Növekszik a hamisított gyógyszerek forgalma Európában

Szerző: Hamisgyógyszer

Európa felé Frankfurt jelenti az egyik kaput, és egyben a szűrőt is a hamisított termékek számára: az idei év első felében a vámhatóságok csaknem másfél millió hamis tablettát, por alakú gyógyszert és ampullát állítottak meg, amely 15%-al több a tavalyi év adataihoz képest.

A kölni vámhatóság képviselője a fenti számok kapcsán azt nyilatkozta, hogy a számok valójában valószínűleg még ennél is magasabbak, ez csak a jéghegy csúcsa, és további növekedés várható.
A német vámhatóságok évente nagyjából 90 tonna légi küldeményt vizsgálnak át. Először is a csomag formáját, megjelenését és feladóját vizsgálják, gyanút kelthet egy speciális csomagolás vagy feladó. Amennyiben a csomag kibontása után felmerül a gyanú, hogy valami nincs rendben a tartalommal, azt laboratóriumi vizsgálatra is elküldik.

A hamisításban és hamisítványokkal való kereskedelemben részt vevő elkövetők nem kisstílű bűnözők, hanem sokszor szervezett nemzetközi bűnbandák, amelyekhez hasonlók eddig jobbára a kábítószerpiacon tevékenykedtek. A hamis gyógyszerek előállításán azonban sokkal nagyobb a haszon, akár 25 ezerszeres is lehet a profit – mondja a szakértő.
Az idei év közepén mintegy 100 ország hatósága fogott össze, és az Interpol által koordinált, és egy héten át tartó Pangea-akció keretében minden eddiginél több csomagot világítottak át. Az akció eredményei minden várakozást felülmúltak: csaknem tízmillió csomagnyi hamisított gyógyszerküldeményre bukkantak, és 200 ember letartóztatására került sor.
(Forrás: Hamisgyógyszer)
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyerekek Gyerekek

Mit tehetünk immunrendszerük erősítése érekében?

Portré Portré

Dr. Koncz Tibor reumatológus, manuálterapeutával beszélgettünk.

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.