Új helyre költözik a sürgősségi ellátás Nagykanizsán

MTI
megjelent: 2014.01.15.

Csütörtöktől tíz napon át szünetel a nagykanizsai kórház sürgősségi betegellátó osztályának működése, mert a részleg új helyre költözik - tájékoztatta a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója kedden az MTI-t.

Brünner Szilveszter közölte: a január 27-én már az új helyen megnyíló sürgősségi osztály feladatát a költözés ideje alatt más osztályok veszik át.

Az urológiai betegek ellátása a sebészeti osztály feladata lesz, a szemészeti páciensek megfelelő helyre irányítását a baleseti osztály ügyeletese végzi, míg a fül-orr-gégészeti betegek ellátásáról és továbbutalásáról az intenzív osztály orvosa intézkedik. Ha valaki beutaló nélkül, vagy a sürgősségi osztálynak címzett beutalóval érkezik, a belgyógyászati osztály ambulanciáján kapja meg ez idő alatt az elsődleges ellátást.

A főigazgató kifejtette: naponta 60-80 beteg érkezik a nagykanizsai sürgősségi osztályra, de 70 százalékuk esetében nem indokolt a sürgősségi ellátás. Az új részleg január 27-ei megnyitását követően a remények szerint jobban összehangolhatóbbá válik az alapellátás és a sürgősségi osztály munkája is - tette hozzá.

Brünner Szilveszter az MTI kérdésére elmondta azt is, hogy a jelentősen megnövelt területű új osztály biztonságos működéséhez a mostani 40 fős létszámot a másfélszeresére kell növelni, de a finanszírozás egyelőre nem bővült. Az intézmény ezért saját forrásaiból alkalmaz majd közreműködő személyzetet, vagyis ápolókat és orvosokat.

A betegek legfontosabb jogai

Magyarországon minden betegnek joga van az egészségügyi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és megkülönböztetés nélküli egészségügyi ellátáshoz. A betegek legfontosabb jogai.

Megújuló sűrgősségi centrum támogatással

A kórház korábbi tájékoztatása szerint a Nagykanizsa és térségéhez tartozó mintegy 100 ezer lakosú terület ellátását végző intézményben a sürgősségi ellátás korszerűsítésére 520 millió forintot fordítottak. Ehhez az Új Széchenyi Terv forrásaiból közel 448 millió forint támogatás társult.

A csaknem ezer négyzetméteres, részben teljesen új épületszárnyban fogadják a mentőautóval vagy más módon érkező pácienseket. A sürgősségi eseteket és a fertőzéses szövődményeket kezelő szeptikus műtőt, illetve vizsgálóhelyiségeket alakítottak ki, és nyolc beteg kórtermi elhelyezését tudják majd biztosítani.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Étrend-kiegészítők Étrend-kiegészítők

Hogyan tájékozódjunk az étrend-kiegészítők útvesztőjében? (x)

Krónikus betegek Krónikus betegek

A téli szezon a légúti fertőzések nagyobb kockázatával jár. (x)

Indokolt esetben hívjuk a mentőket a betegekhez

Számos olyan életveszélyes helyzet van, amikor azonnali orvosi beavatkozásra, a mentők értesítésére van szükség. Ám sok esetben hívják a...

Sürgős-e a sürgős? Miért olyan hosszú a várakozási idő a sürgősségi ellátás során?

Gyakran hallott kérdés az egészségügyben: "Mennyit kell még várni?" Ez bizony sok mindentől függ, és a legtöbb esetben a betegellátási szisztéma...

Labor a betegágy mellett

Az orvosi ellátásban elengedhetetlen a gyors döntés, ami különös hangsúlyt kap a sürgősségi osztály munkájában. Ebben segítenek az ágy mellett...

A sürgős ellátást igénylő hasfájás jelei és okai csecsemőknél

A hasfájás újszülött- és csecsemőkorban is az egyik leggyakoribb panaszok közé tartozik. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a baba sírása nem...

Mik azok a pro familia ellátások?

Az úgynevezett pro familia ellátások lehetőséget biztosítanak arra, hogy az orvos saját magát és közeli hozzátartozóját akkor is beutalhatja...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.