• Közös célkitűzések a felsőoktatásban

    Szerző: Magyar Rezidens Szövetség

    2013.10.24-én a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) és a Magyar Rezidens Szövetség (MRSz) (a továbbiakban: Szervezetek) közös sajtótájékoztatót tartottak Nagykoalíció a minőségbiztosításért címmel.

    A Szervezetek célkitűzései közösek: a képzés, kutatás és szolgáltatás színvonalának emelése egyetemes érdek.

    A Szervezetek szorosabbra fűzött közös munkájukkal tesznek a kijelölt célok eléréséért.

    A Szervezetek kiemelten fontosnak tartják az általuk képviselt tagok – a hazai egyetemek graduális és doktori képzésben részt vevő hallgatói – képzéseiben a minőségbiztosítás kialakítását, továbbfejlesztését.

    A Szervezetek tagjai alkotják Magyarország jövőbeli értelmiségét, a tudásalapú társadalom bázisát, ezért kiemelten fontosnak tartják az aktív részvételt egy olyan társadalmi és gazdasági közeg kialakításában, amely az általuk képviselt tagok magyarországi elhelyezkedését, munkavégzését és minőségi képzését elősegíti.

    Hirdetés

    „Nincsenek hosszú éveink a helyzet normalizálására” – interjú a Magyar Rezidens Szövetség Elnökével


    „Ha az orvosképzésünk minőségén akarunk javítani, akkor akarva-akaratlan az egészségügyi rendszert sorvasztó összes problémával foglalkoznunk kell.” – véli Dr. Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség nemrégiben megválasztott elnöke, akivel a magyar rezidensek és orvosok helyzetéről, kilátásairól, illetve a szervezet törekvéseiről beszélgettünk. „Nincsenek hosszú éveink a helyzet normalizálására” – interjú a Magyar Rezidens Szövetség Elnökével>>

    A HÖOK a felsőoktatás minőségbiztosításának javításához elengedhetetlennek látja, hogy a Felsőoktatási Kerekasztalon nagy többséggel elfogadott vitaanyagban foglaltaknak megfelelően minél hamarabb elkészüljön a Nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítása, valamint a felsőoktatási intézményekről szóló finanszírozási rendelet. Ennek fényében látjuk biztosítva, hogy a lehető leghamarabb megindulhasson az a folyamat, amelynek eredményeként a magyar orvos- és egészségtudományi képzőhelyek elérhetik a nemzetközi ágazati rangsorokban azt a helyet, amelyre a bennük lévő potenciál messzemenőkig alkalmassá teszi őket, ezzel emelve a teljes egészségügyi ágazat dolgozói karának jövőbeni presztízsét. A hazai orvos- és egészségtudományi képzések egyértelműen a világ élmezőnyéhez tartoznak, megfelelő minőségbiztosítási rendszer segítségével egyáltalán nem irreális a „TOP 200” listára sem bekerülniük.

    A DOSZ messzemenőkig támogat minden olyan kezdeményezést, amely az orvos- és egészségtudományi képzések minőségbiztosításával kapcsolatos. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az egészségügyi tudományterületeken kutatásokat végzőkön túl a betegágy mellett dolgozó egészségügyi szakemberek is megkezdik doktori képzésüket, hiszen a tudományos munka nem egy, a gyakorlattól elszigetelt, önmagáért való diszciplína, hanem a napi betegellátás színvonalát emelő szemléletmód. Úgy hisszük, hogy az egészségügyi dolgozók tapasztalatai elősegíthetik a kutatói tevékenységet is, a kutatások során kialakuló új eljárások pedig könnyebben épülnek be a mindennapi rutinba, ha a gyakorló szakemberek maguk is végeznek tudományos tevékenységet. Ez a folyamat jól leképezi azt a szimbiózist, amelyben az elméleti és gyakorlati tapasztalatok cseréje a betegek érdekében megtörténik.

    A Magyar Rezidens Szövetség kijelenti, hogy a fenti célok az orvostanhallgatók és szakorvosjelöltek körében nem érhetőek el a hálapénz rendszerének megszüntetése nélkül. Amint azt a mindennapokban tapasztaljuk és felmérésekkel bizonyítottuk, a hálapénz rendszere kifejezett gátja a minőségi szakképzésnek, és áthatja a teljes egészségügy vertikumát. Minden egészségügyi dolgozó hatalmas felelősséget visel magán hivatása gyakorlása közben, ezért elengedhetetlen egy kiszámítható, következetes és méltányos bérrendszer kialakítása.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Itt az ideje, hogy a társadalom méltó módon megbecsülje saját magát azzal, hogy a jelen és jövő egészségügyi dolgozói minőségbiztosított oktatásban vegyenek részt. Általánossá kell tenni továbbá a gyógyításban is a teljeskörű minőségbiztosítás alkalmazását. A szükséges beavatkozásokat az ellátottak és hozzátartozóik, valamint az ellátást végző egészségügyi dolgozók visszajelzéseinek tükrében lehet megtenni – ez kizárólag odafigyelés kérdése!

    (Magyar Rezidens Szövetség(MRSZ))

     

    Legutóbb frissült: 2013.10.25 11:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Átadták Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat díjait

    Szeptember 3-án a Vigadóban adták át Az év praxisa a Kárpát-medencében nyerteseinek díjait, az ünnepségen részt vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is.

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    A jövő patológusai: Dr. Kaszás Bálint rezidens orvos

    Az fogott meg leginkább a patológiában, hogy a szövettan eszközeivel mennyi mindent megtudhatunk betegségekről, különösen a daganatokról – mondta a WEBBeteg.hu kérdésére dr. Kaszás Bálint rezidens orvos, aki várhatóan 2020-ban szakvizsgázik.

    Egyetlen fecni akár életet is menthet

    Amikor belépünk egy rendelőbe, és elmondjuk a panaszainkat, a „milyen gyógyszereket szed” vagy az „érzékeny-e valamilyen készítményre” mondatok az első kérdések között szoktak szerepelni, amit kezelőorvosunk nekünk szegez. Sajnálatos módon ezen a ponton gyakran megakad a beszélgetés, a hatékony kezelési terv felállítása pedig szertefoszlik.

    Tünetek, amikkel orvoshoz kell fordulni

    Számtalan olyan súlyos vagy nem túl súlyosnak látszó tünettel szembesülhetünk, amelyek megjelenése esetén tanácsos minél hamarabb orvoshoz fordulni. Melyek ezek?

    A gyógyszereken túl - Az orvos figyelmének gyógyító ereje

    Nemrégiben bebizonyosodott, hogy nemcsak a gyógyszerek képesek csökkenteni a betegek fájdalmát, de a bizalomgerjesztő orvosi jelenlét is. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakembere a szakértelem és az empátia jelentőségéről beszélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.