Nem elég a hőség, itt a nyári szmog is!

Szerző: gimpexsport.eu

Az elmúlt napokban ijesztően emelkedik a talajközeli ózon koncentrációja, több településen van határérték feletti koncentráció. Budapesten a legrosszabb a helyzet. Bár nem látható, de a hőség mellett már a nyári szmog is próbára teszi szervezetünket.

Budapesten a külső kerületekben rossz a helyzet

Budapest külső kerületeiben lényegesen az egészségügyi határérték felett alakul a nyári szmogot jelző talajközeli ózon koncentrációja. A tegnapi napon, a Gilice téren az ózon koncentrációja 144 ug/m3 volt, miközben az egészségügyi határérték 120 ug/m3. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása pedig csak 100 ug/m3 tart elfogadhatónak, de ez alatt is jelentkezhetnek egészségügyi problémák. Hasonló a helyzet Pesthidegkúton is (128), és a többi peremkerületben, míg a város belső kerületeiben egyelőre a határérték alatt maradnak az értékek – értesült a gimpexsport.eu oldal.

Pécs, Győr, Veszprém határérték feletti koncentrációk

Összefüggést mutattak ki az ózonszint és a hírtelen szívmegállás között

Közvetlen kapcsolatot találtak a houstoni Rice Egyetem kutatói a kórházon kívüli szívmegállásos (OHCA) esetek és a légszennyezettség, valamint az ózonszint között. Összefüggést mutattak ki az ózonszint és a hírtelen szívmegállás között

Vidéken Pécsett a legmagasabbak a koncentrációk, a Boszorkány úti mérőállomáson 155 ug/m3-es koncentrációt regisztráltak a műszerek. De határérték felett alakul Győrött (123), Veszprémben (137) és Székesfehérváron (130) is az ózon koncentrációja. Miskolcon (115) és Debrecenben (111) pedig kevéssel határérték alatti értékeket jegyezhettek fel. A koncentrációk folyamatosan emelkednek, van olyan település, ahol már a hétvégén is határérték felett alakultak az értékek. Érdemi javulás a hidegfront érkezésével hétvégén várható.

Irritálja a szemet, hányinger, fejfájás is jelentkezhet

Az ózon irritálja a szemet, és a nyálkahártyát, de súlyosbítja a pollenallergiát is. Egészséges embereknél is jelentősen csökkenti a tüdőfunkciót, amit émelygés, hányinger, köhögés, mellkasi fájdalmak kísérhetnek. Ráadásul számos más, még veszélyesebb légszennyező anyag jelenlétét is jelzi, köztük a daganatkeltő peroxi-acetil-nitrátét.

A sok napsütés, és az erős UV-sugárzás az oka

A talajközeli ózon bonyolult reakciók során, az autók kipufogógázaiból jön létre, melyhez az energiát a nap UV-sugárzása biztosítja. A belvárosban kialakuló ózont, aztán a szél a külvárosokba szállítja, ahol feldúsul, míg a belső területeken a több szennyezőanyag idővel lebontja az ózont.

Ez az oka annak, hogy a nyári szmog nem annyira a belvárosokat, hanem a lakóövezeteket sújtja.

A szennyezőanyag koncentrációjának jellegzetes napi menete van, a déli óráktól kezdve este hét óráig a legmagasabbak a koncentrációk, utána meredeken csökken a szennyezőanyag mennyisége a légkörben.

Károsítja a szemet, de komolyabb hatásai is vannak

Mivel a nyári szmog, a hőséggel és a magas UV-sugárzással együtt jelentkezik, nagyon megterheli szervezetünket. A három hatást ráadásul tetézi még a magas pollenkoncentráció is. A káros hatások számos szervünkön jelentkezhetnek.

A szemet irritálhatja a magas ózonkoncentráció, de az UV-sugárzás is komoly károkat okozhat. Rövidtávon begyulladhat a szem, hosszú távon szürkehályog kialakulását is eredményezheti, ezért is érdemes napszemüveggel védekezni az UV sugárzás ellen.

A hőség a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőket viseli meg legjobban, de a talajközeli ózon magas koncentrációja is növeli a halálozási rátát. Az Európai Bizottság felmérése szerint évente több tízezer ember idő előtti halála köthető a magas ózonszennyezettséghez.

Ráadásul a parlagfű pollenjének koncentrációja is egyre magasabb. Az ózon pedig a pollenallergiások tüneteit jelentősen súlyosbíthatja.

Érdemes arra is odafigyelni, hogy hiába a naptej, és a napszemüveg, egyes gyógyszerek fényérzékenységet idézhetnek elő, így már kevés napsugárzás is okozhat allergiás tüneteket.

(gimpexsport.eu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Minden tizedik gyermeket és a...

Hőségriadó van, itt vannak a kánikulai éjszakák, amikor sokszor aludni sem tudunk a rekkenő melegtől. Felkelünk, mert megszomjaztunk, hálóruhát...

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Magas ózonszint mellett szabad...

Ha odakint süt a Nap, nagyobb kedvünk van edzeni. Ám az ilyen ragyogó időnek van árnyoldala is. A fokozódó hőség és az egyre több napsütés...

A háztartásban előforduló ózon...

Ebben az áttekintésben az otthonunkban előforduló ózongáz lehetséges veszélyeit vesszük sorra.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.