• Veszélyesek is lehetnek a Pest megyei bányatavak

    Szerző: MTI

    Csak a kijelölt helyeken lehet fürdeni, illetve motoros vízi sporteszközöket igénybe venni a számos veszélyt rejtő Pest megyei bányatavakban, a szabálytalankodók pénzbírságra számíthatnak - közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

    Beluzsárné Belicza Andrea elmondta, hogy a hűvös vizű bányatavakat a forró napokon egyre több fiatal, illetve felnőtt keresi fel, de sokan nincsenek tisztában az alapvető szabályokkal.

    A szóvivő tájékoztatása szerint Pest megye csaknem negyven bányatavából nyolcnak a területén (Dunavarsányban, a délegyházi tórendszer 2-es, 4-es és 6-os taván, Dunaharasztiban, Áporkán, Kiskunlacházán és Pócsmegyeren) engedélyezett a fürdés. Jetski a dunaharaszti, a dunavarsányi és a kiskunlacházai tavakon használható, míg a budakalászi Omszki-tavon csak wakeboardozni szabad, a fürdés tilos.

    Hirdetés

    A jetski használata érvényes vizsgához, illetve vezetői engedélyhez van kötve. Az engedély nélküli vezetők ellen szabálysértési eljárás indul, a kiszabható pénzbírság összege elérheti a 150 ezer forintot, míg a helyszíni bírságé 5-50 ezer forint között mozoghat. Szabálysértést követnek el a tiltott helyen fürdőzők is, ők ötezertől 150 ezer forintig terjedő bírságra számíthatnak. Fürdésnek számít az úszás mellett a játékcsónak, a vízibicikli, valamint a banánhajó vízen történő használata és az ezekről történő vízbeugrálás is - figyelmeztetett a szóvivő.

    Közlése szerint a hatévesnél fiatalabb, illetve az úszni nem tudó 12 év alatti gyerekek csak szülői felügyelettel fürödhetnek szabadvizekben - ahol a fürdés megengedett. Ezeken a területeken kéthetente ellenőrzik a víz minőségét, van mosdó, zuhanyzó, illemhely, hulladékgyűjtő és a mentésre, elsősegélynyújtásra kiképzett személyzet.

    A tiltó táblával ellátott bányatavak mellől mindez hiányzik, ráadásul a néhány lépés után hirtelen mélyülő tavakban a gyors vízhőmérséklet-csökkenés miatt fennáll az izomgörcs, a sokk, a szívmegállás veszélye, és fertőzésektől is tartani lehet. A mederben lévő fémdarabok, munkagépalkatrészek sérüléseket okozhatnak a vízbe ugrálóknak - tette hozzá Beluzsárné Belicza Andrea.

    A Duna Pest megyei szakaszán Dunabogdány, Felsőgöd, Alsógöd, valamint Ráckeve területén vannak fürdőzésre kijelölt helyek, de ott is csak a szabályok betartásával lehet fürdeni - hangsúlyozta a szóvivő.

    (MTI)

    Módosítva: 2013.06.21 10:31, Megjelenés: 2013.06.21 10:31
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A prosztata egészsége

    A prosztata egészsége

    Cs. K., fordító

    Egészséges táplálkozással és életmóddal bizonyítottan sokat tehet prosztatája védelméért.

    A köszvényes diéta

    A köszvényes diéta

    Irinyi-Barta Tünde

    Az egészséges életmódra törekvés az egyik legfontosabb dolog.

    Az időskori alultápláltságra figyelmet kell fordítani

    A sovány embereknek általában az anyagcsere lebontó folyamata zajlik gyorsabban, felfokozottan. Ez gyakran alkati kérdés, aminek genetikai háttere nyomon követhető. A soványabb testalkatú emberek többsége nem eszik tudatosan kevesebbet, noha sokan ügyelnek az egészséges étrend megválasztására, gyakran érzik azt, hogy többet esznek, mint kellene, mégsem híznak. Az alultápláltak szervezete ezzel szemben fontos tápanyagokból szenved hiányt, aminek következtében számos hiánytünet, hiánybetegség alakulhatnak ki náluk.

    A nyár hűsítő kedvencei - Fagylaltok és jégkrémek

    Perzselő napsütés - szinte vibrál a levegő a hőségben, mégis hosszú sor kígyózik az egyik cukrászda előtt... A nyár egyik legkedveltebb édes hűsítőjére várnak: mindenki fagylaltozással szeretné biztosítani magának a felfrissülést.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.