• Kézhigiénia az ünnepek alatt - Mire ügyeljünk a karácsonyi időszakban?

    Szerző: well pr

    Közelednek az ünnepek és már mindenki karácsonyi lázban ég. Megtelnek az utcák, a karácsonyi vásárok és az üzletek. Ilyekor azonban nem csupán az emberek nyüzsögnek mindenfele, hanem a baktériumok számára is briliáns ez az időszak arra, hogy minél sűrűbben cseréljenek gazdát.

    Nézzünk néhány olyan szituációt, melyekben még most sem szabad elfeledkeznünk a kézhigiéniáról!

    Karácsonyi vásárok

    A karácsonyi vásárok reneszánszukat élik, hiszen az adventi időszakban szinte minden sarkon belebotolhatunk egy tündéri bazárba. Itt nem csupán karácsonyi ajándékokat és dekorációkat vásárolhatunk, hanem számos olyan finomságból is kedvünkre falatozgathatunk, mint például kürtőskalács, perec, kenyérlángos vagy fánk. Mielőtt azonban elmerülünk a nyalánkságok élvezetébe, ne feledkezzünk el kezünk tisztaságáról sem, hiszen ezeket az ételeket nagyrészt kezünkbe vesszük, és úgy fogyasztjuk el. Erre az esetre legyen nálunk mindig antibakteriális kézfertőtlenítő gél, mellyel egyszerűen, víz nélküli varázsolhatjuk tisztára kezeinket.

    Karácsonyi ajándékvadászat

    A kézmosás fontos: Hogyan mossuk helyesen?

    A rendszeres kézmosással csökkenthetjük az olyan fertőző betegségek esélyét, mint amilyen a nátha, az influenza és a hasmenés. Nem elég azonban a rendszeres kézmosás. Nagyon sokan nem használnak szappant, vagy túl rövid ideg mossák a kezüket. A kézmosás fontos: Hogyan mossuk helyesen?>>

    Az adventi időszakban a bevásárlóközpontok szinte teljesen megtelnek és a boltokban is egymásnak adogatják a vásárlók a kilincset. Ilyenkor az ajtónyitókon, a mozgólépcső kapaszkodóján kívül az üzletekben is megfogunk, alaposan megszemlélünk és megtapogatunk mindent, ami közben a baktériumok könnyedén cserélnek gazdákat. A nagy rohanás közepette így ügyeljünk arra, hogy kézmosás előtt ne dörzsöljük meg szemünket, semmit se vegyünk a szánkba, valamint tüsszentésnél és köhögésnél ne érintsük hozzá a kezünket, mert így egyenes utat engedünk a baktériumoknak, hogy bejussanak szervezetünkbe. Ez fontos, hiszen az ünnepek előtt senkinek sem hiányzik egy betegség. Hazatérve az első utunk a fürdőszobába vezessen, ahol lehetőség szerint antibakteriális szappannal mossunk alaposan kezet.

    Hirdetés

    Mézeskalácssütés

    Karácsony előtt sokan szerveznek barátaikkal, családjukkal közös sütős programot, ahol mézeskalácsot vagy egyéb ünnepi finomságokat készítenek el együtt. Mielőtt nekilátunk a tésztagyúrásnak, szaggatásnak vagy dekorálásnak ügyeljünk arra, hogy minden résztvevő alaposan megmossa a kezét. Ilyenkor ugyanis, amikor sokan ténykednek egyszerre, a jó hangulat és a beszélgetés, nevetés hevében sokszor feledésbe merül a máskor alapvető kézhigiénia.

    További egészségmegőrző tippek:

    • Ahhoz, hogy egészségesen vészelhessük át az ünnepeket, használjunk rendszeresen antibakteriális kézmosót, mely elpusztítja a baktériumok 99,9 százalékát, így nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy elkerüljük a fertőzéseket.
    • A fürdőszobában cseréljünk sűrűn, akár hetente kéztörlőt, hiszen a nedves anyagon is megtapadhatnak a baktériumok.
    • Használjunk kesztyűt ne csak az utcán, hanem a tömegközlekedési eszközökön való kapaszkodásnál is!
    • Mindig legyen nálunk tiszta papír zsebkendő és abba tüsszentsünk tenyerünk helyett.

    A biocidokat biztonságosan alkalmazza! Használat előtt mindig olvassa el a feliratot (címkét) és a használati utasítást!

    (well pr)

     

    Módosítva: 2014.12.23 20:01, Megjelenés: 2014.12.23 20:01
   • Cikkajánló

    Ha COVID-os a gyermek

    Ha COVID-os a gyermek

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Hogyan igazolja a szülő a hiányzást? A legfontosabb gyakorlati tudnivalók.

    Fontos tudni!

    Fontos tudni!

    koronavirus.gov.hu

    Péntektől kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken is.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    Növelhetik-e a diétás üdítőitalok a stroke kockázatát idősebb nőknél?

    Egy új kutatás arra figyelmeztet, hogy a diétás vagy mesterségesen édesített üdítőitalok és gyümölcslevek túlzott fogyasztása növelheti a stroke kockázatát idősebb nők esetén.

    Karácsonyi veszélyek

    A média nem ritkán jelentős szerepet tulajdonít a karácsonyi balesetek és vészhelyzetek reflektorfénybe állítására, azonban a hazai statisztikák szerencsére ezt nem támasztják alá. Mindemellett nem árt, ha legalább kicsit ilyenkor átismételjük vagy éppen megalapozzuk elsősegélytudásunkat.

    Mire figyeljünk, hogy meghitten tölthessük a karácsonyt?

    A karácsony az emberiség és az év egyik legszebb ünnepe. Azonban ahhoz, hogy ez a néhány nap mindenki számára valóban boldog és meghitt hangulatban teljen, nem árt, ha néhány dologban kellőképpen elővigyázatosak és körültekintőek vagyunk. Nem is gondolnánk, hogy ez a családi ünnep milyen veszélyeket rejt magában.

    Hogyan tegye bababiztossá a Karácsonyt?

    A karácsony a fénylő díszek, csillogó fenyőfa és gyertyák szezonja - melyeket nézni is gyönyörűség, ám sokkal izgalmasabb megfogni, különösen egy kisgyermeknek!

    Karácsony speciális diétával

    Azok számára, akiknek speciális diétát kell tartaniuk, a karácsonyi ünnepek inkább szólnak a lemondásról, mint az ünneplésről. Ennek ellenére ma már nem lehetetlen, hogy olyan menüsort állítsunk össze, amely mellett az egész család felhőtlenül élvezi az ünnepet.

    Karácsonykor is étkezhetünk egészségesen! Hogyan?

    Az adventi időszakban nagyon sok ünnepi finomság, különlegesség kerül az asztalra, de az ünnepi vásári forgatagban is szívesen kóstolgatjuk az édességeket, a jellegzetes ünnepi ételeket.

    Kilenc tipp a karácsonyi kilók ellen

    A klasszikus karácsonyi menü igencsak megterheli a gyomrunkat, és mivel az ünnepek alatt csak pihenünk, rövid idő alatt jó néhány kilót lehet felszedni. És a főétkezések közötti nassolásokról nem is beszéltünk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA