Nyár végi veszélyek: zavartalan átállás a szeptemberre

Red Lemon Media
megjelent:

Az augusztus kicsit olyan, mint a hét napjai közül a vasárnap: még pihenünk, de már tudjuk, hogy hamarosan indul a teljes erőbedobás, munkában és az iskolában. Nézzük, mire figyeljünk szeptember közeledtével, hogy az átállás zavartalanul mehessen végbe.

Az év nyolcadik hónapját a 18. századi nyelvújítók „hévenes”-nek is nevezték – vélhetően az ekkor uralkodó hőségre utalva. Az augusztusi melegben gyakran csak légkondicionált helyiségekben elviselhető a klíma. Egyesek azonban érzékenyek ezekre a berendezésekre, ráadásul a kinti és benti hőmérséklet közti nagy különbség is gyengíti a szervezetet, amely aztán megfázáshoz vezet.

Orrfolyás, köhögés és viszkető szemek – allergia. A klímabetegség mellett a másik tényező, amitől emberek sokasága szenved. Ilyenkor megugrik a pollenkoncentráció, az egyik leghírhedtebb gyomnövény, a parlagfű virágzása például ekkor éri el csúcspontját. De nem nyugodhat az sem, aki a pázsitfűfélékre, a libatopra, az ürömfűre, a réti- vagy a francia perjére érzékeny.

„Allergiás nátha esetén az orrváladék hamar felülfertőződhet, ez pedig könnyedén nyári megfázáshoz vezethet – kezdte a tények ismertetését Dr. Kovács Viktória, fül-orr-gégész, audiológus főorvos. „A cseppfertőzéssel terjedő kórokozók számára a medencék vize igazi táptalajként szolgál, így strandokon a fertőzésveszély fokozott. Ezen túlmenően a tömegközlekedési eszközök is veszélyeket hordoznak. Részint a felső légúti kórokozók cseppfertőzéssel könnyen terjedhetnek a zsúfolt járműveken, másrészt a légkondicionált járművek esetében a hirtelen hőmérsékletváltozás további megterhelést jelent a szervezet számára, amely fogékonyabbá válik a fertőzésekkel szemben”.

A természetes összetevők gondoskodnak a tiszta légutakról

A legkínzóbb tünetek egyike az orrdugulás, amely nemcsak napközbeni levegővételünket nehezíti meg, hanem az éjszakákra is rányomja a bélyegét. Éjszaka többször megébredünk, levegő után kapkodva, természetes hát, ha másnap fáradtak és kialvatlanok vagyunk. Kimerültségünk aztán tovább ronthatja a tüneteket.

Persze az ördögi körnek a különböző medicinák véget vethetnek – viszont ha már gyógyszerhez fordulunk, akkor érdemes olyat választani, amely orvosi hatóanyagait természet ihlette összetevőkkel kombinálja, hatása pedig órákig érvényesül. Az eukaliptusz tisztítja az arc- és orrüreget és gátat szab a fertőzéseknek. Az aloe vera többek között irritációcsökkentő hatásáról ismert. A hazánkban is népszerű zöld pajzsos termékcsalád orrspray-je ezzel a két gyógynövénnyel kooperál. A természetes összetevők gondoskodnak a tiszta légutakról, miközben orrnyálkahártyánkat is védik.

Vegyük észre időben a veszélyeket, ha pedig a baj megtörtént, tegyünk ellene azonnal – lehetőség szerint természetes összetevőket is használva. És bár sajnos szeptemberben sem vagyunk védve, hiszen visszatérünk a légúti fertőzések igazi melegágyaiba, azaz a munka- és az iskolaközösségbe, ma már nem kell elveszítenünk egyetlen pillanatot sem, hiszen megfázás ellen lehet gyors segítségre lelni.

(Red Lemon Media)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.