Közös célkitűzések a felsőoktatásban

Szerző: Magyar Rezidens Szövetség

2013.10.24-én a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) és a Magyar Rezidens Szövetség (MRSz) (a továbbiakban: Szervezetek) közös sajtótájékoztatót tartottak Nagykoalíció a minőségbiztosításért címmel.

A Szervezetek célkitűzései közösek: a képzés, kutatás és szolgáltatás színvonalának emelése egyetemes érdek.

A Szervezetek szorosabbra fűzött közös munkájukkal tesznek a kijelölt célok eléréséért.

A Szervezetek kiemelten fontosnak tartják az általuk képviselt tagok – a hazai egyetemek graduális és doktori képzésben részt vevő hallgatói – képzéseiben a minőségbiztosítás kialakítását, továbbfejlesztését.

A Szervezetek tagjai alkotják Magyarország jövőbeli értelmiségét, a tudásalapú társadalom bázisát, ezért kiemelten fontosnak tartják az aktív részvételt egy olyan társadalmi és gazdasági közeg kialakításában, amely az általuk képviselt tagok magyarországi elhelyezkedését, munkavégzését és minőségi képzését elősegíti.

„Nincsenek hosszú éveink a helyzet normalizálására” – interjú a Magyar Rezidens Szövetség Elnökével


„Ha az orvosképzésünk minőségén akarunk javítani, akkor akarva-akaratlan az egészségügyi rendszert sorvasztó összes problémával foglalkoznunk kell.” – véli Dr. Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség nemrégiben megválasztott elnöke, akivel a magyar rezidensek és orvosok helyzetéről, kilátásairól, illetve a szervezet törekvéseiről beszélgettünk. „Nincsenek hosszú éveink a helyzet normalizálására” – interjú a Magyar Rezidens Szövetség Elnökével>>

A HÖOK a felsőoktatás minőségbiztosításának javításához elengedhetetlennek látja, hogy a Felsőoktatási Kerekasztalon nagy többséggel elfogadott vitaanyagban foglaltaknak megfelelően minél hamarabb elkészüljön a Nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítása, valamint a felsőoktatási intézményekről szóló finanszírozási rendelet. Ennek fényében látjuk biztosítva, hogy a lehető leghamarabb megindulhasson az a folyamat, amelynek eredményeként a magyar orvos- és egészségtudományi képzőhelyek elérhetik a nemzetközi ágazati rangsorokban azt a helyet, amelyre a bennük lévő potenciál messzemenőkig alkalmassá teszi őket, ezzel emelve a teljes egészségügyi ágazat dolgozói karának jövőbeni presztízsét. A hazai orvos- és egészségtudományi képzések egyértelműen a világ élmezőnyéhez tartoznak, megfelelő minőségbiztosítási rendszer segítségével egyáltalán nem irreális a „TOP 200” listára sem bekerülniük.

A DOSZ messzemenőkig támogat minden olyan kezdeményezést, amely az orvos- és egészségtudományi képzések minőségbiztosításával kapcsolatos. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az egészségügyi tudományterületeken kutatásokat végzőkön túl a betegágy mellett dolgozó egészségügyi szakemberek is megkezdik doktori képzésüket, hiszen a tudományos munka nem egy, a gyakorlattól elszigetelt, önmagáért való diszciplína, hanem a napi betegellátás színvonalát emelő szemléletmód. Úgy hisszük, hogy az egészségügyi dolgozók tapasztalatai elősegíthetik a kutatói tevékenységet is, a kutatások során kialakuló új eljárások pedig könnyebben épülnek be a mindennapi rutinba, ha a gyakorló szakemberek maguk is végeznek tudományos tevékenységet. Ez a folyamat jól leképezi azt a szimbiózist, amelyben az elméleti és gyakorlati tapasztalatok cseréje a betegek érdekében megtörténik.

A Magyar Rezidens Szövetség kijelenti, hogy a fenti célok az orvostanhallgatók és szakorvosjelöltek körében nem érhetőek el a hálapénz rendszerének megszüntetése nélkül. Amint azt a mindennapokban tapasztaljuk és felmérésekkel bizonyítottuk, a hálapénz rendszere kifejezett gátja a minőségi szakképzésnek, és áthatja a teljes egészségügy vertikumát. Minden egészségügyi dolgozó hatalmas felelősséget visel magán hivatása gyakorlása közben, ezért elengedhetetlen egy kiszámítható, következetes és méltányos bérrendszer kialakítása.

Itt az ideje, hogy a társadalom méltó módon megbecsülje saját magát azzal, hogy a jelen és jövő egészségügyi dolgozói minőségbiztosított oktatásban vegyenek részt. Általánossá kell tenni továbbá a gyógyításban is a teljeskörű minőségbiztosítás alkalmazását. A szükséges beavatkozásokat az ellátottak és hozzátartozóik, valamint az ellátást végző egészségügyi dolgozók visszajelzéseinek tükrében lehet megtenni – ez kizárólag odafigyelés kérdése!

(Magyar Rezidens Szövetség(MRSZ))

Módosítva: 2013.10.25 11:17, Megjelenés: 2013.10.25 11:17
Címkék: Rezidens, Orvos
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Korai menopauza Korai menopauza

Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

Immunonkológia Immunonkológia

Daganatos sejtek és az immunrendszer - Tudnivalók az immunonkológiáról.

Az F-vitamin - avagy a telítetlen...

Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.