A hajtüsző klónozásával a kopaszság ellen

Független Hírügynökség
megjelent:

Hajképző sejtek klónozásával remélik örökre megoldani a kopaszság problémáját a brit Intercytex cég kutatói. Az eljárást még csak nagyon kevés páciensen próbálták ki, de 19-ből 11személy fején féléven belül új haj nőtt - olvasható a BBC brit közszolgálati tévé és rádió honlapján.

Az eljárásnak az a lényege, hogy a meglévő hajtüszőnek azokat a sejtjeit, amelyekből a hajszál képződik, kiveszik, és laboratóriumban speciális vegyi fürdőben tenyésztik. A keletkezett új sejteket aztán beültetik a páciens fejbőrébe. A kutatócég szerint ezzel a módszerrel korlátlan mennyiségben lehet új hajképző sejteket előállítani.

A ma ismert hajátültetéskor nem keletkezik új hajszál. A transzplantáció közben a még hajjal borított fejbőrből kis darabkákat vágnak ki, és ültetnek be a kopasz területekre.

A brit kutatók szerint a hajsejtklónozás 5 éven belül elérhető eljárás lesz, ha egyéb teszteken biztonságosnak és hatásosnak bizonyul.

A kutatócég elképzelése szerint a páciensek a kopaszodás kezdetekor jelentkeznek, bőrsejtmintát adnak, amelyet a laboratóriumban klónoznak. Az új sejtekből megfelelő mennyiséget visszaültetnek, a többit pedig lefagyasztva tárolják. A kopaszodás előrehaladtával a páciens rendszeresen visszatér, és újabb beültetést kap.

Más brit orvosok azonban hozzátették, hogy a klónozott haj aligha lesz ugyanolyan sűrű, mint a természetes, és feltehetőleg nem fog ugyanolyan szögben nőni. Egyes orvosok szerint még az sincs bizonyítva, hogy az Intercytex cég kísérletében valóban új hajszálak keletkeztek.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.