Egészségünkkel kapcsolatos információk a saját kezünkben

Szerző: Astrid Research Inc.

Képzeljen el egy alkalmazást a mobiltelefonján, amely tartalmazza az összes Önnel kapcsolatos egészségügyi információt és képes azt megosztani más szoftverekkel.

MyHealthAvatar Kérdőív

A MyHealthAvatar projekt célja egy olyan digitális „kiskönyv” (Avatár) prototípusának létrehozása, amely alkalmas a személyes egészségügyi adatok dinamikus tárolására. Az Avatár digitális módon jeleníti meg az egyes emberek egészségügyi adatait/kezeléseit, s hozzájárul az emberi testtel, ill. egészségüggyel kapcsolatos új ismeretek megértéséhez. Kérjük, támogassa a projekt céljainak megvalósítását a kérdőív kitöltésével.

Egy nemrég elvégzett kisebb kórházi műtét után először látogatja meg háziorvosát. A látogatás pontos időpontját egy internetes felületen egyezteti utazás közben. Az időpont egyeztetése közben az alkalmazás nem csak a kórházi zárójelentést küldi el automatikusan háziorvosának, hanem a gyógytornász által javasolt – a műtét során érintett izmok rehabilitálására szolgáló – gyakorlatok leírását is. A háziorvos a látogatás során felír egy fájdalomcsillapítót, az elektronikus receptet azonnal elküldi az Ön által megnevezett patikába, a gyógyszer szedésével kapcsolatos tudnivalók pedig bekerülnek a mobiltelefonján futó alkalmazásba.

Másnap reggel emlékeztető üzenet figyelmezteti a gyógyszer bevételére és egy internetes portálon elolvashatja mások valós tapasztalatait a gyógyszer mellékhatásairól. Fikció? Ma talán még igen.

Az IT szerepe az egészségügyben

Az információs és kommunikációs forradalom átalakította mindennapjainkat. Másképp dolgozunk, intézzük ügyeinket és tartjuk a kapcsolatot ismerőseinkkel, mint akár 5-10 évvel ezelőtt. Van azonban egy nagyon fontos terület, ahol a lehetőségekhez képest igen komoly az elmaradás az informatika kínálta lehetőségek és a mindennapi valóság között. Ez a terület az egészségügy. Az alábbi ábra szemlélteti az alapproblémákat és azok legfontosabb következményeit.

Tulajdonképpen miért vesszük mindezeket természetesnek az információs társadalomban? A komplex egészségügyi rendszerek létrehozásának és működtetésének valójában már évek óta nincs technológiai akadálya. Igazából már most is léteznek azok az eszközök, amelyekkel sokszorosára lehetne növelni az egészségügy hatékonyságát.

Elektronikus Kórlap és Személyes Kórlap

Az Elektronikus Kórlap (vagy E-Kórlap – angolul: Electronic Health Records) egy meghatározott egyén vagy populáció egészségügyi adatainak gyűjtésére, tárolására, nyomonkövetésére és megosztására szolgáló informatikai alkalmazás. Az E-Kórlap kialakításától és a felhasználás módjától függően alapvetően az alábbi információkat tartalmazhatja: (1) azonosító adatok; (2) szedett gyógyszerek; (3) korábbi betegségek/műtétek/kezelések; (4) Kezelési feljegyzések és utasítások; (4) kivizsgálások eredményei; (5) oltások jegyzéke. A benne található adatok elméletileg (bizonyos szabályokat betartva) megosztásra kerülhetnek az egészségügyben érintett szervezetek és/vagy személyek között – orvosok, nővérek, gondozók, betegek, rendelők, kórházak, biztosítók stb.

A Személyes Kórlap (angolul: Personal Health Records) koncepciója nagyon hasonlít az E-Kórlap-hoz, a lényegi különbség abban van, hogy míg az E-Kórlap-ot általában valamely egészségügyi intézmény kezeli, addig a Személyes Kórlap esetében az adatokért maga az érintett személy a felelős. A Személyes Kórlapban található adatok segítségével jobban figyelemmel lehet követni az adott személy egészségi állapotát és hatékonyabban lehet koordinálni a kezeléseket.

MHA projekt

Bár a PHR ötlete nem új, széles körű elterjedéséről még a legfejlettebb országokban sem beszélhetünk. Az Európai Unió 7. keretprogramján belüli támogatással megvalósuló MyHealthAvatar projekt egy olyan újfajta PHR modellt kíván létrehozni, amely a remények szerint lehetővé teszi a koncepció széles körű elterjedését. A modell középpontjában az ún. avatár áll, egy mindenkit egész életén át végigkísérő dinamikus adatbázis, amely alkalmas az egészségügyi adatok tárolására és kinyerésére. A korábban leírtakon túl a projekt az alábbi újdonságokkal kívánja felruházni az avatárt:

  • Az alapvetően a betegségekhez köthető klinikai információkon túl az avatár tartalmazni fogja az életmóddal (pl. étkezési és sportolási szokások) és környezettel (pl. lakó- és munkahelyi környezet) kapcsolatos információkat is, teljesebb képet adva az egyének egészségére hatással levő tényezőkről.
  • Olyan szoftverek kerülnek alkalmazásra, amelyek megkönnyítik – vagy akár automatizálják – a szükséges adatok feltöltését az avatárba. Az avatárt képessé lehet tenni például a közösségi oldalakhoz történő intelligens kapcsolódásra – az ott fellelhető információk strukturált beépítése érdekében.
  • Segédprogramok fogják támogatni az avatárban tárolt információk elemzését és vizuális megjelenítését is. Ez nemcsak az egyén, de az orvos számára is átláthatóbbá teszi az adattömeget és lehetővé teszi a gyorsabb és pontosabb döntések meghozatalát.

A MyHealthAvatar projekthez kapcsolódik az alábbi kérdőív. Amennyiben érdekesnek tartja a PHR témáját, kérjük, támogassa a projekt megvalósulását az alábbi kérdőív kitöltésével:

(Astrid Research Inc.)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A vérben lévő szabad...

A D-vitamin hiánya gyakori Európában, különösen az idős embereknél. Számos, többnyire az öregedéssel kapcsolatos betegség, például szív- és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.