Egy pohárka szíverősítővel az ízületeinkért

Független Hírügynökség
megjelent:

A mérsékelt alkoholfogyasztók kevésbé hajlamosak a reumás ízületi gyulladásra, mint azok, akik egyáltalán nem iszanak - állítja egy skandináv felmérés.

A mérsékelten iszogatók 40-45 százalékkal ritkábban kapnak ízületi gyulladást, a nagyivóknak pedig 50-55 százalékkal csökken a kockázatuk.

A legmeglepőbb az, hogy az alkoholfogyasztás kifejezetten jót tesz az olyan dohányosoknak, akik genetikailag hajlamosabbak volnának a reumás ízületi gyulladásra. A stockholmi Karolinska Intézet kutatói szerint az orvosoknak továbbra is azt kell tanácsolniuk a dohányos pácienseknek, hogy szokjanak le a cigarettáról, viszont a mérsékelt alkoholfogyasztást nem kell feltétlenül tiltaniuk.

Az erőteljesebb ivás azonban - miközben a jelek szerint védhet a rheumatoid arthritistól - okozhat sok más egészségi problémát - teszik hozzá a kutatók.

A reumás ízületi gyulladás egy autoimmun betegség. A szervezet immunrendszere megtámadja az ízületeket, emiatt az ízületekben egyre jobban elhatalmasodó gyulladás keletkezik, amely károsítja a porcokat és a csontokat.

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus, Dr. Debreceni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.