• Magyar művészek a betegek szolgálatában

    Szerző: abbvie.com

    Három magyar képzőművész alkotása is helyet kapott abban a nemzetközi projektben, melyet az AbbVie biogyógyszer vállalat hívott életre több mint 40 ország részvételével. A kezdeményezés a Perspektívák címet viseli és célja, hogy a kortárs képzőművészek szemén keresztül új nézőpontból – perspektívából – láttassa egyes immun-mediált betegségekben szenvedők életét, hétköznapjait.

    A művészek érzékenységük, a hétköznapitól eltérő látásmódjuk segítségével olyan összefüggésekre, tapasztalatokra tudnak rávilágítani, melyekről eddig nem vettünk tudomást, hiszen a betegek sem tudják minden esetben átadni érzéseiket, problémáikat.

    A projektben a képzőművészet olyan kommunikációs csatornává válik, mely később a betegeket kezelő orvosok számára is új információval szolgálhat. A mély érzelmeket kiváltó alkotások segítenek a betegek jobb megértésében, nehézségeik egészséges társaik által történő elfogadásában.

    Hirdetés

    Szász Lilla képzőművész a fotózást hívta segítségül annak kifejezésére, hogy hogyan éli meg egy sztómával élő beteg a megváltozott hétköznapjait. A gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegek több operáción esnek át, sokan élnek sztómával. Fülöp Gábor szobrászművész a pikkelysömör által okozott ambivalens érzéseket mutatja meg Tabu című alkotásában, mely egyaránt szól a társadalmi kirekesztettségről és az eredményes kezelés adta tünetmentesség felszabadító érzéséről.

    Várnai Gyula képzőművész speciális technikával mutatja be egy sokízületi gyulladásban (reumatoid artritiszben) szenvedő beteg jellegzetes elváltozásokat mutató kezét. A lentikuláris technika, mely több rétegben egymásra fényképezett, egymáson eltolt képeket jelenít meg, élővé teszi és mozgásba hozza az egyébként mozgásában jelentősen korlátozott kezet.

    A project az acb Kortárs Művészeti Galéria közreműködésével valósult meg.

    (abbvie.com)

    Módosítva: 2013.12.11 17:00, Megjelenés: 2013.12.11 17:00
   • Cikkajánló

    SARS-CoV-2 koronavírus

    SARS-CoV-2 koronavírus

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Az új típusú koronavírus képes terjedni a levegőben is, ezt bizonyítékok támasztják alá.

    Elsősegély

    Elsősegély

    T. A., újságíró

    Veszélyek a vízparton és a vízben. Elsősegély és segítségkérés!

    Koffeinmentes kávé - Ártalmas-e az egészségre?

    A koffeinmentes kávé ízében és megjelenésében is nagyon hasonlít a hagyományos kávéra, ám csak minimális koffeint tartalmaz. Nem ez az egyetlen különbség azonban a hagyományos és a koffeinmentes kávé között.

    A koronavírus-járvány során sok csaló akar meggazdagodni

    A koronavírus-járványt övező bizonytalanság, elszigeteltség, szorongásos állapot miatt legtöbben a televízió- vagy a rádiócsatornák híradásaiból tájékozódnak. Az internet azonban a magyar háztartások jelentős hányadában elérhető, így annak használata a felnőttek és a gyermekek számára is kézenfekvő. Ám a közösségi oldalakról, hírportálokról tájékozódók a valós, napi információk mellett álhíreket is felfedezhetnek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA