Egészségmegőrző mintaprojekt a sarkadi kistérségben

Szerző: MTI

Mintegy húszezer ember vehet majd igénybe korszerű egészségmegőrző és betegségmegelőző szolgáltatásokat a sarkadi kistérségben az uniós támogatásból megvalósuló mintaprojektnek köszönhetően - tájékoztatta a Sarkad és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás elnöke az MTI-t.

Bende Róbert elmondta, az Új Széchenyi Terv keretéből nyertek el 124,8 millió forint támogatást a tizenegy települést érintő beruházásra, amely szeptember 1-jén kezdődött és 2015. augusztus 31-én fejeződik be.

A projekt célja az, hogy úgy bővítsék az ellátórendszert egészségmegőrző programokkal, hogy azok később támogatások nélkül is működőképesek maradjanak.

A szolgáltatások a járóbeteg-szakellátásra alapozva épülnek ki

Debreczeni Lajos projektmenedzser elmondta, egészségfejlesztési irodát hoznak létre az egészségügyi alapellátás és a járóbeteg-szakellátás közötti kapcsolattartásra. A mintaprojektben lesznek betegségmegelőzési és szűrési programok, és alapítanak életmódváltó klubokat is. Hangsúlyozta, hogy fizikai aktivitásra, mozgásban gazdag életmódra, egészséges táplálkozásra kívánják ösztönözni a lakosságot úgy is, hogy kistérségi szintű sport- és preventív programokat is szerveznek.

A Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének felmérése szerint a sarkadi kistérségben egyre több a cukorbeteg és magas vérnyomásos ember, valamint nő a májbetegségekben szenvedők száma is. Sok a rosszindulatú daganatos megbetegedés, és az egy orvosra eső betegforgalom mutatószáma is kirívóan magas - mondta Debreczeni Lajos.

(MTI)

Egészségügyi ellátás

Magyarországon jelenleg minden állampolgár számára kötelező az egészségbiztosítási rendszerben való részvétel, amely alapján a biztosított személy valamennyi, az egészségügyi törvényben szabályozott ellátásra jogosult. Milyen ellátásra vagyunk jogosultak?>>

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Egy közkedvelt gyógynövény: a...

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L....

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Az ülés az új dohányzás

Egyebek mellett ez hangzott el a 3. Európai Mozgásgyógyszer Kongresszuson, amelyet először tartottak a németországi központon kívül, Budapesten.

Az egészség nem szerencse kérdése

Egészséges életmód, megfelelő információ, öröklött tényezők. A lakosság többsége szerint ezek a legfontosabb tényezők az egészség...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.