• Magyar művészek a betegek szolgálatában

    Szerző: abbvie.com

    Három magyar képzőművész alkotása is helyet kapott abban a nemzetközi projektben, melyet az AbbVie biogyógyszer vállalat hívott életre több mint 40 ország részvételével. A kezdeményezés a Perspektívák címet viseli és célja, hogy a kortárs képzőművészek szemén keresztül új nézőpontból – perspektívából – láttassa egyes immun-mediált betegségekben szenvedők életét, hétköznapjait.

    A művészek érzékenységük, a hétköznapitól eltérő látásmódjuk segítségével olyan összefüggésekre, tapasztalatokra tudnak rávilágítani, melyekről eddig nem vettünk tudomást, hiszen a betegek sem tudják minden esetben átadni érzéseiket, problémáikat.

    A projektben a képzőművészet olyan kommunikációs csatornává válik, mely később a betegeket kezelő orvosok számára is új információval szolgálhat. A mély érzelmeket kiváltó alkotások segítenek a betegek jobb megértésében, nehézségeik egészséges társaik által történő elfogadásában.

    Hirdetés

    Szász Lilla képzőművész a fotózást hívta segítségül annak kifejezésére, hogy hogyan éli meg egy sztómával élő beteg a megváltozott hétköznapjait. A gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegek több operáción esnek át, sokan élnek sztómával. Fülöp Gábor szobrászművész a pikkelysömör által okozott ambivalens érzéseket mutatja meg Tabu című alkotásában, mely egyaránt szól a társadalmi kirekesztettségről és az eredményes kezelés adta tünetmentesség felszabadító érzéséről.

    Várnai Gyula képzőművész speciális technikával mutatja be egy sokízületi gyulladásban (reumatoid artritiszben) szenvedő beteg jellegzetes elváltozásokat mutató kezét. A lentikuláris technika, mely több rétegben egymásra fényképezett, egymáson eltolt képeket jelenít meg, élővé teszi és mozgásba hozza az egyébként mozgásában jelentősen korlátozott kezet.

    A project az acb Kortárs Művészeti Galéria közreműködésével valósult meg.

    (abbvie.com)

    Módosítva: 2013.12.11 17:00, Megjelenés: 2013.12.11 17:00
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Férfi nemi szervek

    Férfi nemi szervek

    Cs. K., fordító

    Ha elváltozást észlel, mielőbb forduljon orvoshoz a diagnózis és kezelés érdekében!

    A neuropátia szűrése

    A neuropátia szűrése

    Prof. Dr. Barkai László

    Fontos a korai felismerés! A szűrés a cukorbeteggondozás elkerülhetetlen eleme.

    A nyár hűsítő kedvencei - Fagylaltok és jégkrémek

    Perzselő napsütés - szinte vibrál a levegő a hőségben, mégis hosszú sor kígyózik az egyik cukrászda előtt... A nyár egyik legkedveltebb édes hűsítőjére várnak: mindenki fagylaltozással szeretné biztosítani magának a felfrissülést.

    Az izomzat felépítése és szerepe

    Az izom a szervezet olyan szövete, melynek fő funkciója, hogy a tápanyagokból nyert energiát mechanikai energiává alakítja át. Ez teszi lehetővé az egész emberi test helyzetváltoztatását, mozgását, finom működését, a belső szervek, zárógyűrűk mozgását és működését.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.