc beteg kórtermi elhelyezését tudják majd biztosítani.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szívmegállás Szívmegállás

Hetekkel korábban lehetnek tünetei. Tudatosan kellene figyelni a jelekre.

Adójóváírás betegség miatt -...

A személyi kedvezmény igénybevétele szempontjából a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek köre 2019. január 1-jén bővült utoljára....

Mi lesz velünk a járvány után? A...

Végre kinyitott az ország, és bár még fertőtlenítővel, néha maszkban, de végre újra „szabadok lehetünk”. Régóta vártunk erre. De vajon...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.