Új helyre költözik a sürgősségi ellátás Nagykanizsán

MTI
megjelent:

Csütörtöktől tíz napon át szünetel a nagykanizsai kórház sürgősségi betegellátó osztályának működése, mert a részleg új helyre költözik - tájékoztatta a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója kedden az MTI-t.

Brünner Szilveszter közölte: a január 27-én már az új helyen megnyíló sürgősségi osztály feladatát a költözés ideje alatt más osztályok veszik át.

Az urológiai betegek ellátása a sebészeti osztály feladata lesz, a szemészeti páciensek megfelelő helyre irányítását a baleseti osztály ügyeletese végzi, míg a fül-orr-gégészeti betegek ellátásáról és továbbutalásáról az intenzív osztály orvosa intézkedik. Ha valaki beutaló nélkül, vagy a sürgősségi osztálynak címzett beutalóval érkezik, a belgyógyászati osztály ambulanciáján kapja meg ez idő alatt az elsődleges ellátást.

A főigazgató kifejtette: naponta 60-80 beteg érkezik a nagykanizsai sürgősségi osztályra, de 70 százalékuk esetében nem indokolt a sürgősségi ellátás. Az új részleg január 27-ei megnyitását követően a remények szerint jobban összehangolhatóbbá válik az alapellátás és a sürgősségi osztály munkája is - tette hozzá.

Brünner Szilveszter az MTI kérdésére elmondta azt is, hogy a jelentősen megnövelt területű új osztály biztonságos működéséhez a mostani 40 fős létszámot a másfélszeresére kell növelni, de a finanszírozás egyelőre nem bővült. Az intézmény ezért saját forrásaiból alkalmaz majd közreműködő személyzetet, vagyis ápolókat és orvosokat.

A betegek legfontosabb jogai

Magyarországon minden betegnek joga van az egészségügyi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és megkülönböztetés nélküli egészségügyi ellátáshoz. A betegek legfontosabb jogai.

Megújuló sűrgősségi centrum támogatással

A kórház korábbi tájékoztatása szerint a Nagykanizsa és térségéhez tartozó mintegy 100 ezer lakosú terület ellátását végző intézményben a sürgősségi ellátás korszerűsítésére 520 millió forintot fordítottak. Ehhez az Új Széchenyi Terv forrásaiból közel 448 millió forint támogatás társult.

A csaknem ezer négyzetméteres, részben teljesen új épületszárnyban fogadják a mentőautóval vagy más módon érkező pácienseket. A sürgősségi eseteket és a fertőzéses szövődményeket kezelő szeptikus műtőt, illetve vizsgálóhelyiségeket alakítottak ki, és nyolc beteg kórtermi elhelyezését tudják majd biztosítani.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.