• Az orvosokkal ellentétben a lakosság derűlátó az egészségügy hazai helyzetét illetően

    Szerző: Szinapszis Kft

    Pozitív irányba formálódik az egészségi állapottal kapcsolatos felelősségvállalás - Az utóbbi években meghozott egészségügyi intézkedések hatására az egészségügy iránti bizalom a lakosság körében töretlenül növekvő trendet mutat, azonban a háziorvosok és a szakorvosok körében a tavaly októberi szintre esett vissza. A GfK Hungária és a Szinapszis Kft. közös, Egészségügyi Bizalom Indexének adatai szerint érdemes odafigyelni az egészségügyi állapotunkra.

    Valószínűleg az utóbbi évek egészségügyi intézkedéseinek hatására a közeljövőben a lakosság az országos egészségügy helyzetét derűlátóan ítéli meg. Az ellátórendszert kívülről szemlélve a lakosság azt érzékeli, hogy az egészségügyben dolgozók, orvosok, nővérek folyamatos betegellátást biztosítanak az egészségügyi intézményekben. Nőtt azok aránya, akik szerint már rövidtávon, egy év múlva a kórházak, szakrendelők, háziorvosi rendelők jobb anyagi körülmények között fognak működni, mint napjainkban.

    Hirdetés

    Az Egészségügyi Bizalom Index 2013. őszi eredményeiben a legszembeötlőbb az, hogy a lakosság az egészségügy helyzetét sokkal optimistábban látja, mint az egészségügyben dolgozó orvosok” – említette dr. Csépe Andrea, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója, majd hozzátette: „Tavaszhoz viszonyítva jelentősen javult az egészségügybe vetett bizalom a lakosság körében. Utoljára 2010-ben voltak ennyire pozitívak a lakossági vélemények a GfK mérése óta.

    A kedvező adatok hátterében elsősorban a gazdasági helyzet javulását, az egészségügyi dolgozóknak juttatott béremelést, bérrendezést, a dolgozók nagyobb megbecsülését, a rezidens orvosok itthon tartását, az egészségügybe történő forrásbevonást, korszerűsítést, felújításokat és egyes gyógyszerek árcsökkentését említették. Ugyanakkor megjegyzik a béremelés nem kielégítő mértékét, az orvosok túlterheltségét, az orvos elvándorlást, az ápolók csökkenő létszámát, a várólisták hosszát és a hálapénz kérdését.

    Tovább nőtt azoknak az aránya, akik szerint „mindenképp érdemes figyelmet fordítani az egészségükre”, illetve a válaszadók 67 százaléka gondolja azt, hogy „mindenképpen vagy inkább érdemes odafigyelni az egészségére”. Ez jól tükrözi, hogy a lakosság saját egészségi állapotával kapcsolatos felelősségvállalása pozitív irányba formálódik hazánkban is.

    Az egészségügyi bizalom index alakulása a lakosság körében, 2010. december-2013.szeptember

    Forrás: Egészségügyi Bizalom Index, GfK Hungária-Szinapszis Kft

    A lakosság pozitív véleményével szemben az egészségügy iránti bizalom az egészségügyi intézkedések hatásait saját bőrükön tapasztaló orvosok körében az egy évvel ezelőtti szintre esett vissza” – nyilatkozta Kertész Balázs, a Szinapszis kutatási igazgatója. „Különösen a háziorvosok körében nőtt azoknak az aránya, akik úgy vélik, saját intézményük rosszabb anyagi körülmények között működik most, mint egy éve és a közeljövőt sem látják optimistán” – magyarázta az okokat a szakember.

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    Öt éves távlatban az orvosok mindössze 12 százaléka számol a hazai egészségügy javuló tendenciájával; a többség – 45 százalék – szerint a helyzet tovább fog romlani és nem várnak jelentős javulást az egészségügyben. Elsősorban a nagymértékű humán erőforráshiányt, alacsony béreket, elvándorlást, elöregedett és utánpótlás nélküli orvosi kart és az alulfinanszírozott ellátórendszert, a paraszolvencia negatív hatásait, a növekvő betegszámot említették.

    Tavasz óta duplájára nőtt azoknak a szakorvosoknak az aránya (42 százalék), akik szerint műszert, berendezést nem érdemes vásárolni jelenleg az egészségügyben.

    Az egészségügyi bizalom index alakulása az orvosok körében, 2010. december- 2013. szeptember

    Forrás: Egészségügyi Bizalom Index, GfK Hungária-Szinapszis Kft

    Az orvosok válaszaikban kedvező folyamatként nagyrészt a gazdaság fellendülését, a folyamatban lévő kórházberuházásokat, fejlesztéseket, a jövőbeli forrásbevonást, a bővülő finanszírozási lehetőségeket valamint a bérrendezést értékelték.

    Legutóbb frissült: 2013.09.25 09:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A probiotikumok csökkentik a koleszterinszintet?

    A legtöbb ember, akinek magas a koleszterinszintje, általában nem használ koleszterincsökkentő gyógyszert vagy csak legvégső esetben alkalmazza azt, hiszen számos étrendi és életmódbeli változtatással csökkenthető a koleszterinszint.

    Kutatás a biztonságos élelmiszerekért

    A tejben is megtalálható, potenciálisan közegészségügyi veszélyt jelentő aflatoxin felmérését és visszaszorítását tűzte ki célul az a program, melyre mintegy 300 millió forintot nyertek a NKFIH pályázatán a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kutatói.

    Tudatos listavezetés, kevesebb várakozás

    Sokszor és sokan panaszkodnak a hosszú várakozási időre, amit az orvosi rendelőkben kénytelenek eltölteni egy-egy vizsgálat előtt, de arra is számtalan példát ismerünk, amikor a kórházi műtéteket megelőzően az orvossal történő egyeztetések során vánszorognak ólomlábakon a percek. Az orvos-beteg találkozók során ugyanis rendszerint nagyon sok idő azzal telik el, hogy az orvos megpróbálja kideríteni, melyek azok a gyógyszerek, amiket betege már jelenleg is rendszeresen szed.

    Ön fel tudná sorolni a gyógyszereit sürgősségi ellátás esetén?

    Habár sokan szedünk különféle gyógyszereket nap mint nap, egy hirtelen jött kérdésre válaszolva kevesen tudnánk felsorolni a rutinszerűen alkalmazott készítmények pontos nevét, hatóanyagát, a szedett mennyiséget, illetve azt, hogy melyik napszakban, milyen gyakran szedjük a pirulákat. Pedig ezek az információk akár életünket is megmenthetik egy kritikus helyzetben.

    Szelénpótlás, de hogyan?

    Mára a szelén egyike lett a leginkább tanulmányozott mikroelemeknek, mivel számos élettani folyamatban bizonyították fontos szerepét. Közvetlen vagy közvetett módon, de a szelénhiány számos betegség kialakulásában vagy kórképének súlyosbodásában játszik szerepet. De hogyan pótolhatjuk?

    A túl sok munka szabálytalan szívritmust okozhat

    Egy új brit tanulmány eredménye szerint az elhúzódó munkavégzés nemcsak kimerítő, hanem egy gyakori és potenciálisan veszélyes betegség kockázatát is növeli.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.