Ételdetektor: megoldás az ételallergiára?

szerző: Sándor Judit, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A kanadai Isabel Hoffman megálmodott egy olyan praktikus, hordozható eszközt, amit akár ételdetektorként is elnevezhetnénk. A kis készülék pillanatok alatt feltérképezi a vizsgált étel pontos összetevőit, ami segítséget jelenthet többek között az ételallergiás betegeknek is.

Mit jelent az ételallergia?

Az ételallergiások száma folyamatosan nő, a felnőttek körülbelül 2 százaléka, a gyermekek körülbelül 6 százaléka valódi ételallergiás. Az ételallergia az immunrendszer túlérzékenységét jelenti bizonyos anyagokra.

Isabel lányának többféle ételallergia és a lisztérzékenység is nehezíti az életét, ezért az anyuka egy olyan eszköz megvalósítását tűzte ki célul, ami segítséget jelenthet az egész család számára. A Tellspec névre hallgató, kulcstartóra akasztható eszköz, lézersugár segítségével vesz mintát az adott ételből, és írja ki egy mobilalkalmazás segítségével annak összetevőit. Elmondása alapján megdöbbentő eredményeket tapasztalhatunk, és a csomagoláson szereplő összetevők mögé láthatunk. Megtudhatjuk, tulajdonképpen mit is tartalmaz az étel, amit eszünk.

Mire jó az ételdetektor?

A Tellspec meg tudja határozni az ételek kémiai összetevőit, feltünteti az allergéninformációkat, továbbá megjeleníti az étel ásványianyag és kalóriatartalmát is. A készülék segítségével nyomon követhető a napi kalóriabevitel, és naplózható az is, hogy érzi magát a felhasználó egy-egy étkezést követően. Felismeri többek között a transz-zsírsavakat, és olyan összetevők háttértörténetét is megismerhetjük, mint a tatrazin. Segítségével megtudhatjuk, hogy az ásványianyag és vitaminraktáraink mennyire vannak feltöltve, esetleg szükséges-e további vitaminpótlás.

Az élelmiszeripar hatalmas változáson ment át

Manapság az élelmiszeripar is hatalmas változásokon megy keresztül. Változnak az alapanyagok, mások az előállító és feldolgozó folyamatok, és ezen összetevők változása nagyon gyorsan zajlik. Az étkezés egyre változatosabb, ma már sokkal könnyebb más kultúrák, akár több ezer kilométerre található földrajzi területek gasztronómiai jellegzetességeinek megismerése.

Az új ízek addig ismeretlen alapanyagoknak és feldolgozási eljárásoknak köszönhetők, melyek a szokatlan ízvilágon túlmenően addig nem ismert keresztreakcióba léphetnek a helyileg preferált élelmiszerek összetevőivel. Egyre növekszik a finomított, túlfinomított, agyonfeldolgozott élelmiszerek iránti kereslet, melyeknek jellemzője, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak önmagukban is jelentős allergén hatással bíró összetevőket.

A mesterséges színezékek, ízfokozó, tartósítószerek és más adalékanyagok jelentős allergén hatással rendelkeznek. De a nyers élelmiszerek fogyasztása sem garancia arra, hogy nem alakul ki ételallergia. A növényvédőszerek, műtrágyák, hozamfokozók, az állattartás során alkalmazott speciális tápszerek és antibiotikumok mind-mind idegenként hatnak az emberi szervezet számára.

Fontos a tájékozódás

Ételallergiások, cukorbetegek, fogyókúrázók, sportolók étrendjének megtervezésekor is nagy segítséget nyújtana a készülék.

Az azonban, hogy ez az eszköz mennyire lesz megbízható még kérdéses, mielőtt beszereznénk ezt az igen figyelemfelkeltő eszközt, érdemes orvosi véleményt is kikérni, hogy valóban komfortosabbá teszi-e az ételallergiások, fogyókúrázók vagy a sportolók életét, vagy csupán egy marketingfogás az egész. Az ötlet mindenesetre említésre méltó.

Milyen tünetekkel jár az ételallergia?

Az allergiás reakció lehet kellemetlen, de veszélytelen, bizonyos esetekben azonban életveszélyes is. Az ételallergia tünetei általában az adott étel elfogyasztását követően néhány perccel vagy néhány órával alakulnak ki. A valódi ételallergia leggyakoribb tünetei az alábbiak, amit befolyásol az ételallergia típusa is:

  • a száj zsibbadása;
  • a bőr viszketése; csalánkiütés - gyorsan kialakuló, helyüket (több óra alatt) változtató, nyomásra elhalványuló, kiemelkedés nélküli piros foltok a bőrön;
  • az ajkak, az arc, a nyelv és a torok, vagy akár a test egyéb részeinek megduzzadása;
  • ziháló légzés, az orr nyálkahártya megduzzadása, súlyos esetben légzési nehezítettség;
  • hasi fájdalom, hasmenés, émelygés, hányás;
  • szédülés, ájulás;
  • ekcéma - lassan kialakuló, helyét nem (vagy alig) változtató, durva felszínű bőrmegvastagodás, amely általában ott alakul ki, ahol a bőr az allergiát okozó anyaggal kapcsolatba került.

Az allergia súlyos megjelenési formája az úgynevezett anafilaxia, amely életveszélyes tünetekkel jár és azonnali orvosi ellátást igényel! Az anafilaxia tünetei az alábbiak:

  • a légutak szűkülete, ide értve a torok duzzanatát (gombócérzést a torokban) és a hörgők, hörgőcskék összehúzódását, ami megnehezíti a légzést;
  • vérnyomáscsökkenés (általános értágulat miatt), ami először gyengeséget, szédülést, súlyos esetben eszméletvesztést, esetleg halált okoz (keringési sokk);
  • gyors pulzus (a szervezet válasza az értágulatra, ellensúlyozandó annak vérnyomáscsökkentő hatását).

(Forrás: Dr. Zsuga Judit, Tellspec)

Cikkajánló

Ételallergia
Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal, így egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia és ételallergia kimutatására szolgáló vizsgálatok. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.