• Magyar művészek a betegek szolgálatában

    Szerző: abbvie.com

    Három magyar képzőművész alkotása is helyet kapott abban a nemzetközi projektben, melyet az AbbVie biogyógyszer vállalat hívott életre több mint 40 ország részvételével. A kezdeményezés a Perspektívák címet viseli és célja, hogy a kortárs képzőművészek szemén keresztül új nézőpontból – perspektívából – láttassa egyes immun-mediált betegségekben szenvedők életét, hétköznapjait.

    A művészek érzékenységük, a hétköznapitól eltérő látásmódjuk segítségével olyan összefüggésekre, tapasztalatokra tudnak rávilágítani, melyekről eddig nem vettünk tudomást, hiszen a betegek sem tudják minden esetben átadni érzéseiket, problémáikat.

    A projektben a képzőművészet olyan kommunikációs csatornává válik, mely később a betegeket kezelő orvosok számára is új információval szolgálhat. A mély érzelmeket kiváltó alkotások segítenek a betegek jobb megértésében, nehézségeik egészséges társaik által történő elfogadásában.

    Hirdetés

    Szász Lilla képzőművész a fotózást hívta segítségül annak kifejezésére, hogy hogyan éli meg egy sztómával élő beteg a megváltozott hétköznapjait. A gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegek több operáción esnek át, sokan élnek sztómával. Fülöp Gábor szobrászművész a pikkelysömör által okozott ambivalens érzéseket mutatja meg Tabu című alkotásában, mely egyaránt szól a társadalmi kirekesztettségről és az eredményes kezelés adta tünetmentesség felszabadító érzéséről.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Várnai Gyula képzőművész speciális technikával mutatja be egy sokízületi gyulladásban (reumatoid artritiszben) szenvedő beteg jellegzetes elváltozásokat mutató kezét. A lentikuláris technika, mely több rétegben egymásra fényképezett, egymáson eltolt képeket jelenít meg, élővé teszi és mozgásba hozza az egyébként mozgásában jelentősen korlátozott kezet.

    A project az acb Kortárs Művészeti Galéria közreműködésével valósult meg.

    (abbvie.com)

    Legutóbb frissült: 2013.12.11 17:00
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mit sportolhatnak a sztómával élők?

    Mindenkinek súlyos testi és lelki megterhelést jelent szembesülni a betegséggel, majd a sztómaviselés tényével. Ám az új életszakasz megkezdése a sztómával egyben azt is jelenti, hogy a páciens már megnyert egy nagy csatát. A változás az élet számos területét érinti, mégis van lehetőség az életminőség megőrzésére. Ennek fontos eleme lehet a sport, mely sok sztómaviselő testi és lelki egészségének fontos részét képezi.

    Pikkelysömör a plusz kilóktól?

    A metabolikus szindróma, vagyis az elhízás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, és a cukorbetegség együttese hajlamosíthat a pikkelysömörre. Dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyásza a betegségről és a kezelési lehetőségekről beszélt.

    Nem fertőz a pikkelysömör

    A pikkelysömör az egyik leggyakoribb bőrbetegség. A jellegzetes tünetek a bőrt, a hajas fejbőrt, a körmöket betegítik meg, és ízületi gyulladást is okozhatnak.

    A pikkelysömör: Ismertek a rizikófaktorok?

    Egy nemrégiben megjelent tanulmányban a pikkelysömör és a metabolikus szindróma elemeinek összefüggéseit vizsgálták.

    A Janssen pszoriázisban alkalmazott biológiai terápiája a 2013-as Év Gyógyszere

    A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság a Janssen pszoriázis elleni termékét választotta a 2013-as Év Gyógyszerének. A díj ünnepélyes átadására 2014. május 26-án kerül sor Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián.

    Három magyar művész alkotása is segíti az autoimmun betegek megértését

    Három magyar művész: Szász Lilla, Fülöp Gábor és Várnai Gyula egy-egy alkotása is helyet kapott a Perspektívák című nemzetközi projektben, melynek célja, hogy kortárs képzőművészek munkáin keresztül láttassa az autoimmun betegségben szenvedők életét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.