Árvíz a Dunán: Baja környékén is át kellett szervezni az egészségügyi ellátást

Szerző: ÁNTSZ

A Bajai Duna-híd lezárása miatt több településről nem lehet a betegeket Mohácsra, illetve Pécsre szállítani, ezért átmenetileg a Bajai Kórház és a Szegedi Tudományegyetem klinikái gondoskodnak az érintett falvak ellátásáról. Az árhullám tetőzésére a Duna Budapesttől délre eső szakaszán is készülnek a népegészségügyi szakigazgatási szervek.

Vasárnap 14 órától lezárták a Türr István hidat Bajánál, ezért a Duna keleti oldalán található, de Baranya megyéhez tartozó Homorúd, Újmohács, Sárhát, Alsókanda, Felsőkanda településekről nem lehet elérni az ellátásra kijelölt mohácsi illetve pécsi kórházakat. A betegellátást a Bajai Kórház és a Szegedi Tudományegyetem klinikáinak bevonásával szervezték át. Ez utóbbi intézmény különösen a hemodinamikai, idegsebészeti, valamint a magasabb szintű traumatológiai, sebészeti és gyermekgyógyászati ellátásról gondoskodik, ha szükséges. A fekvő- és járóbeteg-, valamint a háziorvosi ellátás, illetve a gyógyszertári ügyelet az árvízzel érintett területeken a Duna mentén mindenhol megoldott.

Győr-Moson-Sopron megyében – még a korábbi napokban – öt járásképtelen, otthonában ápolt beteget szállítottak a győri kórházba, az erre a célra kialakított osztályra. Dunaszegen és Győrladaméron a megemelkedett talajvízszint miatt a szennyvízcsatornák telítődtek, a Pannon-Víz Zrt. arról tájékoztatott, hogy az átemelők üzemelnek, a szennyvízelvezetés megoldott, csak a mélyebben fekvő területeken fordulhat elő egy-egy helyen túlcsordulás. Ennek kezelésére felkészültek.

Élelmiszerbiztonsági jó tanácsok árvíz idején

Szennyezett víz lepheti el a kertekben, földeken meg­termelt, beérő zöldségeket, gyümölcsöket, veszélyeztetheti a kutak vízforrásait, és az alacsonyabban fekvő területeken szennyeződhetnek a háztartások élelmiszer-készletei. A szennyezett vízben ételfertőzést okozó baktériumok, vírusok, paraziták, bélféreg-peték lehetnek jelen, de az árvíz akár kiömlött, bemosódó vegyszereket is tartalmazhat. Az aláb­biakban összegyűjtött legfontosabb élelmiszerbiztonsági szabályokat, az ártereken élő ma­gánszemélyek, magánháztartások figyelmébe ajánljuk.

Folyamatos az ivóvízellátás

Komáromban a háziorvosi ügyelet átmenetileg a volt tűzoltó laktanyában működik (Komárom, Beöthy Zsolt u.). Komárom-Esztergom megye veszélyeztetett településein mindenhol megoldott az ivóvízellátás, de Dömösön, Pilismaróton (illetve a pest megyei Dobogókőn) továbbra is csak forralás után alkalmas a csapvíz emberi fogyasztásra. Zacskós vizet Dömösön, Pilismaróton és Neszmélyen (valamint a pest megyei Dunabogdányban) biztosítanak. Az Almásfüzitőt vezetékes ivóvízzel ellátó 3 kútból egyet leállítottak, de a szolgáltatás folyamatosan biztosított. Az Almásfüzitő vörösiszap tározók védelme biztonságos, a szakemberek óránként járőröznek a gáton, ellenőrzik annak állapotát. A Dunaalmáson található Közép-Európai Gáz Terminál telephelyét mobil gáttal védik, a létesítmény nincs veszélyben.

Budapesten a Lukács Gyógyfürdő területén lévő kórtermekből – a létesítmény lezárása miatt – 20 beteget helyeztek el Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben. A fővárosban és pest megyében is folyamatosan zajlik a befogadóhelyek közegészségügyi ellenőrzése, illetve azoké az átmeneti szállásoké is, ahol a védekezésben résztvevő erdélyi, illetve a hazánk más vidékeiről érkező önkénteseket és hivatásosokat szállásolták el. A Fővárosi Vízművek Zrt. arról tájékoztatott, hogy a betáplálási pontokon vett vízminták (gépházak) mikroszkópos biológiai vizsgálatának eredményei megfelelőek, a fogyasztói hálózatban nem észleltek vízminőség romlást.

Az árhullám tetőzésére a Duna Budapesttől délre eső szakaszán is készülnek a népegészségügyi szakigazgatási szervek. Baja térségében egyelőre zavartalnul üzemel a városi vízmű és a szennyvíztisztító telep. Tolna megyében is folyamatban van azoknak az átmeneti szállásoknak a közegészségügyi ellenőrzése, amelyek egy esetleges kitelepítés esetén befogadóhelyként szolgálhatnak. Fejér megyében eddig csak néhány embert kellett otthonából átmenetileg kiköltöztetni, zömmel rokonok, ismerősök fogadták be őket. A veszélyeztetett fejér megyei településeken is megtörtént a szennyvízcsatornák szakaszoló lezárása, védelmének kialakítása.

Az ÁNTSZ továbbra is mindenkit kér az általános higiénés szabályok fokozott betartására. A védvonalakon dolgozók figyelmét külön is felhívjuk arra, hogy a munkavégzés során felhevült testet a megáradt folyó vizével hűsíteni tilos! A víz fertőző források közvetítője lehet, a kézről szájon át, illetve a nyálkahártyákon keresztül (pl. szemet megdörzsölve) nagyon könnyen kerülhetnek olyan kórokozók a szervezetbe, amelyek bél- és gyomorrendszeri panaszokat okozhatnak. A szülők számára különösen fontos, hogy gyermekeiket ne engedjék az árvízzel elöntött sekély részeken a vízben játszani, pancsolni.

Újabb területekre hirdetett ki veszélyhelyzetet a kormány

Tizenkét, a fővárostól délre fekvő Duna menti járásra hirdetett ki veszélyhelyzetet a kormány hétfő délben. A Belügyminisztérium arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Pest megyében a szigetszentmiklósi, a ráckevei és az érdi járás, Fejér megyében a martonvásári és a dunaújvárosi járás, Bács-Kiskun megyében a kunszentmiklósi, a kalocsai és a bajai járás, Tolna megyében a paksi, a tolnai és a szekszárdi járás, Baranya megyében a mohácsi járás közigazgatási területére vonatkozik a veszélyhelyzet. A kormányrendelet 15 napig hatályos, meghosszabbítására az Országgyűlés adhat felhatalmazást.

(ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Angolkór Angolkór

A kóros D-vitamin-hiány tünetei, kezelése és megelőzése.

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.