Éger: történelmi helyzet van, és ez történelmi megoldást követel

Szerző: WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró

Joggal várjuk el, hogy az életpályamodell, amely más szakmákban már létezik, az egészségügyben is megjelenjen. Történelmi helyzet van, és ez történelmi megoldást követel – hangsúlyozta Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Magyar Rezidens Szövetség által szervezett szerdai sajtótájékoztatón.

Egy fenntartható, hálapénzmentes egészségügy létrehozása a célunk – mondta Dr. Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke a véradás fontosságára és a paraszolvencia elutasítására felhívó sajtótájékoztatón.

A hálapénz kiszolgáltatottá teszi mind az orvost, mind pedig a beteget. Előbbi külföldre menekül, utóbbi esetében pedig eltűnik a szükséges bizalom. Éppen ezért a szövetség meglátása szerint mindkét fel elutasítja a paraszolvencia intézményét – tette hozzá az elnök.

A Magyar Rezidens Szövetség nem vitatja, hogy a politikai döntéshozókat a jó szándék vezérli, de a tiszta és biztos jövőképet továbbra sem látjuk – hangsúlyozta Dr. Dénes Tamás. Az egészségügynek prioritásnak kell lennie, és nem csak a retorika szintjén. Mi partnerek vagyunk egy békés, átgondolt átalakításban – közölte a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

Az oktatás, az orvosképzés szempontjából is nagyon fontos, hogy az orvosok itthon találják meg a számításaikat – hangsúlyozta Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Joggal várjuk el, hogy az életpályamodell, amely más szakmákban már létezik, az egészségügyben is megjelenjen. Ez azonban nem teljesíthető anélkül, hogy az ágazatba plusz forrást ne vonnánk be – közölte a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Egy általunk készített felmérés – amelyben a magyar orvosok mentális és fizikai helyzetét mértük fel – eredményei sem mondhatók túl jónak. Éppen ezért jogos elvárás, hogy Magyarországon 2014-ben jelentősen javuljanak az egészségügy jelenlegi pozíciói – mondta Dr. Éger István. A következő nyolc hónapban is dolgozniuk kell a politikusoknak a megoldáson, ugyanis nincs annyi évünk, hogy négyévente egy évet elvesztegessünk a politika miatt. Történelmi helyzet van, és ez történelmi megoldást követel – hangsúlyozta a kamara elnöke.

Dr. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke elmondta, hogy feleségével kétéves orvosként elhatározták, hogy nem fogadnak el hálapénzt, ám elismeri, hogy nem lehet elvárni az orvosoktól, hogy a mai szinten éljenek. Éppen ezért az elkövetkező politikai ciklusban meg kell szüntetni a paraszolvencia intézményét, ehhez azonban pénzre van szükség – közölte a kórházszövetség elnöke. Gesztusszerű lépések már voltak, de fontos, hogy ezek folytatódjanak a jövőben – tette hozzá. Fontos cél, hogy a kórházakban végzett munka meg legyen fizetve, világos legyen, hogy mik azok az eljárások, amit a társadalombiztosítás finanszíroz, és szervezett, hatékony rezidensképzésre van szükség – sorolta a teendőket Dr. Velkey György.

Olyan mértékű orvoshiány van, amely az orvosi ellátást veszélyezteti, megdöbbentően alacsony a fiatalok aránya, és sokan tervezik az elvándorlást, a béremelés számottevően nem csökkentette a rezidensek kivándorlását, aki pedig itthon marad, olyan teher hárul rá, ami nem teljesíthető – sorolta a problémákat Dr. Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke. Egyetlen megoldás – szerinte – az életpályamodell mielőbbi bevezetése. Egy év múlva új kormányzati ciklus kezdődik, és talán a politikai elit felismeri azt, hogy mindez nemzeti kérdés – adott hangot reményének a szövetség elnöke.

Az elmúlt években mélyponton van az orvosi szakma. A szakszerű munkavégzés eltolódott objektív irányba, mert az orvosok félnek, tartanak a jogi perektől. Mivel ezt a betegek nem érzik, kezd egyre nagyobb lenni a szakadék orvos és beteg között. Vagyis a jogi perektől való félelem éket vert orvos és beteg viszonyába, a kivándorlás mértéke pedig már a napi működést is veszélyezteti – ismertette az Egészség Joga Alapítvány által készített felmérés eredményeit az alapítvány kuratóriumi tagja, Dr. Szabó András.

A bizonytalanság az uralkodó jelenleg az egészségügyben. Nem tudjuk, hogy hogyan fog a jövőben kinézni, és mi fog változni. Éppen emiatt a bizonytalanság miatt menekülnek az orvosok külföldre – mondta Dr. Bálint Botond, a Fenntartható Magyar Egészségügyért Egyesület felügyelőbizottságának elnöke. Nem a hálapénzrendszer az alapvető baj, ez csak egy tünet. A probléma gyökereit kell megszüntetni: a bérrendezés és az életpályamodell hiányát kell felszámolni, másfelől a betegekben is vissza kell állítani a bizalmat az orvosok iránt.

A betegek érdeke a fenntartható egészségügy

A magyar orvosok és az egészségügyi szakszemélyzet jól képzettek, így mindannyiunk érdeke, hogy itthon legyenek motiváltak és hazánkban végezzenek magas szakmai színvonalú munkát. Az innovatív gyógyszervállalatok ezért munkájuk fontos részének tekintik a minőségi szakemberképzés támogatását és a szakemberek kutatásokba történő bevonását. A klinikai vizsgálati díjak körülbelül 8000 magyar orvos számára segítenek abban, hogy gyógyító munkájukat itthon végezhessék.

  • Ahhoz, azonban hogy az innovatív gyógyszeripar Magyarországon a továbbiakban is hozzá tudjon járulni az egészségügyi ellátás színvonalának emeléséhez – és ezen keresztül a nemzetgazdaság fejlődéséhez –, olyan egészséggazdasági környezetre van szükség, ami elsődleges célként az egészségi állapot javítását tűzi ki,
  • lehetővé teszi a beteg-szükségletek kielégítését a terápiás célnak leginkább megfelelő gyógyszerekkel és technológiákkal,
  • képes kezelni a betegek és az egészségügyi szakemberek igényeit,
  • az egészségügyi rendszer teljes egészét vizsgálja, és a gyógyszereket ennek részeként kezeli,
  • előre definiált, kiszámítható, tervezhető keretek között, transzparens folyamatok mentén működik,
  • megfelel az ország gazdasági teljesítőképességének, költségvetési lehetőségeinek.

A Széll Kálmán Terv a gyógyszerkassza csökkentésén keresztül ugyan hozzájárult a költségvetés egyensúlyának javításához, azonban olyan szűkösre szabta a kereteket, ami egyre kevésbé biztosítja a magyar betegek hozzáférését a világban máshol már elérhető új terápiákhoz. Ennek egyértelmű bizonyítéka a jelenleg is támogatásra várakozó gyógyszerek hosszú sora.
A tagvállatainknál dolgozó szakemberek személyes ügyüknek is tekintik a magyar egészségügy jövőjét, ezért rendszeresen adnak vért.

(WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Egy közkedvelt gyógynövény: a...

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L....

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Orvosképzés külföldön: Bécs vagy...

Ausztriában augusztusig lehet jelentkezni orvosképzésre, amennyiben valaki kimarad a magyar egyetemekről, még mehet Bécsbe tanulni. Semmi sem lehetetlen...

Folyamatosan nő a külföldi...

A legtöbb külföldit oktató kar között az első hét helyezett fogorvosi és orvosi, valamint állatorvosi kar. Tarol a négy orvos képző egyetem a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.