A legjobb magyar egészségügyi appok

Szerző: WEBBeteg

Az okostelefonok terjedése újfajta egészségügyi kommunikációt és változatos szolgáltatások megjelenését teszi lehetővé. Mi a helyzet itthon és külföldön?

Az egészségügyi kommunikáció, a betegek edukálása, valamint a terápia vezetése szempontjából a kütyük új, innovatív lehetőségeket nyitnak a szektorban érintett piaci szereplők számára.

Ma már számos magyar nyelvű orvosi alkalmazás elérhető az Android és az iOS operációs rendszerű készülékekre, és bár a mobilappokról nem állnak rendelkezésre pontos letöltési adatok, becsült adatok szerint a legtöbbször letöltött magyar alkalmazások 50 000 és 100 000 közötti letöltésszámmal rendelkeznek, míg a lista végén állók 1000 alatti letöltést tudnak felmutatni.

Amerika mindenki előtt jár

Dr. Meskó Bertalan jövőkutató orvos szerint, trendeket tekintve a digitális egészségügyben mindig 2-3 évvel le vannak maradva a világ országai az Egyesült Államokhoz képest, így nagyjából látni lehet, hogy mi várható nálunk most. Eszerint jelentősen növekedni fog az egészségügyi-orvosi alkalmazások letöltésének száma, emellett természetesen az elérhető appok száma is feltűnően növekedni fog. Aztán azt tapasztaljuk, hogy bár sok ilyen jellegű alkalmazást töltenek le betegek, orvosok, hamar abbahagyják a használatukat és valójában csak 1-2 alkalmazás kerül be a mindennapi tevékenységeik közé. Ezután egy ésszerű használati irányt vesz az ipar, kevés alkalmazást töltenek le, de azokat nagyon megválogatják.

Kérdésünkre a szakértő elmondta, hogy az Egyesült Államokban annyira előre jár a trend, hogy az egészségügyi mobilalkalmazások letöltésének görbéje a plató stádiumba került, haladunk az igazán ésszerű használat felé. Már van olyan szabadalom beadva, ami lehetővé tenné, hogy a receptre bevizsgált mobilalkalmazást is lehessen felírni. 95 millió amerikai használt egészségügyi mobil app-et 2013-ban, és kb. 35%-a minden amerikai felnőttnek próbálta már diagnosztizálni magát online. Az orvosok 31%-a használja okostelefonját diagnosztikai döntésnél.

Az amerikai és az európai szokások között koncepcionális eltérést Meskó nem lát, de szerinte az okostelefonok orvosi használatának kultúrája valóban mutat valamennyi elmaradást. Mivel a piaci lehetőségek még nem átütőek, a nagy cégek sem orvosi alkalmazásokat fejlesztenek, ráadásul mivel az orvosi információk jelentős többsége angol nyelvű, nehéz versenyezni, bizonyos területeken pedig nem is lehet, a nemzetközi alkalmazásokkal.

Célpontban a nők?

Kicsit körülnézve a piacon, a legnépszerűbb egészségügyi és életmód appok legnépszerűbbjei egymillió fölötti letöltésszámmal büszkélkedhetnek, ezek között vannak elsősegély-alkalmazás, menstruácós naptár, anatómiai lexikon, átfogó orvosi információs adatbázis, fogamzásgátló-szedési emlékeztető.

Látható, hogy sok alkalmazás kifejezetten nőknek szól, ennek létjogosultságát egy magyar kutatás is alátámasztja: a magyar nők – akik már hallottak mobilalkalmazásokról - 90 százaléka tartja hasznosnak az egészségügyi, nőknek kifejlesztett appokat és azok száma is alacsonyabb, akik inkább kevésbé találják hasznosnak. A magyar férfiaknál ez az arány 80 százalék és azok száma is magasabb, akik szerint feleslegesek az ilyen alkalmazások – derül ki a Szinapszis Kft. egyik friss felméréséből.

A legjobb magyar egészségügyi appok

Míg az Egyesült Államokban már 2012-ben látszódott egy erőteljes csökkenés az alkalmazások letöltésének számában, Magyarországon - az okostelefonok terjedésének köszönhetően – a letöltések száma egyre emelkedik, a világpiacra jellemző trendek itt is kirajzolódnak, az egészségügyi alkalmazások letöltési rangsorát elsősegély, laborlelet, nőgyógyászati naptár, leszokássegítő alkalmazások vezetik.

Elsősegély – Mit kell tennem? - Helyzetek, újraélesztés, keresők egy helyen. Az alkalmazás egyszerre jelent könnyen felhasználható elsősegélynyújtási tananyagot, továbbá vészhelyzet esetén is egyszerűen, gyorsan elérhető információt a mentők kiérkezéséig.

Laborlelet kisokos – Bizonyára mindannyiunkkal előfordult már, hogy különféle vizsgálatok, illetve kórházi jelentésekre nézve laikusként egy kukkot sem értünk. Ennek az alkalmazásnak az a célja, hogy a segítséget nyújtson a laikus felhasználók számára a kórházi laborleletekben szereplő orvosi kifejezések, adatok megértéséhez. 10 és 50 ezer közé tehető az androidos készülékekre történő letöltések száma. Androidra és iOS-re is ingyenesen elérhető.

Hölgynaptár – Mint a nevéből kiderül, az alkalmazás célcsoportja a nők. A magyar és angol nyelven elérhető, ingyen letölthető alkalmazáson az elegáns és nőies design elemek mellett rögtön felfedezhető, hogy több egy egyszerű menstruációs naptárnál. Három összefüggő, de külön-külön is használható funkcióval bír: menstruációs naptár, nőgyógyászati tárgyú emlékeztetők és a testsúly nyomon követése.

Ambulance / Mentő - A Magyar Máltai Szeretetszolgálat okostelefonra letölthető életmentő szoftvere különféle veszélyhelyzetekben nyújthat hasznos és gyors segítséget. A program készítői arra törekedtek, hogy a készülék útmutatóit a lehető legszélesebb kör használhassa.

iGyógytorna – Rövid, otthon vagy a munkahelyen végezhető gyógytorna gyakorlatokat állítottak össze, melyek okleveles gyógytornász szakember segítségével és narrációjával készültek, öt különböző területre fókuszálva és elsősorban általános panaszok enyhítésére, mint a derék-, hát-, váll-, nyak-, lábfájdalmak. Speciális panaszok vagy sérülések kezelésére nem jó az alkalmazás, erre nem is lehet garanciát vállalni. Az alkalmazás jelenleg iOS-re tölthető le.

Kell a dohány? – Jó ötlet a dohányzásról való leszokás segítésére. Nem riogató képekkel, és hangzatos szlogenekkel operál, hanem az anyagi oldaláról közelíti meg a dolgot: amellett, hogy folyamatosan végig követhetjük, mennyi pénzt takarítunk meg a cigaretta mellőzésével, azt is megtudhatjuk, hogy az egyes érzékszerveink működése milyen ütemben javul.

Súlypont - A magyar nyelvű, jelszóval védhető alkalmazás lehetőséget ad, hogy napi szinten rögzítsük a testsúlyunkat, nyomon kövessük valós súlyunkat, és hogy melyik BMI kategóriába tartozunk. A figyelemfelkeltő design és a szemléletes grafikonok mellett a felhasználói élményt az is növeli, hogy a felület testre szabható, több színséma közül választható ki a leginkább hozzánk illő. iOS-re ingyenesen letölthető.

WEBBeteg mobilalkalmazás – A WEBBeteg.hu egészségportál mobil alkalmazása az okostelefonok képességeit kihasználva, a hírolvasó funkción túlmenően tünetellenőrzőt, betegséglexikont és különféle kalkulátorokat is tartalmaz. >>

(WEBBeteg)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Fokozatosan újraindulhatnak az...

Hazánkban a koronavírus-világjárvány miatt március közepétől csak szigorú szabályok mellett vehették igénybe a páciensek az orvosi ellátást, a...

Ellátás külföldön: a szükséges...

Az orvosilag szükséges egészségügyi ellátások körének meghatározása az adott tagállam hatáskörébe tartozik, az ellátás szükségességéről...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.