• Veszélyesek is lehetnek a Pest megyei bányatavak

    Szerző: MTI

    Csak a kijelölt helyeken lehet fürdeni, illetve motoros vízi sporteszközöket igénybe venni a számos veszélyt rejtő Pest megyei bányatavakban, a szabálytalankodók pénzbírságra számíthatnak - közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

    Beluzsárné Belicza Andrea elmondta, hogy a hűvös vizű bányatavakat a forró napokon egyre több fiatal, illetve felnőtt keresi fel, de sokan nincsenek tisztában az alapvető szabályokkal.

    A szóvivő tájékoztatása szerint Pest megye csaknem negyven bányatavából nyolcnak a területén (Dunavarsányban, a délegyházi tórendszer 2-es, 4-es és 6-os taván, Dunaharasztiban, Áporkán, Kiskunlacházán és Pócsmegyeren) engedélyezett a fürdés. Jetski a dunaharaszti, a dunavarsányi és a kiskunlacházai tavakon használható, míg a budakalászi Omszki-tavon csak wakeboardozni szabad, a fürdés tilos.

    Hirdetés

    A jetski használata érvényes vizsgához, illetve vezetői engedélyhez van kötve. Az engedély nélküli vezetők ellen szabálysértési eljárás indul, a kiszabható pénzbírság összege elérheti a 150 ezer forintot, míg a helyszíni bírságé 5-50 ezer forint között mozoghat. Szabálysértést követnek el a tiltott helyen fürdőzők is, ők ötezertől 150 ezer forintig terjedő bírságra számíthatnak. Fürdésnek számít az úszás mellett a játékcsónak, a vízibicikli, valamint a banánhajó vízen történő használata és az ezekről történő vízbeugrálás is - figyelmeztetett a szóvivő.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Közlése szerint a hatévesnél fiatalabb, illetve az úszni nem tudó 12 év alatti gyerekek csak szülői felügyelettel fürödhetnek szabadvizekben - ahol a fürdés megengedett. Ezeken a területeken kéthetente ellenőrzik a víz minőségét, van mosdó, zuhanyzó, illemhely, hulladékgyűjtő és a mentésre, elsősegélynyújtásra kiképzett személyzet.

    A tiltó táblával ellátott bányatavak mellől mindez hiányzik, ráadásul a néhány lépés után hirtelen mélyülő tavakban a gyors vízhőmérséklet-csökkenés miatt fennáll az izomgörcs, a sokk, a szívmegállás veszélye, és fertőzésektől is tartani lehet. A mederben lévő fémdarabok, munkagépalkatrészek sérüléseket okozhatnak a vízbe ugrálóknak - tette hozzá Beluzsárné Belicza Andrea.

    A Duna Pest megyei szakaszán Dunabogdány, Felsőgöd, Alsógöd, valamint Ráckeve területén vannak fürdőzésre kijelölt helyek, de ott is csak a szabályok betartásával lehet fürdeni - hangsúlyozta a szóvivő.

    (MTI)

    Módosítva: 2013.06.21 10:31, Megjelenés: 2013.06.21 10:31
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Éjszakai bepisilés

    Éjszakai bepisilés

    Dr. Sándor György

    Kezelésével megelőzhetők a betegség következményei. Hogyan gyógyítható?

    Onkológiai kezelés

    Onkológiai kezelés

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    A terápia egyik mellékhatása szájnyálkahártya-gyulladás lehet. Hogyan előzze meg?

    Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

    A szabadidő parkokban, erdőkben vagy strandokon való időeltöltésnek fizikai és mentális hatásai jól ismertek, de ez az első olyan nagy kutatás, amely kiderítette, mennyi idő szükséges ezen hatások eléréséhez - olvasható a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportálon.

    Az izzadás szerepe - Mit jelent, ha túl sok vagy túl kevés?

    Az izzadság a bőr izzadságmirigyeiből kiválasztódott folyadék. Mértéke lényeges különbséget mutathat emberek között (ugyanúgy, mint bizonyos életkorban, illetve öröklött tényezők hatására, valamint eltérő lehet mértéke a két nem között is), illetve túlzott formája - hyperhidrosis - lehet jele belszervi betegségeknek is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA